Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №331 від 14.02.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Економіка

Палки в колеса

Палки в колеса

Рівненщина виходить на найвищі місця в Україні по залученню іноземних інвестицій. Про це заявив на засіданні Громадської ради при ДПА в Рівненській області та Рівненського територіального відділення Асоціації платників податків України минулого вівторка голова ДПА в області Віктор БАШУК (на фото).

Сьогодні основними інвесторами в економіку нашої області є Великобританія, Литва та Нідерланди. Загальний обсяг прямих інвестицій, за словами заступника голови Рівненської облдержадміністрації Степана ПАВЛЮКА, склав близько 160 мільйонів доларів США. До того ж, понад 600 тисяч мешканців Рівненської області отримали робочі місця.

Проте українське законодавство навіть не намагається посприяти іноземним інвесторам. До прикладу, усі керівники інвестованих рівненських підприємств нарікають на те, що відмінено вексельну систему розрахунків з податку на ПДВ при розмитненні товарів. А “живі гроші”, які тепер зобов’язують сплачувати, віднайти відразу для підприємців є нелегкою справою, - адже вони постійно “в обороті”. До того ж, для держави Рівненщина не є пріоритетною для виплати відшкодувань ПДВ. Якщо в Харківській, Донецькій областях їх відсоток сягає 95, то підприємства, які запроваджують інноваційні проекти, отримали лише 75,6 відсотка від загальної суми по області.

Тим часом Рівненщина в трійці областей, де є тенденція до постійного росту зарплат. На цьому наголосив заступник голови ДПА в Рівненській області Анатолій СТАШКО. За даними Державного комітету статистики, Рівненщині навіть вдалося обійти найпотужнішу область Західного регіону - Львівську. Адже з початку минулого року середня зарплата в нас зросла на 64 відсотки.

Податківці спільно з підприємцями підготували звернення до вищих органів влади і мають надію, що можновладці не будуть ставити палки в колеса іноземним капіталовкладникам.

14.02.2008Юліана ТЕТ



Рівне-Ракурс №10 від 14.02.2008p. 
На головну сторінку