Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №331 від 14.02.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Державна підтримка села

Селу допоможе “Украгролізинг”

Селу допоможе “Украгролізинг”

Микола КУХАРУК: “Лізингові інвестиції в технічне переозброєння АПК - найдешевші гроші на вітчизняному фінансовому ринку”

На думку міжнародних експертів, головний акцент в аграрній Україні має робитися на сільському господарстві, де понад 90 відсотків основних засобів відпрацювали своє і потребують повної заміни. На вітчизняному фінансовому ринку у сфері сільського господарства діє близько сотні лізингових компаній. Правда, найпривабливіші умови фінансового лізингу і найширшу мережу власних представництв у регіонах має єдина державна лізингова компанія - НАК “Украгролізинг”, що надає товаровиробникам можливість купувати сільськогосподарську техніку, ціна якої у 2-2,5 рази перевищує наявні у них кошти.

Про проблеми і перспективи розвитку фінансового лізингу в країні і, зокрема, в нашій області - в інтерв’ю з Миколою КУХАРУКОМ, директором Рівненської філії НАК “Украгролізинг” з першого дня заснування підприємства.

“Украгролізинг”: десять років праці на розвиток села

- Миколо Олексійовичу, з якими здобутками завершила компанія минулий рік?

- У 2007 році НАК “Украгролізинг” закупила та реалізувала сільгоспвиробникам на умовах фінансового лізингу 1504 одиниці техніки і обладнання вітчизняного виробництва на суму 246,68 млн. грн., у тому числі 414 тракторів, 61 зернозбиральний комбайн, 575 одиниць грунтообробної і посівної техніки, 294 одиниці обладнання для тваринництва і птахівництва та 160 одиниць іншої сільськогосподарської та переробної техніки й обладнання. Загалом протягом десяти років плідної праці на розвиток села компанія “Украгролізинг” поставила сільгоспвиробникам України майже 18 тисяч одиниць техніки й обладнання на загальну суму 1,3 млрд. грн.

Що стосується Рівненщини, то наша область минулоріч отримала різної сільгосптехніки та обладнання для птахівництва на 3,5 млн. грн. Варто відзначити, що всі наші партнери стовідсотково розрахувалися по лізингових платежах за 2007 рік. Цього року заявка на технічне переозброєння підприємств сільського господарства і переробної галузі краю складена на 12 млн. грн. А всього в область поставлено на умовах фінансового лізингу 346 одиниць техніки й обладнання на суму понад 18 млн. грн.

Рівненська філія НАК “Украгролізинг” найбільш результативно працює з такими надійними і потужними партнерами, як агрокорпорація “Зоря” і птахопідприємство “Брошуково”, що в Рівненському районі, які отримали на лізингових умовах сільгосптехніку, відповідно, на 2,5 і 1,2 млн. грн., а також зі створеним торік у Сарненському районі птахівничим господарством “Діброва-Агро”, якому ми також поставили обладнання на солідну суму. До речі, серед лізингоодержувачів сільськогосподарської техніки - в основному, тракторів МТЗ-82 - чимало підприємств лісової галузі, зокрема, Млинівський та Соснівський лісгоспи.

“Лізингові схеми економічно вигідні сільгоспвиробнику”

- Розкажіть, будь ласка, про умови придбання техніки через НАК “Украгролізинг”.

- Лізинг у перекладі означає - довгострокова оренда. Лізингові інвестиції в технічне переозброєння АПК - найдешевші гроші на вітчизняному фінансовому ринку. Крім того, на відміну від інших форм державної підтримки - 30-відсоткова компенсація вартості складної сільгосптехніки і здешевлення кредитів комерційних банків - лізинг не обтяжує держбюджет, бо працює на зворотній основі. Лізингові схеми економічно вигідні й сільгоспвиробнику, який кредитується державою протягом трьох-семи років. При цьому плата за користування коштами дорівнює семи відсоткам від невідшкодованої суми, що у перерахунку на п’ять років становить 3,2 відсотка річних від початкової вартості. Більш дешевих коштів для лізингоодержувачів не існує. До того ж, 3,2 відсотка річних значно менші від рівнів річної інфляції, що фіксуються впродовж останніх років. Отже, відсоткові платежі лізингоодержувачів компенсуються з надлишком.

