Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №335 від 13.03.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Обов’язок

А я в армію піду. За контрактом

А я в армію піду. За контрактом

Впродовж кількох поколінь у суспільстві панує думка, що армія - це не школа життя, а школа виживання. Та й справді, “дідівщина” завжди мала місце в Збройних Силах України. Відомі факти про вбивства та знущання над новачками не викликають захоплення армією. Однак у рівненських військових частинах запевняють, що їм вдалося викорінити такі випадки. Водночас додають, що служба за контрактом - це не тільки престижно, але й можливість непогано заробляти гроші, отримувати пільги та переваги.

“Поняття “дідівщини” не може існувати взагалі, - пояснює під час ток-шоу “Прес-клуб” на телеканалі “Сфера” начальник відділення територіального центру комплектування Рівненського обласного військкомісаріату Ігор КИРИЧУК. - Підрозділ формується одним призовом, тому тут немає старшого чи молодшого - всі рівні. Крім того, з кожним солдатом працюють індивідуально. Цим займаються офіцери-вихователі, офіцери-психологи та, зрештою, й цивільні психологи. Скінхеди, неформали теж вступають до лав Збройних Сил, та, повірте, після армії їхній світогляд змінюється”.

“Заради гарної зарплати необов’язково бути керівником вищого рівня, - переконує начальник відділу особового складу, заступник начальника штабу 13-го армійського корпусу Юрій ВЕРАНОВСЬКИЙ. - Для тих, хто вступає на службу за контрактом, створюються умови не тільки для кар’єрного росту, але й для нормального заробітку. Перший контракт укладається на три роки, згодом - на п’ять. З кожним роком служби зростає відсоток, який додається до заробітної плати. Військовослужбовець за контрактом має право на 30 діб відпустки та матеріальну допомогу на оздоровлення, яка складається з двох зарплат. І навіть у випадку, коли людина не продовжує службу, у неї зберігаються пільги - 25 відсотків від витрат на оздоровлення виплачує держава. Прослуживши двадцять п’ять років, військовослужбовець виходить на пенсію у сорок п’ять. Ця ж межа залишається й тоді, коли є дванадцять років цивільного стажу і решта - військового”.

Член “Союзу українок” Ніна ШИЛО запевняє, що людина, яка послужила у війську, повинна мати шану в суспільстві. Вона має бути патріотично налаштована, мужня й смілива, - адже саме військовослужбовці стоять на захисті нашого спокою.

Втім, служити в армії не всі хочуть. Зрештою, цього й не потрібно, адже не кожен повинен бути солдатом, а лише той, хто гідний цього звання. Армія повинна готувати фахівців.

13.03.2008Леся КУРУЦ



Рівне-Ракурс №10 від 13.03.2008p. 
На головну сторінку