Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №328 від 24.01.2008p.
Передплатні індекси:
23429 (на 1-6 місяців)
08903 (на рік).
Тел. +38(0362) 62-31-31
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Травень 2017p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Червень 2017p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30


¤ Консультація

Жити, щоб їсти,

Жити, щоб їсти,

або Післясвяткові поради гастроентеролога

Українська гостинність не має меж - не встигнеш встати з-за столу вдома, як уже знову сідаєш за стіл, який гнеться від наїдків то в одних родичів, то в інших. І так упродовж усіх Різдвяних свят. А коли свята закінчуються, починаються проблеми щонайменше зі шлунком.

“Саме в цей період органи шлунково-кишкового тракту, серцево-судинна, легенева та ниркова системи зазнають надмірного перевантаження, - розповідає лікар-гастроентеролог клініко-консультативного відділення Рівненського обласного лікувально-діагностичного центру Олена ГОРСЬКА (на фото).

- Причина проста - переїдання та надмірне вживання алкоголю. Загалом же, переїдання - це коли людина з’їдає більше, аніж того вимагає її організм. Найнебезпечнішою у плані переїдання, звісно, була новорічна ніч - тяжке випробування для організму в цілому, а для системи травлення і поготів. Бо ж уночі виділення ферментів, які беруть участь у перетравлюванні їжі, - мінімальне. У цей час органам, які у звичному режимі у будні відпочивають, доводиться інтенсивно працювати, що й призводить до різноманітних порушень. Питаєте, як бути? Найрозумніше було б повечеряти заздалегідь, десь о сьомій-восьмій годині вечора, а на святковий стіл поставити легкі закуски”.

- Дайте поради на майбутні свята - і релігійні, і світські, які затягуються до опівночі.

- Варто намагатися їсти те, що легко перетравлюється. Найперше це салати і страви з низьким вмістом жирів, особливо тваринного походження, які знижують секрецію шлункового соку та уповільнюють травлення. Також утримуйтеся від страв, травлення яких вимагає великої кількості ферменту підшлункової залози, а це: смажене м’ясо, особливо свинина, гуска, копчення, баранина, всілякі соління, маринади плюс різноманітні пундики з кремом. А післясвяткове харчування невеличкими порціями й часто сприятиме організму максимально швидко перетравити й засвоїти все вами спожите і позбутися важкості й дискомфорту в шлунку.

- Дбайливі господині наготують заздалегідь, наприклад, наварять холодцю, заставлять ним холодильник, з’їсти не можуть, а викидати шкода, тому беруть і ще раз переварюють...

- Холодець навіть у холодильнику довго тримати не можна. А повторна термічна обробка то й геть не бажана. Що ж варто їсти, то це сирі овочі, які допоможуть шлунку перетравити незвичну кількість калорійної святкової їжі, адже клітковина адсорбує на себе переважну більшість речовин, які можуть спричинити розлади травлення. Учорашні й позавчорашні салати з майонезом найкраще не їсти взагалі.

Крім того, є й екзотичні, незнайомі страви, які треба куштувати вкрай обережно й ліпше обмежитися дегустаційною порцією.

- А як щодо текіли? Цю горілку п’ють, закушуючи лимоном із сіллю за схемою: лизнув-випив-закусив...

- Усі алкогольні напої провокують надмірне виділення залозами шлунку соляної кислоти. Горілка ж у поєднанні з лимоном є особливо агресивною для шлунково-кишкового тракту, адже виникають запальні процеси слизової оболонки, які супроводжуються болем у верхній половині живота та печією - це щонайменше. У наступні після свят дні дуже корисно випити свіжовичавленого соку, найкраще - яблучного чи навіть гарбузового. Приготуйте зеленого чаю, зваріть свіжого супчику з зеленню (петрушкою, кропом) з курки або молодої телятини, однак без спецій. Корисна також рибна юшка, вівсяна каша, печені яблука. Не завадять і кисломолочні продукти, але з малим терміном придатності, де міститься найбільша кількість лакто- та біфідобактерій, які сприяють травленню та всмоктуванню їжі. І ще одне, на мою думку, найголовніше - дослухайтеся до свого організму, коли він говорить “досить”.

