Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №325 від 03.01.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Обережно!

Щоб феєрверки не накоїли біди!

Щоб феєрверки не накоїли біди!

У рівненських магазинах і на ринках розпочалася гаряча пора. Напередодні Нового року й під час новорічних свят на прилавках з’явився широкий асортимент піротехніки. Чим ближче свята, тим більше її купуватимуть.

монитор benq

Нагадаємо, що піротехнічні вироби виготовляються з вибухових і горючих сумішей і тому вони являють собою небезпеку для здоров’я громадян і навколишнього середовища. Особливу тривогу викликають вироби, що завозяться нелегальним шляхом, зокрема, з Китаю, без сертифікатів відповідності й інструкцій щодо використання українською чи російською мовами. Звичайно ж, такі вироби продаються на ринках із рук або з лотків. Піротехніка належить до категорії пожежонебезпечної продукції, тому може завдати серйозні каліцтва, травми та опіки, а також призвести до пожежі навіть на значній відстані від місця використання, залетівши у вікно, на балкон чи лоджію. Піротехніка також може спрацювати при нагріванні, пошкодженнях або розбиранні. Радіус небезпечної зони для піротехнічних виробів розважального характеру може складати до 20 метрів, а для феєрверків – до 500. При горінні їхні складові можуть досягати температури до трьох тисяч градусів. Аби запобігти розповсюдженню несертифікованої піротехніки та її реалізації на стихійних ринках міста, працівники Держпожежнагляду ГУМНС України у Рівненській області проводять регулярні рейди по місцях продажу піротехнічних виробів. Перевірятимуть усі ринки і торгові майданчики, магазини та супермаркети.

Нагадаємо, що згідно з Наказом МВС №1649 від 23.12.03 “Тимчасові правила обігу в Україні побутових піротехнічних виробів” продаж побутових піротехнічних виробів на ринках заборонений.

І вже під час першого дня перевірки були виявлені кілька порушників, на яких склали адмінпротоколи. Крім того, учасники рейдів відстежуватимуть, кому продається піротехніка. Нагадуємо: піротехніку можна продавати лише особам від 18 років. Ця рекомендація на якісній продукції обов’язково написана на упаковці. Тут же має бути і докладна інструкція з експлуатації феєрверку. За словами начальника ГУМНС України в Рівненській області Миколи КОСТЮКА, “піротехнічні вироби, що використовуються при проведенні новорічних свят, гірлянди й інші вироби мають підвищену пожежну небезпеку, їх використання без дотримання заходів безпеки може стати причиною каліцтв громадян або призвести до пожежі, тому з боку МНС буде встановлений жорсткий контроль за дотриманням правил продажу і використання піротехніки”.

03.01.2008Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 03.01.2008p. 
На головну сторінку