Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №215 від 24.11.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс соціальний

Дожити б до пенсії...

або Як продовжити тривалість життя населення України

в умовах екологічної кризи

Пам'ятаєте кадри зі старих фільмів: у дворах дідусі-пенсіонери грають у доміно і шахи, а бабусі на лавочках активно обговорюють новини дня, а заодно - і сусідок, проводжаючи кожну зацікавленими поглядами?

Напевно, багато хто пам'ятає ці картинки з життя. Чому «пам'ятає»? Тому що сьогодні, якщо літні жінки ще балують себе сидінням на лавочках, то чоловіків за 65, які б відпочивали від трудів праведних, колективно «забиваючи козла», удень з вогнем не знайдеш. І зовсім не тому, що їм це заняття набридло. Просто криза у нас в країні. Демографічна.

БАГАТО ХТО НЕ ДОЖИВАЄ ДО ПЕНСІЙНОГО ВІКУ, а якщо і доживає, то «осінь» життя проводить не на відпочинку, а в хворостях та лікуванні. І причина цього не стільки соціально-економічна, скільки екологічна.

За словами начальника Рівненського обласного управління охорони здоров'я Михайла АНДРУШКІВА, підсумки дев'яти місяців поточного року свідчать про подальше погіршення демографічної ситуації: знижується рівень народжуваності (9,2 на тисячу населення), зростає рівень смертності (10,3 на тисячу населення). Якщо у 2004 році показник природного приросту населення становив - 0,4 на тисячу населення, то вже цьогоріч він зріс до -1,1!

Екологічна криза перетворила значну частину території України в небезпечну для життя і здоров'я зону. Тому людям, що там живуть, настав час видавати молоко «за шкідливість». Хоча - краще грішми.

Живемо - як українці, вимираємо - як африканці

За даними річного звіту ООН за 2003 рік, майже половина (!) чоловічого населення України у старості просто фізично не може «забивати козла», няньчити онуків, їздити на риболовлю і користуватися всіма іншими благами заслуженого відпочинку - вони до пенсії не доживають! Так само, як і близько 40 відсотків жінок.

Утім, якщо тривалість життя слабкої статі за останнє десятиліття залишалася відносно стабільною (74 роки), то чоловіки «втратили» за цей період цілих два роки і зараз живуть у середньому лише 62 роки. Повторюємо: в середньому! Тому що, наприклад, у північних районах нашої області тривалість життя чоловіків - всього 60-61 рік. А то і раніш, як мовиться, Богові душу віддають.

Візьмемо для прикладу наші поліські села. Тільки за минулий рік медики виявили в Дубровицькому районі 86 хворих на туберкульоз, у Сарненському - 60, Володимирецькому - 73, Зарічненському - 67, Рокитнівському - 87, Березнівському - 88. Всього ж на обліку в тубдиспансері нині знаходиться більш як третина населення віком від 23 до 46 років. Ці цифри вражають. А все через забруднену екологію, послаблений імунітет, незбалансоване харчування. Живуть селяни, а саме села переважають у цих районах, усе бідніше й бідніше. А як вони харчуються? Картопля, молоко, причому із великим вмістом цезію! Але цим ситий не будеш. Для нормального харчування у раціоні кожного повинні бути м'ясо (як мінімум 1 грам на 1 кілограм ваги, тобто для людини вагою 50 кілограмів потрібно з'їдати щодня по 50 грамів м'яса), риба, яйця, молочні продукти. А головне, треба, щоб продукти харчування були екологічно чистими.

Загалом, та ж комісія ООН дійшла висновку, що живемо ми куди менше, ніж населення більшості африканських країн. І головна причина низької тривалості життя - несприятлива екологічна ситуація! Просто-таки безвихідна, якщо подивитися на рівень техногенного забруднення нашої країни й окремих її регіонів.

