Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №215 від 24.11.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Щось новеньке

А ви хочете стати власником замку?

Нині на території Рівненщини є вісім замків - у містах Дубно, Корець, Острог, селищі Клевань, селах Тайкури, Новомали і Губків та земляні вали в селищі Степань. У переважній більшості вони перебувають у аварійному стані. За словами виконуючого обов'язки начальника управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Євгена БЕРЕГОВИЧА, у цих історичних спорудах часто виникають локальні пожежі, а люди вже почали виривати цеглини зі стін для власних потреб.

Для реставрації цих пам'яток архітектури необхідні чималі гроші. Наприклад, у Клевані для цього, за попередніми розрахунками, доведеться викласти близько 10 мільйонів гривень. А оскільки ні в державному, ні в місцевих бюджетах не передбачено коштів на ці цілі, то влада області зважилася на передачу замків у приватне володіння. З якою метою власник (як український, так і іноземний) використовуватиме їх - зробить музей, готель тощо - не так уже й важливо, головне - щоб була збережена і відтворена, відповідно до історичних свідчень, старовинна споруда.

Перший заступник голови Рівненської облдержадміністрації Олег Ковальчук пропонує застосовувати досвід Німеччини та Чехії. За його словами, в цих країнах практично всі замки викуплені інвесторами, які за власний кошт проводять їх реставрацію.

24.11.2005Валентина ХАРИНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 24.11.2005p. 
На головну сторінку