Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №215 від 24.11.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Життя на селі

По чім картопля? Морква? Буряки?..

Село Курозвани Гощанського району, виявляється, - один з найбільших торгівельних центрів області, куди з'їжджаються перекупники з Одеси, Сімферополя, Криму. Саме вони, закуповуючи в селян гуртом овочі, зазвичай, встановлюють ціни на моркву, буряки, капусту, картоплю...

Курозванівці, щоправда, здебільшого, незадоволені своїми заробітками, адже віддають вирощене майже задарма - іншого доходу в селі немає. А перекупники, звісно, себе не образять.

Сільський голова с.Курозвани Іван КРАВЧУК каже, що нині в їхній місцевості вартість, скажімо, кілограма моркви за гуртовою ціною становить 80 копійок, картоплі - 1 гривня 30 копійок, буряків - 60-80 копійок, цибулі - 1 гривня, капусти - 80 копійок. Молоко заготівельники беруть всього по 60-90 копійок за літр.

- Ми нічого захмарного не вимагаємо від держави, - каже сільський голова. - Хочемо тільки, щоб була нормальна цінова політика на сільськогосподарську продукцію. Зрештою, треба належно цінувати працю селянина. До того ж, певен, що така невтішна ситуація - не тільки у нас, а й в інших селах Рівненщини.

- За радянських часів ціни на сільгосппродукцію встановлювала держава, - пояснили в головному управлінні агропромислового розвитку ОДА. - Вона закуповувала в населення овочі, фрукти за затвердженими розцінками. Нині існують ринкові відносини. Оскільки немає державного замовлення, саме перекупник встановлює ціну на сільгосппродукцію. І це цілком виправдано.

Твердження, що продукцію беруть майже задарма, а продають у два-три рази дорожче, наживаючись на чужій праці, - напівправда. Варто підрахувати витрати на транспорт, за місце торгівлі на базарі - виходить кругленька сума. Звісно, що перекупники мають ще й отримати дохід зі свого бізнесу, при цьому не завищуючи на базарі ціни до «космічних».

24.11.2005Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 24.11.2005p. 
На головну сторінку