24.01.2008


Переглядів: 375

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 815 від 22.06.2017p.
¤ 

Не вірте шахраям про заблоковані рахунки!

Виникли сумніви — зателефонуйте на «гарячу» лінію банку. У вихідні від шахрайських дій псевдобанкірів потерпіли 22-річна рівнянка та 50-річна жителька Вараша. Після надання всіх необхідних реквізитів,...

¤ Особливий погляд
Ростислав САБАДИШИН: «Залишити стару систему, але вдосконалити її»

Ростислав САБАДИШИН: «Залишити стару систему, але вдосконалити її»

Міркування директора Рівненського медколеджу про лікування, зміни у системі охорони здоров’я, їх вплив на пацієнтів і лікарів

Медична реформа - одна з найбільш обговорюваних тем в Україні вже не перший рік. Однак саме зараз про неї заговорили на повний голос, бо, як відзначають ініціатори, з’явився реальний шанс впровадити ї...

¤ 
До якої межі буде дешевшати пальне?

До якої межі буде дешевшати пальне?

За останні роки ми всі вже звикли до того, що ціни ростуть і ростуть мало не щодня. Це не добре для тих громадян, чиї доходи стабільно не встигають за зростанням цін. Однак з кожного правила є й винят...

¤ 
Львівського сміття на рівненському полігоні не буде

Львівського сміття на рівненському полігоні не буде

Так вирішили депутати Рівненської міської ради на засіданні тимчасової контрольної комісії. Ми попросили прокоментувати це рішення голову цієї комісії Святослава Євтушенка....

¤ 
Як діагностувати стан здоров’я за кольором язика

Як діагностувати стан здоров’я за кольором язика

Якщо кажуть, що очі це дзеркало душі, та язик безперечно можна називати - індикатором організму....

¤ 
Чистимо організм від шлаків кабачками

Чистимо організм від шлаків кабачками

Кабачок дуже корисний і не варто вважати його лише сировиною для приготування кабачкової ікри....






Найпопулярніші 15 статей:

1. Розклад руху приміських та пасажирських потягів [242] (17512)
2. Розклад руху автобусів [253] (16529)
3. Моє місто - найкраще [427] (12485)
4. Скрегіт зубами посеред ночі [312] (8186)
5. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (8155)
6. Коли розпочинати садити городину [599] (7788)
7. Догляньте мене до смерті [278] (7555)
8. Не я б’ю, верба б’є За тиждень - Великдень! [235] (6954)
9. Душ для всіх [432] (5939)
10. Приваблюють і відлякують привиди Тараканівського форту [419] (5844)
11. Кульова блискавка: феномен, який не розгадано [462] (5660)
12. Тахінна халва зміцнює кістки та зуби [390] (5494)
13. ПАТ “Волинь- Цемент”: [505] (5480)
14. За кордон можна вивезти не більше 50 тисяч доларів! - [205] (5470)
15. “Тартак” закликав не бути байдужими [205] (5369)

ТОП-15 свіжого номера:

1. «Олімпійське літо» завітало в «Агатівку» (147)
2. Чистимо організм від шлаків кабачками (146)
3. Ростислав САБАДИШИН: «Залишити стару систему, але вдосконалити її» (145)
4. Кожному підприємцю – касовий апарат (141)
5. Не вірте шахраям про заблоковані рахунки! (138)
6. На Рівненщині продовжуються спортивні активності (137)
7. Як діагностувати стан здоров’я за кольором язика (136)
8. Олег Ляшко: «Держава повинна забезпечити випускників навчальних закладів першим робочим місцем» (135)
9. Поліцейські охорони затримали чоловіка за крадіжку з крамниці (134)
10. До зими готуємося влітку (134)
11. П’ятеро гравців «Вереса» - у збірній сезону (134)
12. До якої межі буде дешевшати пальне? (133)
13. До Рівного завітав новий Генеральний Консул Республіки Польща в Луцьку Вєслав Мазур (133)
14. «ВЕРЕС» ПРИБУВ ДО СЛАВСЬКОГО (129)
15. Дитяче «Олімпійське літо» у пришкільному таборі відпочинку (129)





 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Яндекс цитирования Украина онлайн
Український портАл Google+ Рейтинг@Mail.ru Наш сайт в каталоге manyweb.ru
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2015 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс