Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №337 від 27.03.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Хвороби, які передаються через рот

Хвороби, які передаються через рот

Напередодні Посту, після бурхливого святкування Жіночого дня на корпоративних вечірках або й у домашньому товаристві можна було почути часті нарікання на гостре харчове отруєння, що супроводжується колітами, блюванням та діареєю. Одні господині звинувачували неякісний майонез та ковбаси, інші - заморські базарні тепличні овочі й фрукти. Ще інші казали, що людський шлунок вочевидь так протестує на різноманіття неякісного харчу з консервантами та барвниками, яким запаковані наші великі й малі крамниці. Інфекціоністи стверджують, що й справді харчові токсикоінфекції нині проявляються далеко не в свій, так би мовити, традиційний сезон - влітку. Чому так відбувається і як запобігти різним дизентеріям, сальмонельозам, а то й черевному тифові - розмова з інфекціоністом, лікарем вищої категорії Рівненської міської поліклініки №2 Ганною ШАРЛАЙ (на фото):

- Серед різних інфекційних хвороб, які чатують на людей, особливе місце належить інфекційним недугам. Усі вони відрізняються від решти хвороб тим, що передаються одним і тим же шляхом - через рот з водою, харчовими продуктами, забрудненими відповідними збудниками - мікробами. Ось основний перелік інфекцій: харчові токсикоінфекції, дизентерія, черевний тиф, паратифи, холера.

- Чому ці хвороби входять до однієї групи і що спільного між ними?

- Їх об’єднує те, що основним місцем зосередження хвороботворного процесу розвитку хвороби є кишківник людини або тварини. Звідсіля й механізм передачі інфекції - фекально-оральний. Збудниками вищеназваних інфекцій є мікроби. Це найдрібніші живі істоти, які можна побачити лише в мікроскоп. Саме вони добре розмножуються в кишківнику зараженої ними людини, і від неї ж потрапляють у зовнішнє середовище. Вельми важливо знати, що збудники кишкових захворювань тривалий час зберігаються і розмножуються у воді, чималій кількості харчових продуктів, у забрудненому ними грунті, на овочах та фруктах, на забруднених предметах побуту. І найголовніше - на руках. Мікроби миттєво розмножуються в молоці, м’ясних, рибних та овочевих продуктах і стравах. Усе це стає можливим при елементарній неохайності та недбалості під час приготування та зберігання харчів. Звісно, найперше це стосується літньої пори, коли переносниками мільйонів збудників є мухи. Утім, антисанітарні умови будь-де і в будь-яку пору року є джерелом розповсюдження інфекцій. Чистими мають бути і руки, і посуд того, хто готує, а також подає, та й того, хто споживає, щоб у шлунок не потрапили мікроби.

Адже часто хвороби набувають гострого та тяжкого перебігу, супроводжуючись ускладненнями, якщо хворі звертаються за допомогою невчасно. Інфекційні хвороби проявляються не відразу, у них є інкубаційний, тобто прихований період. До прикладу, при дизентерії - два-сім днів. Наприкінці інкубаційного періоду з’являється нездужання, головний біль, слабкість, відсутність апетиту. Згодом - нудота, блювання, біль у животі, рідкі випорожнення тощо. Пізнє ж звернення до лікаря для хворого і для того, хто за ним доглядає, може бути летальним. Понад те, в одного хворого та ж недуга може проявлятися у легшій формі, в іншого - у дуже гострій.

Навіть якщо хвороба починається легко, все одно невідомо, які вона матиме наслідки.

- Рівняни споживають якісну воду, стверджують рівненські комунальники. А жовто-бурого кольору, мовляв, вода тому, що надходить по старих іржавих будинкових трубах. І при цьому рекомендується воду фільтрувати. На мою думку, вода, пропущена навіть хай через дорогий фільтр - це мертва вода. І в ній також залишаються шкідливі речовини, але інші.

- При хворобі воду треба вживати переварену, її можна підкислювати звичайною лимонною кислотою - досить однієї краплі на літр води. Здоровим людям корисно пити воду структуровану (“Рівне-Ракурс” №50 за 13.12.07 - авт.). Сирі овочі та фрукти треба ретельно ошпарювати окропом, протерти губкою. Парникові овочі - огірки та помідори варто зо дві години витримати в холодній воді для виведення з них пестицидів. Молоко рекомендується пити кип’ячене. Хворим також можна їсти ряжанку, кефір. Їжу варто старанно пережовувати, що сприяє виділенню кислого шлункового соку, який знищує багатьох мікробів, допомагаючи організмові краще засвоювати їжу. Загалом же, щоб запобігти інфекційним кишковим захворюванням, треба повсякчас дотримуватися комунальної, харчової та особистої гігієни.

27.03.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 27.03.2008p. 
На головну сторінку