Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №200 від 11.08.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Виставки

Вишивала долю…

Вишивала долю…

…упродовж більше, ніж 70-ти років Віра Роїк

Йдеться про гостю Рівного – 95-річну кримчанку Віру Роїк, яка нещодавно презентувала у Рівному 235-у виставку своїх вишивок та робіт учениць Юлії Абрамової, Аліни Роік і Мері Нікольської. Урочисте відкриття експозиції української майстрині відбулося в краєзнавчому музеї, де, власне, протягом двох наступних тижнів і експонуватимуться ці незвичайні роботи.

“Кожен рушник – то спалах душі моєї, то частина життя, то доля моя...”

У її роботах (див. на фото) вірність традиції поєднується з багатющою власною фантазією і багаторічним досвідом. Панно, рушники, серветки, інші декоративні речі, навіть сумочки чи капці – у всьому цьому застосовано більше ста найвідоміших способів вишивки. Тут і хрестик, і гречка, стовпчик, занизування, качалочка, затяганки, троянки, мережки. Не віриться, що за допомогою звичайної голки з ниткою можна створити неперевершений шедевр.

Загалом, на рахунку цієї красивої, - незважаючи на більш ніж поважний вік! - жінки вже 234 виставки, з яких 93 – персональні, тобто організовані саме авторкою. Пані Віра навіть написала книгу про своє життя – звичайно, присвячене мистецтву вишивання, звідси й назва – “Мелодії на полотні. Спогади. Вишивки. Відгуки”. Вона є заслуженим майстром народної творчості України, адже українську культуру, традиції, мову вона пропагувала впродовж усього свого життя), заслуженим художником Автономної Республіки Крим, членом Національного союзу народного мистецтва в Україні, почесним членом товариства вчених Криму й товариства “Просвіта” імені Т.Шевченка, нагороджена міжнародним орденом Миколая Чудотворця “За примноження добра на землі”, орденом Княгині Ольги, багатьма медалями.

Мистецтво - для нащадків

Віра Роїк створила в Криму школу української народної вишивки, музей народних умільців і салон живопису самодіяльних художників. Нині її вироби експонуються у 36-ти музеях і галереях світу. І ще одне. Ця немолода за віком, але молода душею жінка у свої 95-ть досі вишиває без окулярів!

На виставку завітали співочий гурт “Дуліби”, майстри вишивки, художники, скульптори, музиканти та ще багато інших.

Ласкаво просимо усіх рівнян та гостей Рівного на виставку “Український рушничок”!

11.08.2005Олена РУДИК,
Фото Інни РЕВУХИ



Рівне-Ракурс №10 від 11.08.2005p. 
На головну сторінку