Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №333 від 28.02.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Люди справи

Нове обличчя старого міста

Нове обличчя старого міста

Рівне потопає у різнобарв’ї новобудов

Пройшло вже стільки років, а в місті й досі побутує думка про те, що панельні будинки зводилися як тимчасове житло, строком не більше як на 10 років. Це абсолютна нісенітниця.

З усією відповідальністю заявляю, що панельні будинки технологічно більш стійкі, ніж цегляні. Єдина проблема - стики.

Будівельний бум останніх років зробив неможливе: повністю змінив обличчя Рівного. Замість сірих, непомітних для ока, будинків почали з’являтися нові кольорові житлові масиви, сквери, парки відпочинку, дитячі майданчики, крамнички. Наскільки приємно стало просто гуляти вулицями міста… І за всією цією красою - непосильна праця згуртованої команди професіоналів на чолі з міським управлінням капітального будівництва.

Про особливості, умови та перспективи містобудування говоримо з начальником управління капітального будівництва Рівненського міськвиконкому Сергієм ПОЛОЦЬКИМ.

Нерухомість - це гроші майбутнього

- Сергію Петровичу, з чим пов’язане настільки стрімке переродження будівельної галузі?

- Причин та пояснень цьому явищу є кілька. Нестабільність вітчизняної економіки спонукала населення більш глибоко замислитися над власним накопиченням капіталу. У людей почали з’являтися гроші, вільні кошти, які стало можливим пустити “в роботу”. До речі, левову частку капіталовкладень у будівництво, зокрема, житлове, становлять інвестиції як юридичних, так і фізичних осіб. Адже вкладення коштів у нерухомість - це безпрограшний варіант, оскільки завжди є можливість добре заробити. До того ж, інвестовані в нерухомість кошти дають практично однакові дивіденди з банківськими вкладами.

Панельки здатні

на більше

- На мою думку, житловий фонд окремих спальних районів міста доволі зношений і потребує або глобальної реконструкції, або ж повної заміни…

- Пройшло вже стільки років, а в місті й досі побутує думка про те, що панельні будинки зводилися як тимчасове житло, строком не більше як на 10 років. Це абсолютна нісенітниця.

З усією відповідальністю заявляю, що панельні будинки технологічно більш стійкі, ніж цегляні. Єдина проблема - стики. І коли спеціалісти навчаться правильно за ними доглядати, такі будинки стануть більш надійними за будь-які інші. Це перше. По-друге, панельні будинки розраховані на 50 років, а не на 10, як про це заявляють деякі невігласи, тому їх аж ніяк не можна назвати тимчасовим притулком. (Для прикладу: термін експлуатації цегляного житлового будинку - 75 років). І якби на державному рівні була таки впроваджена політика з інвентаризації та підтримання стиків у панельних будинків, та ще й розроблена відповідна програма, повірте, панельки б усе цегляне житло пережили.

Результат -

краще слів

- Які досягнення у роботі міського управління капітального будівництва можна назвати визначальними?

- Відомо, що краще за слова говорить результат роботи. Протягом минулого року найбільшу кількість новобудов Рівненщини звели саме у Рівному. В місті ввели в експлуатацію 86 тисяч квадратних метрів загальної площі первинного житла, а це більше третини від загального обсягу, збудованого в області. Навіть незважаючи на стрімке зростання вартості будівельних матеріалів, дизпаливо, яке використовується на будівництві, приріст у зведення новобудов доволі відчутний. І це найбільше досягнення.

- За рахунок чого вдалося вистояти у таких складних для будівництва умовах?

- Можу стверджувати, що лише згуртованість колективу - запорука успіху будь-якої справи. В нашому випадку - це взаємодія місцевих управлінь міськвиконкому, інвесторів та будівельників. Ми намагалися найбільш лояльно вирішувати проблеми, які створювали стрибки цін, адже справа ця - будівництво та благоустрій міста - спільна. І, головне, результат - квартира, в яку з посмішкою зайдуть її завтрашні власники.

Будує той,

хто має гроші

- На останньому засіданні Рівненського міськвиконкому прозвучало таке зауваження, що на рівненський будівельний ринок залучають лише іногородніх інвесторів, в той час, коли рівненські будівельні компанії просто простоюють без роботи. Що ви можете відповісти зі свого боку на таке зауваження?

- По великому рахунку немає різниці, чиї гроші вкладаються в рівненський будівельний ринок. Головне, щоб вони були. В рівненських інвесторів, на превеликий жаль, таких коштів немає, адже для того, щоб звести будинок, потрібно не один мільйон гривень.

