Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №328 від 24.01.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Жити, щоб їсти,

Жити, щоб їсти,

або Післясвяткові поради гастроентеролога

Українська гостинність не має меж - не встигнеш встати з-за столу вдома, як уже знову сідаєш за стіл, який гнеться від наїдків то в одних родичів, то в інших. І так упродовж усіх Різдвяних свят. А коли свята закінчуються, починаються проблеми щонайменше зі шлунком.

“Саме в цей період органи шлунково-кишкового тракту, серцево-судинна, легенева та ниркова системи зазнають надмірного перевантаження, - розповідає лікар-гастроентеролог клініко-консультативного відділення Рівненського обласного лікувально-діагностичного центру Олена ГОРСЬКА (на фото).

- Причина проста - переїдання та надмірне вживання алкоголю. Загалом же, переїдання - це коли людина з’їдає більше, аніж того вимагає її організм. Найнебезпечнішою у плані переїдання, звісно, була новорічна ніч - тяжке випробування для організму в цілому, а для системи травлення і поготів. Бо ж уночі виділення ферментів, які беруть участь у перетравлюванні їжі, - мінімальне. У цей час органам, які у звичному режимі у будні відпочивають, доводиться інтенсивно працювати, що й призводить до різноманітних порушень. Питаєте, як бути? Найрозумніше було б повечеряти заздалегідь, десь о сьомій-восьмій годині вечора, а на святковий стіл поставити легкі закуски”.

- Дайте поради на майбутні свята - і релігійні, і світські, які затягуються до опівночі.

- Варто намагатися їсти те, що легко перетравлюється. Найперше це салати і страви з низьким вмістом жирів, особливо тваринного походження, які знижують секрецію шлункового соку та уповільнюють травлення. Також утримуйтеся від страв, травлення яких вимагає великої кількості ферменту підшлункової залози, а це: смажене м’ясо, особливо свинина, гуска, копчення, баранина, всілякі соління, маринади плюс різноманітні пундики з кремом. А післясвяткове харчування невеличкими порціями й часто сприятиме організму максимально швидко перетравити й засвоїти все вами спожите і позбутися важкості й дискомфорту в шлунку.

- Дбайливі господині наготують заздалегідь, наприклад, наварять холодцю, заставлять ним холодильник, з’їсти не можуть, а викидати шкода, тому беруть і ще раз переварюють...

- Холодець навіть у холодильнику довго тримати не можна. А повторна термічна обробка то й геть не бажана. Що ж варто їсти, то це сирі овочі, які допоможуть шлунку перетравити незвичну кількість калорійної святкової їжі, адже клітковина адсорбує на себе переважну більшість речовин, які можуть спричинити розлади травлення. Учорашні й позавчорашні салати з майонезом найкраще не їсти взагалі.

Крім того, є й екзотичні, незнайомі страви, які треба куштувати вкрай обережно й ліпше обмежитися дегустаційною порцією.

- А як щодо текіли? Цю горілку п’ють, закушуючи лимоном із сіллю за схемою: лизнув-випив-закусив...

- Усі алкогольні напої провокують надмірне виділення залозами шлунку соляної кислоти. Горілка ж у поєднанні з лимоном є особливо агресивною для шлунково-кишкового тракту, адже виникають запальні процеси слизової оболонки, які супроводжуються болем у верхній половині живота та печією - це щонайменше. У наступні після свят дні дуже корисно випити свіжовичавленого соку, найкраще - яблучного чи навіть гарбузового. Приготуйте зеленого чаю, зваріть свіжого супчику з зеленню (петрушкою, кропом) з курки або молодої телятини, однак без спецій. Корисна також рибна юшка, вівсяна каша, печені яблука. Не завадять і кисломолочні продукти, але з малим терміном придатності, де міститься найбільша кількість лакто- та біфідобактерій, які сприяють травленню та всмоктуванню їжі. І ще одне, на мою думку, найголовніше - дослухайтеся до свого організму, коли він говорить “досить”.

24.01.2008



Рівне-Ракурс №10 від 24.01.2008p. 
На головну сторінку