Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №330 від 07.02.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Місто

Тепло в душі дешевше, ніж в оселях

Тепло в душі дешевше, ніж в оселях

Тарифи знову підвищили. На минулому позачерговому засіданні міськвиконкому таке рішення затвердили більшістю голосів. Звісно, мотивація та сама - численні, точніше, мільйонні борги споживачів за комунальні послуги, через які підприємства “Комуненергія” та “Теплотранссервіс” не можуть розрахуватися за газ. Таким чином, надання лімітів кожного наступного разу все в більш критичній ситуації, адже українським постачальникам газу невигідно забезпечувати такі комунальні підприємства.

Дійсно, за даними Головного управління статистики у Рівненській області, у 84 відсотків мешканців борг за тепло становить майже 33 мільйони гривень, а по Рівненщині загалом за комунальні послуги заборгованість 80 мільйонів гривень. Не допомагає навіть реструктуризація, завдяки якій вдалося погасити борг у розмірі лише 1,2 мільйона.

І секретар міської ради Юрій Торгун, і начальник управління житлово-комунального господарства виконкому Юрій Собчук запевняли, що усі перевірки, в тому числі і державна інспекція з контролю за цінами в Рівненській області, довели економічну обґрунтованість нових тарифів.

У зв’язку з підвищенням цін пожвавішали розмови про доцільність встановлення автономного опалення. Хоча Юрій Торгун переконує, що воно незабаром обходитиметься жителям міста набагато дорожче, ніж централізоване, адже “оптові ціни завжди дешевші за роздрібні”, і що країни Прибалтики давно повертаються від індивідуального опалення до централізованого, більшість споживачів запевняє: при автономному опаленні ціна газу втричі нижча. В минулому була спроба встановити вищу вартість газу для абонентів, котрі від’єднались від центральної системи опалення в багатоквартирному будинку. На початку 2007 року її скасували. Але й тоді ті, хто обігрівав оселю через “автономку”, стверджували - економія набагато більша.

Та поки що для мешканців рівненських будинків тарифи виглядатимуть так:

- теплоенергія - 211,57 гривні за 1 Гкал;

- централізоване опалення - 4,98 гривні за квадратний метр;

- підігрів води - 9,06 гривні за кубічний метр.

07.02.2008Юліана ТЕТ



Рівне-Ракурс №10 від 07.02.2008p. 
На головну сторінку