- Але чи привабливими є такі платежі для аграріїв?

- Так, адже фінансовий лізинг надає їм можливість заощаджувати кошти для інвестування в інші, більш ефективні види діяльності, купувати техніку, вартість якої перевищує річні фінансові можливості. Давайте порахуємо. Витрати на придбання машини вартістю 100 тис. грн. у перший рік становитимуть:

1) з попереднього лізингового платежу за користування технікою в частині відшкодування її вартості (15 відсотків ціни машини з ПДВ) - 15 тис. грн.;

2) з винагороди лізингодавцю за передану в лізинг техніку (7 відсотків від невідшкодованої вартості) - 6 тис. грн.;

3) з чергового лізингового платежу та винагороди лізингодавцю - відповідно, 8,5 і 2,9 тис. грн.

Тож разом за рік - 32,4 тис. грн. Заощаджені 67,6 тис. грн. господар може використати для інвестування у виробництво з рентабельністю не нижче розміру депозитних відсотків. Але й депозитні вклади з рівнем 14 відсотків за п’ять років нарощують заощаджену суму до 127 тис. грн.

“На першому місці - технічний сервіс,

якість та надійність”

- Яка сільгосптехніка користується найбільшим попитом у лізингоодержувачів?

- Вся техніка, закуплена НАК “Украгролізинг” і передана підприємствам у фінансовий лізинг у 2007 році, виключно вітчизняного виробництва. Сільгоспвиробники, зокрема, отримали:

• трактори марок ХТЗ, МТЗ, “Ярило”, “Коваль”;

• сівалки виробництва ВАТ “Червона зірка”, АК “Украгроком”, ВАТ “Охтирсільмаш”, ТОВ ВП “Агро-Союз”;

• грунтообробну техніку виробництва ВАТ “БілоцерківМАЗ”, ВАТ “Львівський завод фрезерних верстатів”, АК “Украгроком”, ТОВ “Агротех”, ТОВ “Краснянське СП “Агромаш”, ВАТ “Уманьферммаш”, ТОВ ВП “Агро-Союз”;

• машини для захисту рослин ВАТ “Львівагромашпроект”;

• зернозбиральні комбайни “Славутич” та “Дон-1500Б”;

• іншу техніку та обладнання виробництва ТОВ “Агрікон-Київ”, ВАТ “АвтоКрАЗ”, ТОВ “ТПК “Лорд”, ВАТ “Вібросепаратор” ВАТ “Могилів-Подільський машзавод”, ВАТ “Ніжинсільмаш”, ВАТ “Ніжинський механічний завод”, ВАТ “Карлівський машзавод”, ВАТ “Борекс”, ВАТ “Брацлав”, ТОВ “Техна” та ЗАТ “Тесмо-М”.

НАК “Украгролізинг” поставила питання технічного сервісу, якості та надійності техніки на перше місце перед заводами-виробниками. За ініціативою компанії сільгоспмашинобудівники доставляють техніку на регіональні виставки продажу лізингової техніки. Коли такі майданчики, як облаштований нами в селі Бортниця Дубенського району, з’являться у кожній з 25 філій компанії, ринок сільгосптехніки стане більш цивілізованим, що зекономить час і гроші аграріїв. Наразі поки що такі виставки продажу техніки й обладнання відкриті лише у половині областей України.

Крім нової техніки, “Украгролізинг” також поставляє сільгосппідприємствам машини й обладнання, що були у використанні. Це, зокрема, техніка, вилучена в господарств, які не розрахувалися за неї з лізинговою компанією.

