Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №331 від 14.02.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Думки з приводу

Щоб паличка Коха не забрала на той світ нас і наших дітей!

Щоб паличка Коха не забрала на той світ нас і наших дітей!

Що робить більшість рівнян у позаробочий час? Звісно, відпочиває. Хто як може, знає і вміє. Найчастіше відпочинок залежить від кількості грошей у гаманці та розуму в голові й зводиться до дивана з телевізором, лазні з віником, читання преси etc.

На щастя, серед нас є люди, які, окрім виконання посадових обов’язків на основній роботі, віддаються також справі благодійній, яка, без перебільшення, є покликанням душі. Для Володимира ГЕРАСИМЧУКА (на фото) таким покликанням стала нещодавно зареєстрована “Вікторія” - Рівненська обласна громадська асоціація сприяння подоланню туберкульозу. “Вікторія” була єдиною організацією, яка на Різдвяні свята не забула про дітей, хворих на туберкульоз, що лікуються у дитячому відділенні Рівненського обласного тубдиспансеру. Тоді дітлахи отримали ласощі. Згодом пан Герасимчук разом із колегами ще навідався у відділення з одягом для п’ятирічної Світланки з дитбудинку й дев’ятилітнього Ігоря, матір якого теж лікується від сухот у диспансері, та забавками для решти малолітніх пацієнтів.

Чому колись лікар, а нині підприємець взявся допомагати саме туберкульозним дітям, ми й поцікавилися у добродійника:

- Туберкульоз є справжньою загрозою для здоров’я і життя кожного рівнянина та й загалом усіх українців. У нас уже 12 років триває епідемія. Щороку від сухот помирає понад 10 тисяч громадян. Епідемія туберкульозу в усіх країнах розвивається за одними й тими ж законами, але ступінь розвитку і подолання хвороби залежить від часу започаткування протитуберкульозних заходів, матеріально-технічних можливостей системи охорони здоров’я кожної держави, а також соціально-економічного рівня розвитку країни. У нас загострення проблеми туберкульозу та погіршення епідеміологічної ситуації відбулося через поєднання несприятливих факторів - соціальних потрясінь, пришвидшення міграційних процесів, значного погіршення матеріально-побутових умов життя плюс кепське навколишнє середовище.

- І все ж останніми роками є модно співчувати й панькатися з хворими на СНІД, наркозалежними, а ви хочете долати хворобу бідних, дезадаптованих...

- Я вважаю, що ВІЛ-СНІД - це хвороба розкоші. Адже без грошей, та ще й чималих, наркотиків не придбаєш. Туберкульоз же є хворобою соціальною, важковиліковною і затратною. Годі й казати, що будь-який пияк чи волоцюга ніколи не хотів би заразитися на туберкульоз навмисно! Найгірше те, що зростає кількість молоді з відкритою формою туберкульозу, від якої не захищений ніхто - ні багатий, ні бідний. Бо паличка Коха, крім іншого, поширюється повітряно-крапельним шляхом. Щодо СНІДу, який з туберкульозом ходить у парі, то ослаблена ВІЛ імунна система абсолютно не справляється з додатковою інфекцією і смерть від туберкульозу - вельми поширене явище. До того ж, скільки ще хворих не потрапляють в поле зору фтизіатрів! Отже, якщо з допомогою громадської організації вдасться донести гостру проблему до широкої аудиторії, до заклопотаних і розгублених від соціальної нерівності наших краян - це вже буде перемогою. Нехай поки у людській свідомості, а згодом наступлять і дії. Бо саме так народжується громадянське суспільство - із самоповаги і турботи про власне здоров’я.

- Тобто, будеш здоровим - не заразиш інших? Найпершою, так би мовити, цільовою аудиторією, з якою працюватиме ваша асоціація, є діти, молодь?

- Так, бо це наше майбутнє, це ті, від кого залежатиме наша пенсія, хіба ні? І вони мають бути здоровими. Але перші, до кого ми прийшли з проханням зареєструватися, були медпрацівники, технічний персонал тубдиспансеру. Вони вже є номінальними членами громадської асоціації, бодай тому, що працюють у тубдиспансері й контактують з хворими на туберкульоз. Ці люди щодня наражаються на небезпеку. А в них же є родини... Так, звісно, медпрацівникам дещо доплачують за шкідливі умови праці, але мало й неадекватно. На Рівненщині за роботу з туберкульозними хворими медики отримують 30 відсотків, позаяк у Житомирській області - 50, а на Волині - 60 відсотків шкідливості.

- Чому така дискримінація нашого краю? Міністерство чи управління охорони здоров’я недооцінює? Чи, може, у сусідніх областях медики активніше відстоюють себе?

- Сусідам, крім держбюджету, доплачується з бюджету місцевого. У нас теж на сесіях обласної ради якийсь час порушувалося це болюче й злободенне питання, були й обіцянки, проте... Тому метою асоціації також є привернути увагу обласної влади впритул до проблем епідемії туберкульозу в краї та Рівненського обласного тубдиспансеру зокрема. Адже саме здорові працездатні люди можуть бути запорукою економічного розвитку області.

У світі загальна кількість хворих на туберкульоз сягає 50-60 мільйонів чоловік, помирає щорічно 3 мільйони осіб і прогноз щодо ліквідації туберкульозу не виправдався.

На Рівненщині фтизіатри щодня виявляють 2-3 носіїв палички Коха.

14.02.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 14.02.2008p. 
На головну сторінку