Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №329 від 31.01.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Лікований риніт минає за тиждень, нелікований - за сім днів

Лікований риніт минає за тиждень, нелікований - за сім днів

Від респіраторних хвороб потерпають усі - діти, дорослі, люди похилого віку. Це нежить і кашель, гостра респіраторна інфекція і грип та решта ще бозна-яких вірусів чатує на бідолашного українця. Тому профілактика та своєчасне лікування сьорбаючих носів з гугнявими голосами, бухикань з тонзилітами та ангінами допоможе зберегти здоров’я та довголіття. Особливо це важливо для молодого організму, що росте.

- Риніт, або нежить, - це запалення слизової оболонки носа, на перший погляд, буцімто незначне захворювання. Проте це не так, - стверджує лор-лікар Рівненської міської поліклініки №2 Микола ОЛЕНЧУК (на фото), - слизова оболонка та глотка є основним бар’єром і водночас фільтром, який захищає організм людини від шкідливого впливу навколишнього середовища. Розвиток же гострого риніту призводить до зміни у всьому організмі і може стати початком хронічних, а також алергічних хвороб бронхолегеневої системи. Нежить - одна з небагатьох недуг, якої людина зазнає упродовж усього року. Сьорбати, як ви кажете, носом, можна як у січневі морози та відлигу, так і у липневу спеку. Нерідко нежить у холодну пору року розвивається в осіб з ослабленою імунною системою. Варто іноді раз намочити ноги або навіть пройтися по холодній підлозі, чи потрапити на протяг, щоби моментально захворіти. Ще однією причиною гострого риніту є ті ж таки віруси (риновіруси, коронавіруси, парагрип тощо). До речі, хронічний нежить також може мати алергічну природу. У такому разі треба лікувати причину - алергію. Що ж до ахронічного риніту, то його причиною нерідко є надто розрослі носові раковини, викривлення носової переділки. І все ж найпоширенішою причиною появи нежиті є переохолодження, коли реагує весь організм, а першими симптомами, звісно, є виділення з носа.

- Цікаво, чому з носа починає текти не відразу після перших проявів застуди?

- На початку хвороби через набухання слизової оболонки носа, іноді й горла виникає відчуття печіння й сухості, першіння в горлі, особливо в носоглотці. Судини розширюються, слизова оболонка носа запалюється і виділяється слиз. На початку хвороб слиз рідкий і його багато, затим виділення стають густими. На 5-7 день виділення набувають жовтуватого кольору. Також можлива поява інших неприємних симптомів: відчуття важкості в голові, запалення слизової оболонки очей, зниження працездатності, зниження нюхових властивостей. Понад те, трапляється відчуття закладеності вух, зниження слуху через порушення прохідності євстахієвої труби. У період гострого нежитю у хворого можлива поява досить сильного болю в області чола, вище брів чи очей, у щоці. Це симптом того, що запальний процес із порожнини носа перейшов на слизову оболонку прилеглих пазух носа.

- Як погано, коли діти підхоплюють нежить! Приміром, у дитячому садку варто одному прийти зі шмарклями, як невдовзі вся група шморгає носиками...

- На риніти у дітей треба звертати особливу увагу. Тим більше, що в ранньому віці діти зазнають частого впливу застуд. Найперше, треба берегти дітей та й себе від переохолодження. Рекомендується вакцинація та противірусні препарати. У перші дні хворому треба закапувати судиннозвужувальні краплі, щоб не був закладений ніс. Якщо за днів п’ять-сім нежить не минає, негайно звертайтеся до лікаря. Ведучи дитину на прийом до лікаря під час хвилі ГРВІ, треба користуватися індивідуальними засобами захисту - пов’язками. Класичний приклад щодо цього - Японія: щоб уникнути хвороб, які передаються повітряно-крапельним шляхом, там і на вулицях ходять у марлевих пов’язках.

31.01.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 31.01.2008p. 
На головну сторінку