Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №331 від 14.02.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Дефіцит

Земля в місті дорожчає, оренда також

Розміри оренди за земельні ділянки, які перебувають у власності Рівненської міськради, значно зросли. Оскільки сталося це офіційно з 1 січня 2008 року, то орендарі за цей місяць сплачуватимуть і різницю в ціні.

Згідно зі змінами до закону про Державний бюджет-2008 та деякі інші законодавчі акти України, мінімальна величина орендної плати встановлюється на рівні трьох відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Отже, розмір орендної плати збільшиться на певний коефіцієнт із розрахунку від одного відсотка нормативної грошової оцінки цієї земельної ділянки.

За словами начальника міського управління земельних ресурсів Романа ГРЕСЬКА, раніше орендна плата коливалася в межах від одного до десяти відсотків від нормативної грошової оцінки, тоді як зараз від 3 до 12 відсотків.

Такі не привабливі для рівнян зміни пов’язані лише із законодавчою системою України, а не з примхою міських депутатів.

Тим часом, обласні можновладці також не гаяли часу. За словами заступника голови Рівненської ОДА Юрія БЛАГОДИРЯ, керівництво таки домоглося, щоб розмір орендної плати встановлювався виключно на основі проведеної нормативної грошової оцінки.

По-перше, це значною мірою організовує та впорядкує розміри орендної плати за земельні ділянки, які надавалися для різних потреб. По-друге, це дало змогу вдвічі збільшити надходження орендної плати за минулий рік і вона становить 24 мільйони гривень, а це більше половини від плати за землю.

В цілому, протягом 2007 року продано 434 земельні ділянки загальною площею 190 гектарів на суму 32,8 мільйона гривень. Серед них 104 земельні ділянки пішли з аукціонів, яких протягом року нараховувалося 151. За “аукціонні” земельні ділянки вдалося отримати майже 12 мільйонів гривень, що в 3,7 раза більше за фактичну стартову ціну. Варто зауважити, що при середній вартості квадратного метра землі у 31,4 гривні, аукціонна вартість зросла до 73,5 гривні.

До речі, підвищення орендних ставок торкнулося й громадських організацій, у яких просто немає коштів сплачувати за оренду приміщень. Члени міськвиконкому зважили на умови, в яких на сьогодні опинилися певні структури і на останньому засіданні міськвиконкому дозволили “Рівненській обласній асоціації по захисту громадян, хворих на цукровий діабет “Діабетик” укласти із владою договір позички строком на 2 роки.

14.02.2008Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 14.02.2008p. 
На головну сторінку