Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №215 від 24.11.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#У кожного - своя місія

Монах-одинак відбудовує монастир

Монах-одинак відбудовує монастир

На Дубенщині відроджується одна з найстаріших святинь Волинського краю

У селі Панталія на Дубенщині відроджується чоловічий монастир Чесного Хреста, який свого часу закрили «совіти». Сьогодні там проживає єдиний чернець - 27-річний ієромонах Арсеній. Оскільки монастир лише на стадії відродження, на його території можна побачити незвичну картину: наприклад, газовий балон, підвішений до дерев'яних поручнів, який замінює дзвіницю, або капличку Преподобному Іову, накриту зверху целофаном...

Втім, як кажуть, не за один день Москва зводилася, з часом постане у всій красі одна з найстаріших святинь Рівненщини. З нею, власне, пов'язане ім'я Іова Почаївського, нетлінні мощі якого нині знаходяться у Лаврі. Зрештою, гадається, за рік-другий важко буде впізнати цю монашу обитель. Адже вже зараз розпочато будівництво каплиці Різдва Христового, трапезного храму Преподобного Іова Почаївського, приміщення, де продаватиметься релігійний крам. До речі, всі ці споруди добре видно з траси Київ-Чоп, котра проходить повз Панталію, що розташувалася на околиці Дубна.

Молодий ієромонах Арсеній, який прийняв постриг у чернецтво у Свято-Георгієвському монастирі на Козацьких могилах, зараз одиноко проживає у відродженому чернечому скиті. У невеликій келії монаха - тепло, пахне ладаном. На стінах - ікони, мирно горить лампада - типова обстановка чернечого помешкання. На столі - розпорядок дня, затверджений митрополитом. У ньому, зокрема: підйом о шостій ранку; молитва; послух (робота на будівництві храму, городі, кухні, вдома); знову молитва… І так щодня, тільки в святкові та недільні дні графік трохи змінений.

Щонеділі в недобудованій поки що каплиці Преподобному Іову чернець влаштовує богослужіння для мирян.

- Коли добудують келії, з'являться в монастирі й послушники, - розповідає чернець. - Після того, як вони пройдуть випробний термін, а він може тривати роками, їх «пострижуть» у монахи. До слова, якщо у монастирі живуть хоча б десять монахів, то чернеча обитель вважається великою.

Неподалік скиту ченця паслися вівці.

- То не наші, сусідські, - зауважив ієромонах. - Ченці м'яса не їдять. Основна їх їжа - картопля з олією, салат з квашеної капусти. Кисломолочні продукти допускаються у монашому раціоні, але не в період посту.

- І не хочеться вам покинути аскетичне життя і повернутися у світське, одружитися, водити доньку в дитсадок, грати із сином у футбол?..

Монах, посміхнувшись, відказує, що в кожної людини - своя місія на Землі.

- Ченці день і ніч моляться за людство, Україну і весь світ, щоб духовний зв'язок людей із Богом не переривався, - говорить ієромонах Арсеній. - Ми живемо не лише задля спасіння своєї душі, а й заради людства в цілому.

Недарма кажуть, що саме на монахах тримається цей світ. Може, це і так. А вже сьогодні ієромонах Арсеній запрошує всіх на богослужіння в невеличку капличку Іова Почаївського села Панталія, де протягом п'яти століть жила монастирська братія. До речі, саме тут було створено безцінний шедевр українського книгописання - Четвероєвангеліє, яке сьогодні знаходиться в Російській державній бібліотеці. І саме тут, біля монастиря, розміщений унікальний цвинтар з дорогими пам'ятниками, де поховані відомі жителі Рівненщини. А при Радянському Союзі у 1960-х роках рештки монастиря розібрали, кладовище закрили і на його місці побудували гаражі. Так з лиця Волинської землі зникла духовна святиня, яка нині воскресла.

З чоловічим монастирем Чесного Хреста пов'язане ім'я Іова Почаївського, нетлінні мощі якого нині знаходяться у Лаврі.

24.11.2005Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 24.11.2005p. 
На головну сторінку