Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №329 від 31.01.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#На замітку

Обережно, у ковбасі нітрити!

Обережно, у ковбасі нітрити!

Складається таке враження, що бажання поласувати свіжими овочами та фруктами у нас з’являється зовсім невчасно. Зазвичай зимою чи ранньою весною. На ринках і в магазинах починають продавати ранні овочі, фрукти та зелень. Вони займають особливе місце у харчуванні людини, адже містять багато різних вітамінів, але разом з тим, переважна їх більшість має високий вміст нітратів.

Справжнім “заводом” нітратних овочів можуть стати теплиці, тому що овочі в них зазвичай вирощуються дуже щільно і далеко не завжди при достатній кількості світла. Нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів, проте найбільше їх поблизу кореня. Встановлено, що невеликий вміст нітратів в цибулі та брюссельській капусті.

З водою та овочами до організму людини надходить від 75 до 90 відсотків від загальної кількості нітратів. Тому, щоб не наражати організм на небезпеку, їжу, яку споживаємо, потрібно перевіряти. Дослідження на вміст нітратів у питній воді, овочах та фруктах, та на вміст нітритів у ковбасних та м’ясних виробах проводить випробувальна лабораторія ДП “Рівнестандартметрологія”. Лише протягом минулого року в лабораторії перевірили понад 80 зразків свіжих овочів та фруктів. З 200 перевірених зразків ковбасних виробів - 17 виявилися із завищеним вмістом нітритів.

Розподіл нітратів в овочах:

• найбільша кількість нітратів накопичується поблизу кореня;

• у листі петрушки, кропу, селери їх на 50-60 відсотків менше, ніж у стеблі;

• у листі капусти нітратів на 60-70 відсотків менше, ніж в качані;

• в огірках, динях, баклажанах, кабачках нітрати розподіляються від центру плоду до периферії і мають найбільшу концентрацію біля шкірки та в шкірці;

• у шкірці кавуна нітратів в 4-8 разів більше, ніж у м’якоті;

• незрілі овочі та фрукти містять в 2-3 рази більше нітратів, ніж достиглі.

Як запобігти нітратам

• Первинна обробка рослинних продуктів дозволяє знизити вміст нітратів на 20-30 відсотків.

• Промивання водою та хімічна очистка продуктів.

• Замочування продуктів у чистій воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше години зменшує вміст нітратів на 25-30 відсотків.

• Бланшування та відварювання овочів у великій кількості води. Одержаний відвар потрібно зливати одразу після закінчення готування, оскільки при охолодженні частина нітратів повертається в овочі. Овочі потрібно відварювати неочищені.

• Вимочування у одновідсотковому розчині аскорбінової кислоти. Це знижує вміст нітратів аж до 58 відсотків. А вимочування в однопроцентному розчині столової солі й аскорбінової кислоти протягом доби дозволяє знизити вміст нітратів майже на 90 відсотків.

• Соління і закваска овочів. На четвертий день вміст нітратів починає падати, а на 18 день дана сполука майже не визначається.

• Під час годування дітей морквою використовуйте зовнішній шар, який залишається безпечним, тому що нітрати переважно накопичуються в її центральній частині.

• Якщо є можливість, використовуйте для пиття очищену, бутильовану воду.

31.01.2008Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 31.01.2008p. 
На головну сторінку