Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №330 від 07.02.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Без рецепта

Верба лікує

Верба лікує

Через ненормально теплий січень у Закарпатті розбруньковується червона верба. Вербові котики вже продають і в Рівному. Це дерево має особливі цілющі властивості. З листя та квітів добувають рутин, що запобігає ламкості судин, робить їх еластичними і допомагає боротися з підступною хворобою - інсультом. А дубильні речовини містять антибіотики. Вони проникають крізь шкіру, тому компреси з відвару кори роблять при запаленнях і застарілих ранах.

У народній медицині радять зрізати напровесні молоду кору, не товщу за палець. Застосовують зовнішньо і внутрішньо як в’яжучий, кровоспинний, дезинфікуючий і сечогінний засіб. При жіночих хворобах п’ють відвар (чайну ложку кори на склянку води), по дві такі склянки на день. Порошком із кори посипають рани. Його втягують у ніздрі при носових кровотечах. При болях у ногах з розширеними венами допомагають теплі ванни до колін - з кори верби й дуба - упродовж півгодини. Потім надягають спеціальні гумові панчохи і лягають відпочити.

Якщо є лупа і свербить шкіра голови та випадає волосся, його миють міцним настоєм із суміші кори верби і коріння лопуха, взятих порівну.

При слабкості ніг і тремтінні під час ходіння роблять ванни для ніг у міцному відварі кори верби.

07.02.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 07.02.2008p. 
На головну сторінку