Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №335 від 13.03.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Міжнародний день подолання сліпоти - 7 березня

Незрячі діти

Незрячі діти

Немовля, позбавлене зору, - це нещастя не лише для батьків, а й для суспільства в цілому. Прожити життя й ніколи не побачити обличчя мами… Не бачити краси навколишнього світу - це лише початок. Попереду ж - пітьма десятиліть…

Актуальність боротьби з порушеннями зору у дітей важко переоцінити. На базі Української дитячої спеціалізованої лікарні “Охматдит” офіційно відкрито перший у нашій державі Центр боротьби з дитячою сліпотою. Ця подія стала першим кроком уряду на шляху до створення спеціалізованого високотехнологічного закладу загальнодержавного масштабу на основі Національного центру охорони здоров’я матері й дитини. Поки що установа є унікальною, проте вже сьогодні до впровадження передового світового досвіду дитячої офтальмології готові й деякі регіони, зокрема Львів.

Головний дитячий офтальмолог МОЗ України Сергій Риков розповів, що новостворена клінічна установа фінансуватиметься Міністерством охорони здоров’я, а це означає, що кожна дитина в Україні може звернутися до цього Центру за консультацією і в разі потреби отримати належну допомогу.

Згідно з програмою Всесвітньої організації охорони здоров’я “Боротьба зі сліпотою-2020”, поставлено завдання вдвічі зменшити кількість дітей із вадами зору у нашій країні. На думку Сергія Рикова, це реально, і робота в цьому напрямі активно ведеться вже сьогодні. Багато лікарів пройшли навчання у провідних клініках Європи та України. Обладнання, за допомогою якого здійснюватимуться діагностика та оперативні втручання, втілює найновіші досягнення медичної техніки. Головний дитячий офтальмолог МОЗ України переконаний, що заклад успішно працюватиме і поверне радість життя багатьом маленьким пацієнтам.

Головними причинами дитячої інвалідності по зору є вроджена катаракта, глаукома та патології зору у глибоко недоношених малюків. Ще кілька років тому немовлята з такими відхиленнями були б приречені на сліпоту, але сьогодні цю проблему розв’язано. Лікарі вже зробили операцію дитині вагою усього 900 грамів. Це найкраще підтвердження професіоналізму вітчизняних спеціалістів.

13.03.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 13.03.2008p. 
На головну сторінку