Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №200 від 11.08.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Дотримуючись букви закону

І проконсультують, і порадять

працівники інспекції по контролю за додержанням законодавства про зайнятість населення

Досить часто в роботодавців та громадян, які звертаються за послугами до служби зайнятості, виникають запитання щодо тих чи інших правових норм про зайнятість населення та загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття. Багатьох цікавить законність прийнятих щодо них рішень. Саме такі питання покликана вирішувати інспекція по контролю за додержанням законодавства про зайнятість населення обласного центру зайнятості (надалі – інспекція).

Цей структурний підрозділ був створений в 1991 році й діє на підставі п.1 ст. 18 Закону України “Про зайнятість населення”. Інспекція займається правовим врегулюванням питань між всіма суб’єктами правовідносин зайнятості.

Крім того, Кабінетом Міністрів України інспекція наділена виключним правом тлумачення законодавства про зайнятість та порядок його практичного застосування, а також правом застосування економічних санкцій до підприємств-порушників на визначених Законом “Про зайнятість населення” підставах.

Головна мета роботи інспекції - попередження порушень законодавства шляхом роз’яснення всім суб’єктам правовідносин зайнятості їхніх прав та обов’язків, а також наслідків порушень. У роботі інспекції домінує захист законних прав та інтересів незайнятого населення. Досягається це завдяки публікаціям в ЗМІ, виступам перед громадянами та розглядом їх звернень до інспекції, а також навчальними заходами з працівниками обласної служби зайнятості та перевірками їх роботи.

Працівники інспекції нададуть кваліфіковану юридичну консультацію з різних питань (наприклад, легальне працевлаштування за кордоном).

До працівників інспекції часто звертаються з приводу правового врегулювання питань зайнятості.

Зокрема, часто виникають питання щодо впливу різних підстав звільнення з останнього місця роботи - за власним бажанням, за згодою сторін, у зв’язку з реорганізацією виробництва - на реєстрацію у службі зайнятості.

Якщо громадянин звільнився з останнього місця роботи за названими причинами, то він може звернутися в центр зайнятості щодо реєстрації в будь-який момент. Лише особи, які звільнені за п.1 ст. 40 КЗпП України та яким залишилось півтора року до виходу на пенсію, повинні звернутися в центр зайнятості протягом семи календарних днів після звільнення.

Після надання статусу безробітного особа набуває права на отримання допомоги по безробіттю. Тривалість виплати допомоги по безробіттю визначена Законом України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” і становить: для застрахованих осіб – до 360 календарних днів, для незастрахованих осіб – до 180 календарних днів. Для осіб передпенсійного віку (чоловіки по досягненню 58 років, жінки – 53 років) тривалість виплати становить до 720 календарних днів. Допомога по безробіттю призначається з першого дня набуття статусу безробітного.

У випадку звільнення з роботи за власним бажанням без поважних причин (ст. 38 КЗпП України) виплата допомоги по безробіттю починається з 91-го календарного дня. Тобто виплата допомоги по безробіттю скорочується на 90 календарних днів. Також виплата допомоги по безробіттю відкладається на строк до одного місяця у разі надання особі відповідно до законодавства України вихідної допомоги та інших виплат при вивільненні з підприємств, установ і організацій.

Реєстрація та облік громадян, які звертаються за сприянням у працевлаштуванні, здійснюється державною службою зайнятості за місцем проживання за умови пред’явлення паспорта і трудової книжки, а у разі потреби – військового квитка, документа про освіту або документів, які їх замінюють.

За консультаціями звертайтеся

за тел.: 22-23-47

11.08.2005Оксана СКІБІЦЬКА



Рівне-Ракурс №10 від 11.08.2005p. 
На головну сторінку