Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №328 від 24.01.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

Олас - якісне пальне

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Листопад 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Грудень 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31


#Консультація

Жити, щоб їсти,

Жити, щоб їсти,

або Післясвяткові поради гастроентеролога

Українська гостинність не має меж - не встигнеш встати з-за столу вдома, як уже знову сідаєш за стіл, який гнеться від наїдків то в одних родичів, то в інших. І так упродовж усіх Різдвяних свят. А коли свята закінчуються, починаються проблеми щонайменше зі шлунком.

“Саме в цей період органи шлунково-кишкового тракту, серцево-судинна, легенева та ниркова системи зазнають надмірного перевантаження, - розповідає лікар-гастроентеролог клініко-консультативного відділення Рівненського обласного лікувально-діагностичного центру Олена ГОРСЬКА (на фото).

- Причина проста - переїдання та надмірне вживання алкоголю. Загалом же, переїдання - це коли людина з’їдає більше, аніж того вимагає її організм. Найнебезпечнішою у плані переїдання, звісно, була новорічна ніч - тяжке випробування для організму в цілому, а для системи травлення і поготів. Бо ж уночі виділення ферментів, які беруть участь у перетравлюванні їжі, - мінімальне. У цей час органам, які у звичному режимі у будні відпочивають, доводиться інтенсивно працювати, що й призводить до різноманітних порушень. Питаєте, як бути? Найрозумніше було б повечеряти заздалегідь, десь о сьомій-восьмій годині вечора, а на святковий стіл поставити легкі закуски”.

- Дайте поради на майбутні свята - і релігійні, і світські, які затягуються до опівночі.

- Варто намагатися їсти те, що легко перетравлюється. Найперше це салати і страви з низьким вмістом жирів, особливо тваринного походження, які знижують секрецію шлункового соку та уповільнюють травлення. Також утримуйтеся від страв, травлення яких вимагає великої кількості ферменту підшлункової залози, а це: смажене м’ясо, особливо свинина, гуска, копчення, баранина, всілякі соління, маринади плюс різноманітні пундики з кремом. А післясвяткове харчування невеличкими порціями й часто сприятиме організму максимально швидко перетравити й засвоїти все вами спожите і позбутися важкості й дискомфорту в шлунку.

- Дбайливі господині наготують заздалегідь, наприклад, наварять холодцю, заставлять ним холодильник, з’їсти не можуть, а викидати шкода, тому беруть і ще раз переварюють...

- Холодець навіть у холодильнику довго тримати не можна. А повторна термічна обробка то й геть не бажана. Що ж варто їсти, то це сирі овочі, які допоможуть шлунку перетравити незвичну кількість калорійної святкової їжі, адже клітковина адсорбує на себе переважну більшість речовин, які можуть спричинити розлади травлення. Учорашні й позавчорашні салати з майонезом найкраще не їсти взагалі.

Крім того, є й екзотичні, незнайомі страви, які треба куштувати вкрай обережно й ліпше обмежитися дегустаційною порцією.

- А як щодо текіли? Цю горілку п’ють, закушуючи лимоном із сіллю за схемою: лизнув-випив-закусив...

- Усі алкогольні напої провокують надмірне виділення залозами шлунку соляної кислоти. Горілка ж у поєднанні з лимоном є особливо агресивною для шлунково-кишкового тракту, адже виникають запальні процеси слизової оболонки, які супроводжуються болем у верхній половині живота та печією - це щонайменше. У наступні після свят дні дуже корисно випити свіжовичавленого соку, найкраще - яблучного чи навіть гарбузового. Приготуйте зеленого чаю, зваріть свіжого супчику з зеленню (петрушкою, кропом) з курки або молодої телятини, однак без спецій. Корисна також рибна юшка, вівсяна каша, печені яблука. Не завадять і кисломолочні продукти, але з малим терміном придатності, де міститься найбільша кількість лакто- та біфідобактерій, які сприяють травленню та всмоктуванню їжі. І ще одне, на мою думку, найголовніше - дослухайтеся до свого організму, коли він говорить “досить”.

