Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №335 від 13.03.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Виставка

Тамара Лазарчук,  Анна Султанова та арт-директор “Зузи” Зоя Лазарчук

Таємницю паперу розкривали у “Зузі”

Днями у Першій Рівненській мистецькій галереї “Зуза” відбулося відкриття персональної виставки “Гра з папірцями” художниці з Чернігова Валентини Султанової. Невелика за об’ємом, але значна за змістом експозиція дає уявлення про особливості професійного почерку авторки. Тематика - від натюрморту, міського пейзажу до портрета.

Перше, що спадає на думку, коли чуєш назву - паперові вироби на зразок орігамі. Але, як виявилось, роботи - справжні витвори мистецтва, виконані в оригінальній манері (по принципу створення пап’є-маше). За словами відвідувачів, вони чимось нагадують гобелени або старовинну вишивку, і навіть на думку не спадає, що все те виконано з такого прозаїчного матеріалу, як папір. Роботи представляла донька художниці - Анна, вона ж і менеджер. Сама Валентина лишилася у рідному місті на відкритті виставки, присвяченої святу 8 Березня. Отже, як розповіла Анна, працюючи архітектором, Валентина неодноразово виконувала макети будівель. І папір їй дуже сподобався як матеріал. Виявилось, що він приховує в собі неабиякі можливості. “Мокра паперова маса піддатлива, руками працюєш, і не знаєш, куди вона тебе заведе - тобто, що вийде. А виходять роботи, схожі на метал, шкіру, тканину, камінь - і аж ніяк не на звичайний папір”.

Кореспондент “РР” поцікавилася, наскільки комерційно вигідним є створення таких робіт . “Нам ледве вдалося зібрати чималу кількість картин, щоб було що везти на виставку, - відповіла Анна. - Адже роботи користуються шаленим попитом, і це, звичайно, спонукає до появи все нових і нових ідей. Адже, якщо займаєшся улюбленою справою, і бачиш, що це подобається іншим людям, та ще й приносить прибуток - бажання творити росте, виникають нові задумки”.

Роботи Валентини Султанової знаходяться у Київському художньому музеї сучасного мистецтва, а також у приватних колекціях України, у Польщі, Великобританії та Ізраїлі.

Директор галереї “Зуза” Тамара Лазарчук:

“За 1 рік і 4 місяці функціонування галереї нами було організовано 27 виставок. І хоча у нашій місцевості дуже багато талановитих людей, роботи яких уже були і ще будуть представлені у “Зузі”, ми плануємо також запрошувати творчих і цікавих людей з інших міст.

На роботи Валентини Султанової ми натрапили в інтернеті і були приємно вражені - і своєрідним стилем, і оригінальністю манери. Вирішили запросити з виставкою. На радість, Валентина відгукнулася. Шкода, звичайно, що художниця особисто не змогла приїхати, але головне, що рівняни матимуть змогу познайомитись з її роботами. Ці витвори мистецтва викликають позитивні емоції, гарний настрій. Звісно, що Валентина - дуже талановита особистість. Але я переконана, що кожен з нас має в собі якісь таланти, просто треба не боятися, а відкривати їх і розвивати. Я дуже радію, коли людина знаходить себе у цьому світі, створює прекрасне і дарує радість іншим. Запрошуємо всіх поціновувачів мистецтва до нас, в “Зузу”, і ми вам допоможемо віднайти себе”.

13.03.2008Наталя ПАШИНСЬКА



Рівне-Ракурс №10 від 13.03.2008p. 
На головну сторінку