Ми радо розглядаємо різні пропозиції, що до нас надходять, робимо свої зауваження та ремарки. Та у роботі ми ніколи не робимо ставку на особистість. Робота має приносити користь у першу чергу місту, тому будує той, у кого є гроші, хто може сплачувати податки, наповнювати міську казну, будувати якісне житло… Ось головні критерії, і вони аж ніяк не залежать від місця проживання інвестора.

А що вже говорити про зайнятість населення на будівництві. Адже на інвестора, навіть іногороднього, працюють лише рівненські спеціалісти (!). На сьогодні працівники будівельної галузі на 99,9 відсотків завантажені роботою, а влітку і восени взагалі не вистачає спеціалістів будівельних професій. Тобто, у будівельній галузі Рівного немає безробіття. Чи це не головне?!

Тенденції будівельної моди

- Чи впливає час на якість будівництва? Наскільки суттєво змінилися технології зведення новобудов?

- Час минає, технології покращуються, удосконалюються та модернізуються. Все це, звісно, має своє відлуння й на будівництві. Сьогодні на ринку практично немає рівненських будівельних фірм, які б неякісно працювали. Кожна з них намагається внести свої інновації в будівельну галузь, - адже від цього залежить успіх та розвиток не лише окремо взятого підприємства, але й системи в цілому.

Сьогоднішні будинки відповідають усім вимогам із енергозбереження, за рахунок утеплення стін, вікон нової технології. В таких будинках є всі лічильники - на воду (гарячу і холодну), тепло, електроенергію, газ. Це дозволяє не лише покращити послуги жителів будинку, але й карати злісних неплатників.

У минулому році в експлуатацію був зданий перший будинок по вулиці Соборній, 446-А, в якому від теплозабезпечення можна відключити конкретну квартиру. Адже в інших за борги однієї квартири доводиться карати весь під’їзд.

Ціни будуть кусати

- Чи можуть мешканці міста сподіватися на зниження цін на житло?

- На жаль, ні. І це пов’язано із всеукраїнським загальним подорожчанням. По-перше, в країні катастрофічно зростає вартість будівельних матеріалів. По-друге, на вартість квадратного метра житла впливає зростання заробітної плати будівельників. По-третє, в місті майже втричі збільшилась оренда земельних ділянок. По-четверте, постійно проводяться інвестиційні конкурси, і для того, щоб отримати право на забудову, інвестор повинен сплатити відповідні кошти. Саме тому зупинити процес подорожчання неможливо.

- Ваші слова не пророкують нічого хорошого для тих, хто мріє про квартиру. Який попит сьогодні на ринку?

- Можу вас запевнити, що попит на первинне житло був, є і буде.

Земля є - інвестори знайдуться

- Зрозуміло, що бажання будувати є завжди, та чи залишилися в Рівному зони, де можливо втілити задумане у життя?

- Забудова міста проводиться згідно з генеральним планом міста. В центральній частині вільних земельних ділянок немає, проте є можливість знести старе, непридатне для життя житло, і на його місці звести новий будинок. Людям, яких відселяють з таких будинків, обов’язково куплять чи нададуть нові квартири.

Крім того, маємо передміські зони - Тинне і Бармаки. Це мікрорайони, які й досі не вдалося правильно опорядкувати, тому найбільш масштабне будівництво проводитиметься саме там. Тобто, місця для забудови вистачає. Немає нічого кращого, ніж бачити, як задуми та плани втілюються в перспективи майбутнього.

- Якщо на одну й ту саму земельну ділянку під будівництво претендують відразу кілька інвесторів, кому і як в такому випадку надається перевага?

- Рішення виносить інвестиційна комісія. Існує кілька критеріїв: величина наповнення міського бюджету, якість виконаного проекту, додаткові пропозиції та послуги для міста.

Він вірив, а значить - так і буде…

- Віктор Чайка вірив, що колись Рівне перетвориться на справжнє європейське містечко. Темпи розвитку його інфраструктури зайвий раз доводять, що цей час не за горами. Чи є головна перешкода до втілення мрії у життя?

- Є, і вона надзвичайна - культура рівнян. Якщо повну заміну комунікацій, якої першочергово вимагає місто, можна зробити за рахунок коштів, то менталітет нашого населення побороти просто неможливо. І щоб наше місто стало таким, як його бачив Віктор Чайка, найголовніше, потрібно навчитися любити його так само, як він любив…

28.02.2008Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 28.02.2008p. 
На головну сторінку