Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №332 від 21.02.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#N-km від Ольги Ярош

За відсутність квитка - штраф 22 євро

Нас лякають плигаючими вгору тарифами, цькують усілякими відключеннями, погрожують підняттям плати в маршрутках та інше. А, приміром, квитків на вході-виході у приватно-громадському транспорті як не було, так і нема. Питається, хто кому макітрить голову? Безліч рівнян регулярно їздить до Польщі, де і квитки продають, і правил вуличного руху дотримуються навіть у чистому полі. Або ж в Угорщині. Нещодавно в Будапешті інспектори оштрафували рівнянку, яка проїхала в міському автобусі одну зупинку, не закомпостувавши квитка. За це їй виписали штраф у сумі 22 євро. Як маленьке резюме: якщо власті хочуть порядку, вони його забезпечують, а не тільки скаржаться на громадян: “Такі наші люди, такі наші люди...”

Історія краю зарита глибоко

Рівному не пощастило мати в центрі старе місто або ж який замок, вежу чи просто яку древню каменюку, яка б дихала сивиною вічності і яка була б візиткою міста. Нема в обласному центрі багатої історичної спадщини. Можливо, вона надто глибоко зарита. Добре, що хоч Острог, переповнений історичними пам’ятками, належить нашій області. Під комплексом будівель Острозької академії та монастирем капуцинів (чоловічий чернечий орден католицької церкви) знаходяться підземелля, крипти монахів та меценатів Божої обителі, відомих людей того часу, у яких панує атмосфера вічності. Студенти-екскурсоводи розповідають, що в підвалах XIV-XV століття їх, молодих і скептичних, огортає непояснюване почуття блаженства й умиротворення. У підземеллі немає грибка і завжди однакова температура. Останки, які були нетлінними, пролежавши близько півсторіччя, теж непогано збереглися і донині. Жаль лишень, що їх колись безбожно пограбували солдати царської армії.

Справжня завідувачка!

Щоп’ятниці й щосуботи у філіях Ощадбанку триває реєстрація вкладників на виплату тисячі гривень. Щоб записатися, звісно, треба вистояти живу чергу. Утім, люди все-таки звикають, що гроші хоч і повільно, але видають, і тому ажіотаж поволі вщухає. Якщо вкладники уже менш напружені, то працівники банків - з точністю до навпаки, - на межі самозгорання: від копіткої роботи, знервованих вкладників, і від кількості оформлених документів та усних коментарів. Наприклад, в останню суботу громадянам, які не встигали за відведений час (до 13.00) зареєструватися у банку на вулиці Княгині Ольги, неймовірно пощастило - з дому прийшла приймати папери завідувачка відділення. Хтось пошепки розповідав, що за час видачі заощаджень ця жінка та інші працівники банку не раз відкапувалися по лікарнях, що їм уже жодні заспокійливі не допомагають, що працюють практично задарма у законні вихідні дні... Тим часом люди, позбавлені в наших реаліях уваги та чуйного ставлення з боку чиновників, аж завмерли від подиву. І так тихенько, мовчки й культурно ті документи здавали і дякували завідувачці та Богові. Хоча попереду етап другий - вишукування себе в списках на виплату.

21.02.2008



Рівне-Ракурс №10 від 21.02.2008p. 
На головну сторінку