“Потрібне політичне рішення на рівні Верховної Ради”

- Які перспективи розвитку НАК “Украгролізинг” у найближчі роки?

- Сьогодні, щоб вирішити питання комплексного технічного переоснащення села, потрібне політичне рішення, передусім на рівні Верховної Ради, щодо передбачення щорічно, протягом найближчих чотирьох-п’яти років, у держбюджеті видатків на фінансування лізингових операцій в АПК на суму не менше 750-850 млн. грн. До речі, у 2008 році видатки з державного бюджету на фінансовий лізинг вперше збільшені до 850 млн. грн. Такий підхід дасть можливість активізувати відтворення машинно-тракторного парку, сформувати обігові ресурси компанії за рахунок повернення платежів і в подальшому повністю відмовитися від навантаження на видаткову частину держбюджету. Крім того, це дасть змогу суттєво підвищити технічний рівень підприємств вітчизняного сільгоспмашинобудування, збільшити кількість робочих місць і бюджетних надходжень.

Нині компанія працює також над залученням інших фінансових ресурсів для придбання не лише вітчизняної, а й зарубіжної техніки з подальшою передачею її у фінансовий лізинг сільгосптоваровиробникам. Насамперед, це кредитна підтримка, залучення коштів обласних (регіональних) бюджетів, іноземних інвесторів тощо. Вже в цьому році сільгоспвиробники зможуть купувати у фінансовий лізинг через НАК “Украгролізинг” високопродуктивну імпортну техніку та обладнання, що не виробляється в Україні.

Строк лізингу на імпортну техніку - два роки. Для того, щоб взяти техніку в лізинг, сільгоспвиробник має одразу сплатити 40 відсотків її вартості, а інші 60 буде розбито лізинговою компанією на поквартальні або піврічні платежі. Допускається також дострокова виплата платежів. До речі, техніка буде застрахована і перебуватиме в заставі компанії, поки за неї не буде сплачений останній платіж.

“В Україні широке поле для розвитку фінансового лізингу”

- Щодо інших послуг, то НАК “Украгролізинг” має намір надавати повний їх перелік, - підкреслив Микола Кухарук. - Від консультацій і рекомендацій щодо особливостей агротехнологій у тому чи іншому регіоні, кон’юнктури ринку, технічного сервісу - до забезпечення сільгоспвиробника всім необхідним для успішного господарювання: якісною і надійною високопродуктивною технікою, запчастинами, насінням тощо.

На мою думку, необхідно об’єднати дві державні програми - лізингову та здешевлення складної сільгосптехніки - в єдину програму, що надасть можливість використання товаровиробниками 30-відсоткової державної компенсації вартості складної техніки як першого внеску на придбання сільгосподарської техніки й обладнання на умовах фінансового лізингу. Завдяки цьому лізингові послуги стануть більш популярними серед підприємців.

В Україні широке поле для розвитку фінансового лізингу. За даними МФК, потреба в інвестиціях у нашій державі більш як у 70 разів перевищує реальний обсяг ринку лізингу. Сьогодні загальний обсяг лізингових угод в Україні становить лише 0, 2 відсотка від валового внутрішнього продукту, в той час, як у країнах Європейського Союзу він на порядок вищий - два відсотки. У найбільш розвинутих країнах частка лізингових інвестицій у щорічному оновленні засобів механізації праці у середньому складає 22-30 відсотків.

Є ще чимало законодавчих колізій, які потребують термінового розв’язання, аби лізинговий ринок, зокрема НАК “Украгролізинг”, запрацював на повну силу, став справжнім інвестиційним інструментом для технологічного та інноваційного оновлення виробництва сільгоспмашинобудування і ним могли скористатися не тільки середні та великі підприємства, а ще й малі.

14.02.2008Розмову вів Олесь ДУБОВИК


Переглядів: 813

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21068)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13878)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13852)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13116)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13098)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (803)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (75)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"