Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №336 від 20.03.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Пружна хода

Вибираємо кросівки

Вибираємо кросівки

Носити кросівки люблять усі, незалежно від віку. Для когось це спеціальне взуття для занять спортом, для когось - для прогулянок за містом чи робіт на дачній ділянці, а для переважної більшості це взуття вже давно перейшло в категорію повсякденного.

Отже, щоб уникнути травм і зробити заняття спортом приємним, взуття варто підбирати відповідно до того, яким саме видом спорту ви займаєтеся.

При заняттях тенісом стопа повинна підтримуватися з усіх боків, тому краще взуття з укріпленим задником. Підошва повинна бути достатньо гнучкою.

Взуття для бігу повинне бути легким і пом’якшувати удари, тому варто надавати перевагу взуттю з повітряними кишенями під п’ятою і подушечкою стопи. Повітряні кишені - це досить великі порожнини усередині підошви, заповнені повітрям.

Якщо ви бажаєте зайнятися степ-аеробікою, зверніть увагу на високі кросівки. У них ваша щиколотка буде добре зафіксована, і ви уникнете ушкоджень гомілковостопного суглоба.

Для ходьби по нерівній місцевості потрібна жорстка рифлена підошва і м’який верх. Фіксація теж повинна бути достатньо міцною, тому варто вибрати черевики з високою шнурівкою.

Якщо ви надаєте перевагу звичайній фізкультурі, обирайте універсальні кросівки. Стопа повинна бути достатньо жорстко зафіксована, під п’ятою - повітряна подушка, кросівки не мають бути надто високими.

Існують і загальні вимоги до спортивного взуття.

Воно повинне бути достатньої ширини, щоб стопа розміщувалась природньо, і на 1,5 см довше від ступні, щоб пальці могли вільно ворушитися.

Спортивне взуття має бути шкіряним - в ньому нога не буде упрівати.

Ознаки якості

1 Фірмові кросівки завжди легенькі.

2 Шви рівні та акуратні, клей ніде не виступає.

3 Задня частина кросівок має бути жорсткою - усередину її не зімнеш. При цьому верхня кромка п’ятки - м’яка й обов’язково прошита в дві доріжки.

4 Носок. Головне в ньому - пружність. Натисніть на нього пальцем - якщо вм’ятини зникнуть швидко, значить, носок має гарні еластичні властивості.

5 Зовнішня кромка якісних кросівок переходить у дутий валік, який оберігатиме ваші щиколотки від натирань.

6 Устілка не має бути приклеєною до підошви, щоб її можна було дістати і просушити. Якщо під нею не шви, а рівна поверхня, то в процесі носіння нога буде упрівати, а устілка швидко пошкодиться.

7 Підошва - це ціла багатошарова конструкція. Деякі виробники намагаються полегшити підошву, виготовляючи її у вигляді решітки. Такі кросівки виявляються дуже неміцними.

8 Тест на гнучкість. Демонструючи якість товару, продавець часто починає гнути підошву на всі боки. Але у “правильних” кросівок вона повинна гнутися лише в певному місці. Знайти його просто: уявіть, що ви зіп’ялися навшпиньки. Якщо ж підошва “ламається” посередині - це брак або підробка. У таких кросівках довго не проходиш - або ногу травмуєш, або плоскостопість наживеш.

9 Шнурівка. Головна вимога до такого взуття - його спроможність затримувати вологу. Попередять промокання шнурівка й особливим чином ушитий язичок - коли його бічні сторони теж прикріплені до черевиків. Надавайте перевагу кросівкам, у яких шнурки чіпляються за гачки або через кільця у формі букви D.

20.03.2008



Рівне-Ракурс №10 від 20.03.2008p. 
На головну сторінку