24.01.2008


Переглядів: 61

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 890 від 06.12.2018p.
¤ 
Нетверезий водій збив пенсіонерку

Нетверезий водій збив пенсіонерку

Дорожньо-транспортна пригода сталася близько шостої години ранку другого грудня, у селі Молодіжне Дубенсько...

¤ 
Смертельна ДТП за участі автомобіля інкасації

Смертельна ДТП за участі автомобіля інкасації

Повідомлення про смертельну дорожньо-транспортну пригоду в селі Бармаки, надійшло до поліції другого грудня...

¤ 
Ігор Мічуда: «Місцеве самоврядування роблять люди…»

Ігор Мічуда: «Місцеве самоврядування роблять люди…»

Ми всі залежимо від влади. Це правда. Однак, саме поняття влади досить аморфне. Тому слід розрізняти виконавчу...

¤ 
Олег Ляшко вимагає повернути в аптеки безкоштовний інсулін

Олег Ляшко вимагає повернути в аптеки безкоштовний інсулін

«Інсулін – це моє життя, але купити його я не можу», – із такими словами та сльозами на очах до громадської пр...

¤ 
Сергій Рибачок: «Медичні конференції - один з важливих чинників нашої роботи»

Сергій Рибачок: «Медичні конференції - один з важливих чинників нашої роботи»

У середу, 5 грудня 2018 року, в приміщенні конференц-залу готелю «Мир» в рамках реалізації проекту Світового бан...

¤ 
У Рівному підвели підсумки спідвейного сезону та нагородили найкращих гонщиків

У Рівному підвели підсумки спідвейного сезону та нагородили найкращих гонщиків

Голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко переконаний, що спідвей є знаковим видом спорту не лише для Рівного...





Найпопулярніші 15 статей:

1. Моє місто - найкраще [427] (2127)
2. Секс із мусульманином [271] (1701)
3. ЧИ ВАРТО РОБИТИ ПОКУПКИ ДО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ? [519] (1548)
4. Догляньте мене до смерті [278] (1399)
5. [0] (1376)
6. Як правильно приймати вітаміни? [749] (1333)
7. Секрети ігрових автоматів: як грати і вигравати? [755] (1325)
8. Первентин - легальний наркотик нового покоління [345] (1232)
9. Авокадо - це фрукт чи овоч? [318] (1207)
10. Якщо у сні приснився вуж [219] (1058)
11. Розклад руху автобусів [253] (1056)
12. Двох тяжкохворих сестер вилікував чоловік зі Здолбунова [465] (1030)
13. Біснуватих везуть у Рогачів [256] (1023)
14. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (993)
15. Три помсти княгині Ольги [820] (948)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Як приготувати суші вдома (79)
2. В рамках проекту Світового банку на Рівненщині відремонтують ще 37 амбулаторій (56)
3. «Кандидати на президентський пост - Тимошенко, Бойко і Порошенко, Зеленський йде вгору, Вакарчук вниз, до парламенту проходять шість партій», - західні соціологи (54)
4. У Рівному відкрили меморіальну дошку загиблому воїну АТО (53)
5. Сергій Рибачок: «Медичні конференції - один з важливих чинників нашої роботи» (41)
6. Рівненська учениця стала кращою на конкурсі професійної майстерності (40)
7. Поліцейські розслідують підпал автомобіля (39)
8. Нетверезий водій збив пенсіонерку (39)
9. Рабсила за півціни... (39)
10. Жителі Рівненщини отримали ордени і звання від Президента (38)
11. У Володимирці відкрили Навчально-практичний центр для електромонтажників (37)
12. У Рокитному відкрили інклюзивно-ресурсний центр: сьомий в області (37)
13. У Рівному відзначили Міжнародний день людей з інвалідністю (37)
14. Обряд «Водіння Куста» включили до Національного переліку культурної спадщини (37)
15. Аналітик Атлантичної Ради: Президентство Тимошенко - шанс для нового початку та прогресивного розвитку країни (36)






 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2018 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс