Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №335 від 13.03.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Актуально

Розпочати - можна, завершити - ні...

Розпочати - можна, завершити - ні...

Настала така довгождана весна. Сонячне світло, щебіт пташок, бажання вийти із зимової сплячки спонукають до дій. Багато хто розпочинає ремонтні роботи у своїх помешканнях. Сподіваємося, що наші поради стануть вам у пригоді в цій нелегкій, але потрібній справі.

Як одержати бажаний результат. Зручна робота з пензлем. Робота з олійною фарбою.

1 При фарбуванні олійною фарбою одержати матову поверхню можна, додавши в неї 40-відсотковий розчин господарського мила із розрахунку - 1 шматок на 3 літри фарби. Мило дрібно стругають, заливають водою (щоб вона його ледь покрила) і нагрівають, доки мило не розчиниться. Потім, помішуючи, добавляють у фарбу.

2 Якщо на поверхні фарби утворилася плівка, проціджувати її зовсім не обов’язково. Можна опустити в банку шматок капронової панчохи, і пензля вмочувати просто через панчоху.

3 Якщо ви хочете пофарбувати стіни, треба спочатку видалити шпателем стару фарбу, попередньо змочивши їх водою. Після того, як усе висохне, замазати всі тріщини. Потім грунтувати - спочатку в горизонтальному, а потім - у вертикальному напрямах. Фарба для стін готується так само, як і для побілки стелі, тільки вдвічі збільшується кількість клею. Добір кольорів і відтінків фарби перевіряється на шматку скла, який потім підсушується на слабкому вогні. Якщо фарба надто темна - треба додати трохи крейди. Світлу фарбу можна зробити темнішою, добавивши кольорові пігменти.

4 Пофарбовані олійною фарбою стіни можна вимити теплою водою з питною содою, нашатирним спиртом (на 1 л води 1 столова ложка спирту), після цього протерти спочатку вологою, а потім сухою ганчіркою.

5 Щоб при ремонті квартири фарба не потрапляла на руки і не капала на підлогу, потрібно розрізати гумову грушу від спринцівки і надіти її на ручку пензля.

6 Запах олійної фарби після ремонту швидко зникне, якщо поставити в кімнаті у двох-трьох місцях посудини з солоною водою. Можна також натерти кілька зубців часнику і лишити на якийсь час у кімнаті.

7 Якщо олійна фарба від довгого зберігання покрилася плівкою, у жодному разі не можна розмішувати її, а потрібно просто обережно зняти плівку. Якщо плівка порвалась, вирізати з марлі кружечок по діаметру банки й опустити на фарбу. Марля покриє клаптики плівки й опуститься разом із ними на дно.

8 Щоб олійна фарба не засихала, на її поверхню потрібно налити тонкий шар соняшникової олії.

9 Не можна зливати разом залишки різних фарб, ця суміш може після фарбування ніколи не висохнути.

10 Фарба на пензлі не засохне, якщо його поставити у воду.

11 Щоб фарба, яка потрапила на підлогу, вікна, кахель, легко видалялася, потрібно перед початком ремонту покрити їх мильним розчином (20-30 грамів мила на 1 л води).

12 Нові пензлі перед роботою рекомендується обмотувати на 2/3 довжини волосся шпагатом.

13 Щоб на новому пензлі не випадало волосся, його потрібно потримати день-два у воді. Або забити в патрон ручки невеличкий дерев’яний клин. Можна, знявши патрон, налити в нього трохи лаку або олійної фарби.

14 Олійна фарба на засохлому пензлі легко видалиться, якщо опустити його в банку з нашатирним спиртом, гасом, скипидаром або іншими розчинниками.

15 Пензель після клейової фарби добре промиється, якщо опустити його в теплу воду з невеликою кількістю соди, потім прополоскати і підвісити щетиною донизу.

13.03.2008



Рівне-Ракурс №10 від 13.03.2008p. 
На головну сторінку