Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №214 від 17.11.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Регбі

Сам прийшовши в регбі лише вісім років тому, Ігор Родзяк уже виховав цілу плеяду молодих спортсменів

Списувати передчасно

У наступному сезоні МРК «Рівне» повернеться у професійну лігу. Принаймні, так планує

Регбі в Рівному, мов з неба, звалилося. Ні з того, ні з сього в нас з’явилася команда, котра відразу заявила про себе в професійному спортивному світі. Регбійний клуб “Рівне”, який складався, чого душею кривити, з аматорів, несподівано на рівних протистояв досвідченим командам. Про період становлення в нашому місті регбі, його сьогодення та перспективи розмова кореспондента “РР” з колишнім гравцем, а нині тренером Ігорем РОДЗЯКОМ.

- Чи правда, що на етапі становлення в регбійний клуб “Рівне” мало не з вулиці запрошували всіх бажаючих?

- Якщо відверто, то це твердження не таке вже й далеке від істини. Бо у складі першої команди, створеної з ініціативи тодішнього президента Віктора Шкуратюка та південно-африканського місіонера Дерка Гімана, не було жодного професійного регбіста. Всі гравці прийшли з різних видів спорту, як ось я — з легкої атлетики. Проте, всіх тоді не на жарт захопило регбі, що дозволило нашій “необстріляній” команді вже в першому сезоні виступів у чемпіонаті України створити справжній фурор. Уявіть собі, першу гру ми провели на свято Покрови в 1997 році, а наступного року несподівано для всіх посіли доволі високе восьме місце у всеукраїнській першості. За винятком нинішнього сезону, доволі успішно виступали як у чемпіонаті, де постійно перебували серед міцних середняків, так і на різних престижних турнірах. Однак, через фінансові проблеми змушені були знятися зі змагань.

- Чи не говорить це про те, що регбі в Рівному заказано довго жити?

- Не був би таким категоричним, стверджуючи, що тимчасові фінансові проблеми поставили хрест на доволі перспективному виді спорту. До того ж, у нашому клубі систематично займається майже двісті вихованців, які виступають у всеукраїнських дитячо-юнацьких першостях. Цьогорічний сезон для місцевих регбістів виявився, вважаю, доволі успішним. Зокрема, рівненські спортсмени виступали в трьох вікових групах. На всеукраїнських юнацьких іграх наші вихованці в регбі-сімці посіли четверте місце. Команда хлопчиків 1992-1993 років народження здобула перше місце, у віковій групі 14-15 років виставили два склади: “Юніор” виборов бронзу, а Рівненська ДЮСШ №4 — стала четвертою. Також четвертою за підсумками сезону виявилася юніорська команда (1988-1989 р.н.). У серпні наші підопічні брали участь у міжнародному турнірі у Швеції, де посіли третє місце. А нещодавно повернулися з міжнародного турніру у Франції. Щоправда, без нагород, проте й далеко не останні.

- Невже регбі в нашому місті надалі носитиме статус дитячо-юнацького спорту?

- Більш, ніж переконаний, що в наступному році, крім дитячо-юнацьких ліг, вдасться заявити дорослу команду в першому дивізіоні чемпіонату України. Цьогорічний виступ наших підопічних на всеукраїнських юнацьких іграх, де, в основному, виступали регбісти з колективів першої ліги, показав, що вони цілком готові. Принаймні 5-6 підлітків демонструють доволі зрілу гру. До того ж, нам вдалося зберегти кістяк команди. Щоправда, наразі роздали гравців для підвищення кваліфікації в команди вищого дивізіону. Так, дев’ять рівненських регбістів у минулому сезоні виступали за львівський клуб “ЄВКО” і ще двоє за київський “Авіатор”. Якщо взяти до уваги те, що в нас, як кажуть, на підході щонайменше 20 спортсменів з числа вихованців ДЮСШ №4, котрі вже найближчим часом здатні будуть виходити у основному складі МРК “Рівне”, то можна з певністю говорити про обнадійливі перспективи. Залишилося лише знайти спонсора, без допомоги якого команді складно буде виїжджати на ігри в інші міста України. Проте, вірю, що в нас усе складеться успішно.

До речі, вихованець Ігоря Родзяка Володя Меленюк, якому присвоїли звання майстра спорту, в цьому сезоні в складі столичного «Авіатора» виборов бронзову медаль у чемпіонаті України і виступав у фіналі Кубка України.

17.11.2005Інтерв’ю взяв Василь ГЕРУС



Рівне-Ракурс №10 від 17.11.2005p. 
На головну сторінку