Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №327 від 17.01.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Ой, радикуліт схопив!

Ой, радикуліт схопив!

Зима. Відлига. Шморгаючі носи, мокрі ноги... Крім простудних хвороб, переохолодження також може відгукнутися різким болем у попереку. У таких випадках кажуть, що радикуліт скрутив або й геть прикував до ліжка.

Лікарі стверджують, що приблизно у 95 відсотках причиною радикуліту є остеохондроз. До цієї хвороби може також призвести спадкова й статева схильність (найчастіше діагноз “радикуліт” виставляють саме чоловікам). “Окрім того, факторами ризику вважаються порушення постави, небажання займатися фізкультурою, а відтак - збільшення маси тіла. Адже чим більша вага, тим серйозніше навантаження на спину, - стверджує Вікторія ШРАМ - лікар-невролог вищої категорії Рівненської міської поліклініки №2 (на фото). - До групи ризику належать спортсмени, водії, люди, які тривалий час працюють з комп’ютером і водночас ті, хто веде сидячий спосіб життя. Перші отримують проблеми через перетренованість, інші навпаки - через недостатній розвиток м’язів спини.

Справді, найчастіше хвороба вражає поперек і крижі.

У нашому хребті міститься спинний мозок, від якого відходить багато корінців, які відповідають за злагоджену роботу всього організму. Якщо ці корінці пошкоджуються чи запалюються - виникає радикуліт або радикулопатія.

Біль - головний вияв радикуліту. Що саме болітиме - залежить від того, в якому місці виникли проблеми з хребтом. Шийний радикуліт характеризується сильним болем у шиї та потилиці. При шийно-плечовому радикуліті виникає різкий біль у шиї, плечах та руках. При грудному - з’являються напади сильного болю, який наче охоплює та здавлює грудну клітину.

Грудний радикуліт виникає досить рідко, але він буває оманливим не лише для хворих, а навіть для лікарів. Якщо біль з’являється у лівому боці, практично всі пацієнти сприймають його як проблему серця. Понад те, при недостатній діагностиці нерідко цю недугу вважають патологією легень...

- Наші ж люди не йдуть на обстеження, а мерщій біжать до аптеки й жменями ковтають знеболювальне...

- У жодній цивілізованій країні світу лікар не візьметься за лікування хворого, якщо немає рентгенологічного обстеження, даних комп’ютерної діагностики, МРТ тощо. Адже своєчасне виявлення патології - це запорука швидкого й незатратного лікування. Щоби хвороба не нашкодила організмові, потрібно пройти відповідну діагностику та якомога раніше розпочати правильне лікування.

А найпоширеніший вид радикуліту - попереково-крижовий, коли в спині відчувається надто сильний біль, особливо під час ходіння та нахилів. Майже завжди віддає від хребта у якусь із частин ноги.

Основні вияви радикуліту - біль, заніміння, відчуття мурашок на тілі, ослаблення м’язів, зниження або відсутність рефлексів. Біль може бути тупим, ниючим, але, наприклад, при рухах чи кашлі, різким.

Головне завдання - відрізнити радикуліт від усіх інших хвороб, які супроводжуються подібним болем. Адже прості на перший погляд симптоми можуть бути сигналом серйозних захворювань, зокрема, ураженнями хребців при туберкульозі, остеопорозі, цукровому діабеті, гінекологічних захворюваннях, злоякісних пухлинах. На жаль, радикуліт нині помолодшав, тобто хвороба прогресує серед молодого населення. Це розплата за неправильне сидіння за шкільною партою та студентською лавою, що нерідко й призводить до сколіозу.

- Після огляду лікаря, які обстеження варто пройти?

- Потрібно здати загальний аналіз крові та сечі, пройти рентгенологічне обстеження хребта, ультразвукове обстеження черевної порожнини, а для жінок ще й малого тазу. Можуть також знадобитися комп’ютерна томографія або магнітно-резонансна томографія. Це ефективні методи для з’ясування, наскільки сильно і в якому місці ушкоджено хребет. А дієве лікування призначить невропатолог.

Слово “радикуліт” походить від латинського “radix” (корінь). Цим терміном заведено позначати запалення нервових корінців, що виходять зі спинного мозку. Радикуліт виникає при різноманітних патологічних процесах (інфекційні, токсичні, травматичні, обмінні, пухлинні), уражаючи корінці нервів, які виходять із різних відділів спинного мозку. Основною причиною захворювання є дистрофічні зміни хребта, зокрема, остеохондроз.

17.01.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 17.01.2008p. 
На головну сторінку