Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №328 від 24.01.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Що ми їмо?

“Сироїдіння”. Поговоримо про... сир.

“Сироїдіння”. Поговоримо про... сир.

Він смачний і корисний. Це продукт, який із задоволенням споживають справжні гурмани. Якщо вірити твердженню, що сміх і посмішка продовжують життя, то сир - справжній продукт довголіття. Адже варто вимовити це слово - українською, російською, а особливо - англійською мовами - як ваші губи розтягуються в посмішці. Потім - очікування зустрічі з вишуканим та інтелігентним продуктом. Отже, давайте припинимо ставитись до сиру, як до тоненького прошарку в бутерброді чи маленького шматочка на кінчику пластмасової шпажки!

Ось і професіонали також стверджують, що сир може дати нам дещо більше, ніж просто жирність і смак - “сир може загострити ваші почуття”. Але при всьому цьому сир належить до тих продуктів харчування, які мають як позитивні якості, так і негативні. Тому надто захоплюватись ним не варто.

В чому користь?

До складу білків сиру входить широкий спектр амінокислот, необхідних для формування здорових клітин. В 70 г деяких сортів сиру міститься стільки ж протеїну, скільки є в 100 г м’яса, 100 г риби та у 2 яйцях. Сир - це джерело вітамінів А, В2, В12, D. У ньому є багато кальцію, фосфору, цинку. Кальцію в 500 г сиру стільки ж, як у 4,5 літрах молока. При цьому у сирі майже немає лактози, але зберігаються всі корисні речовини, які є в молоці. Це особливо добре тим людям, у яких є несприйняття організмом молока.

Сир легко засвоюється, але у різний час доби по-різному: найкраще до 9-10 годин ранку, а після 16 години - трохи гірше.

Негативні моменти

Окремі види сиру (особливо сорти з пліснявою і також домашнього приготування) можуть містити бактерії, що викликають захворювання лістеріоз. Воно найбільш небезпечне майбутнім мамам. Тому їм краще обмежити вживання твердих сирів, а також тих, які виготовлені з пастеризованого молока, наприклад “Моцарелла”, пресований та плавлений сир.

У сирі також у великій кількості міститься амінокислота триптофан. Зловживання сиром може спровокувати мігрень. Щоправда, це можливо лише тоді, коли цей продукт буде основним у вашому харчуванні.

Тверді сири з жирного молока дуже калорійні, тому намагайтесь купувати продукт, виготовлений із нежирного чи зовсім обезжиреного молока (більш калорійні -“Чеддер”, ”Швейцарський”, а менш - “Литовський”, “Камамбер”, ”Едам”).

Закуска із сиру з базиліком

Продукти: 200 г бринзи, 25 г тертого пармезану, 2 пучки базиліку, 150 г вершкового масла, 125 г сметани, 2 ст.л. кедрових горішків.

Сир натріть на дрібній тертушці, додайте масло, пармезан, сметану і збийте до отримання однорідної маси. Базилік дрібно посічіть і додайте з меленими горіхами до сирної маси, ретельно перемішайте.

Ополосніть форму холодною водою, наповніть її масою і поставте у холодильник на 3-4 години. Перед подачею опустіть форму в гарячу воду і викладіть сир на тарілку. Присипте обсмаженими горішками.

24.01.2008



Рівне-Ракурс №10 від 24.01.2008p. 
На головну сторінку