Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №327 від 17.01.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Розмова тет-а-тет

Пенсіонером бути вигідно

Новий уряд викликав черговий сплеск народних емоцій рішенням про підвищення пенсій. Вже з 14 січня пенсіонери Рівненщини отримуватимуть пенсії за новими розрахунками. Детальніше про це у розмові з начальником головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області Володимиром МАЗУРКОМ.

- Пане Володимире, розкажіть, будь ласка, на підставі чого проводитимуться перерахунки пенсійних виплат? Які основні зміни в пенсійному законодавстві?

- З 1 січня 2008 року набрав чинності Закон України „Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України”. Цим Законом внесено низку важливих змін до законодавчих актів, які регулюють питання пенсійного забезпечення громадян. Встановлено більшу відповідність пенсій отримуваній заробітній платі та страховому стажу.

Підвищення пенсій обумовлене багатьма факторами. Так, з початку року для всіх пенсіонерів, які одержують пенсії за базовим пенсійним Законом, вартість одного року страхового стажу в солідарній системі збільшена з 1 до 1,2 відсотка, а з жовтня 2008 року - до 1,35 відсотка. Крім цього, тим пенсіонерам, у яких при визначенні заробітку для обчислення пенсій була застосована середня заробітна плата працівників за 2002-2005 роки, пенсії перерахують із урахуванням цього показника за 2006 рік, який становить 928,81 грн. На той час згідно із Законом був застосований показник середньої заробітної плати за 2002 рік на рівні 306,45 гривень. Якщо говорити про вартість оцінки одного року страхового стажу, то збільшення цього показника відповідно збільшує відсоток, який береться від заробітку особи для визначення розміру пенсії.

З 1 січня 2008 року встановлено нові розміри прожиткового мінімуму для відповідних соціальних і демографічних груп населення, зокрема, для осіб, які втратили працездатність, він складає: з 1 січня 2008 року - 470; з 1 квітня - 481; з 1 липня - 482; з 1 жовтня - 498 гривень. Тому мінімальний розмір пенсій за віком, призначених відповідно до статті 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (за наявності у чоловіків 25, а у жінок - 20 років страхового стажу) визначається, виходячи із зазначених вище розмірів прожиткового мінімуму.

- Я так розумію, що підвищення торкнулися і надбавок до пенсійних виплат…

- Так, звісно. Наприклад, підвищення особам, які мають статус “Дитина війни” сьогодні становить 47 гривень (10 відсотків від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність). Хоча, якщо людина і учасник війни, і “дитина війни”, то вона може отримувати лише одну надбавку. В зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, збільшується розмір підвищення до пенсії особам, які мають статус Почесного донора України та статус Почесного донора СРСР.

Також, Законом України “Про Державний бюджет України на 2008 рік” та “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” внесено зміни до Закону України “Про жертви нацистських переслідувань” щодо встановлення таким особам підвищень до пенсій. Зросли надбавки і “чорнобильцям”, а також пенсіонерам з іншим статусом.

- А як щодо виплат багатодітним матерям?

- Відповідно до бюджетного закону матерям, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, підвищено розміри пенсії за особливі заслуги перед Україною. До 01.01.2008 року цим категоріям пенсіонерів пенсія за особливі заслуги встановлювалася в розмірі від 20 до 25 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Тепер відсоток надбавки для матерів, де виховується п’ятеро дітей до шести років, сягнув від 35 до 40 відсотків. Фактично матері, які народили та виховали 10 та більше дітей, отримуватимуть підвищення, рівне за розміром підвищенню особам, які мають статус Героя України.

- Останнім часом чимало запитань зумовила виплата так званої соціальної пенсії. Адже кількість таких пенсіонерів не маленька...

- З прийняттям держбюджету вперше за всі роки дії Закону України “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію та інвалідам” розміри державної соціальної допомоги на догляд інвалідам війни визначаються, виходячи із прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, який визначається на момент виплати пенсії згідно із Законом про Державний бюджет України і не може коригуватись іншими нормативно-правовими актами.

17.01.2008Юліана ТЕТ



Рівне-Ракурс №10 від 17.01.2008p. 
На головну сторінку