ЕКОапокаліпсис

у локальних масштабах

За даними Інституту екогігієни і токсикології АМН України, щорічно на кожного українця припадає 85 кілограмів шкідливих речовин. Це багато чи мало? Спробуйте кинути собі на голову хоча б 16-кілограмову гирю - і то відчуєте. А уявіть, що доводиться витримувати жителям Рівненської області, яка, по суті, розміщена в так званому трикутнику посеред трьох гігантів промисловості - Рівненської і Хмельницької атомних електростанцій та ВАТ «Рівнеазот»! Не варто забувати ще й про те, що шість північних районів нашої області офіційно визнані забрудненими радіонуклідами внаслідок аварії на ЧАЕС. А якщо взяти до уваги шкідливі речовини, що їх викидають у повітря підприємства деревообробної, легкої та харчової промисловості, автомобільний транспорт... При цьому не забувайте про отруєні підприємствами житлово-комунального господарства сотнями мільйонів кубометрів брудних стоків воду річок Случ, Замчисько та Устя і захаращену мільярдами тонн шкідливих відходів землю…

Виходить така гримуча суміш, біля якої, за словами Президента України, «і оселятися не можна, і виробництво розміщувати неможливо». Однак, оселилися. Причому, в подібних умовах мешкає не менше третини всього населення України.

Що накажете тепер з ними робити? Відселяти? Тоді і жителів екологічно забрудненого Полісся відселяти треба, і галичан, що проживають у промислово розвинутих районах Львівщини та Івано-Франківщини, і киян, що страждають від поганої екології. Суцільна зона відчуження вийде.

Та й переселяти нікуди. Подивишся на екологічну карту України, там територій з відносно чистим повітрям і землею - всього раз-два, та й квит. Не в гори ж, справді, народ везти? Утім, думка не така вже і безглузда, якщо подивитися з позиції закону…

Краще за гори можуть бути тільки... 25% доплати

Відповідно до українського законодавства, жителі гірських районів нашої країни одержують від держави 20 відсотків доплати до стипендій, пенсій та інших видів соціальної допомоги, а от до тарифних ставок і посадових окладів - цілих 25! Тому що навколишнє середовище в цих місцевостях суворе до людини: і повітря тут розріджене, і клімат прохолодний, і земля не плодоносить... Загалом, жити в горах - не мед постолами сьорбати. Тому держава АБСОЛЮТНО СПРАВЕДЛИВО доплачує жителям гір визначені відсотки до зарплат, пенсій, стипендій. Ці доплати, звичайно, природу не поліпшують, але допомагають людям купувати їжу, багату вітамінами, відпочивати в більш сприятливих природних умовах і... В цілому, гроші завжди можна витратити з користю для здоров'я. Якщо вони є. І добре, що такий закон в Україні прийнятий ще десять років тому. Адже люди не винні, що природа їхніх рідних місць далека від досконалості.

Точно так само, БЕЗУМОВНО, СПРАВЕДЛИВО держава надала цілу низку пільг людям, що постраждали від Чорнобильської катастрофи. Не їхня провина, що поруч відбувся страшний вибух, а їхнє лихо. І правильно робить влада, що допомагає. Тільки в цьому логічному ланцюжку одне питання залишається нез'ясованим...

Чому таке ж рішення - про реальну допомогу - ДОТЕПЕР НЕ ПРИЙНЯТО державою стосовно тієї частини населення України, яка змушена жити в екологічно забруднених регіонах, небезпечних для життя і здоров'я людей?

Адже природа там не менш суворо поводиться з людьми, можна навіть припустити - більш, оскільки мстить за заподіюваний їй століттями збиток. Населення цих регіонів стало заручником екологічної кризи, незворотної в умовах антропоцентричного гуманізму (тобто ідеї панування людини над природою). Нинішні технології, за допомогою яких людство викидає в природу набагато більше, ніж вона може переробляти, не дають надії на скільки-небудь швидке вирішення екологічних проблем.

Але БЕЗНАДІЙНИХ СИТУАЦІЙ НЕ БУВАЄ! Сьогодні вже пролунала конкретна пропозиція від громадського руху «ЕКО+25%» - доплачувати кожному мешканцю екологічно небезпечних територій України 25 відсотків від зарплат, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. Тобто громадський рух «ЕКО+25%» порушує питання про введення на державному рівні 25-відсоткового екологічного коефіцієнта для тих, хто живе в зонах екологічного лиха.

Приклад цивілізованих країн...

У світовій практиці вже давно існують прецеденти надання державної компенсації за роботу і проживання в екологічно несприятливих регіонах. У їх числі - Рурський басейн (Німеччина), Крайня Північ і Далекий Схід (Росія), північні області Казахстану, штат Аляска (США).

Громадський рух «ЕКО+25%» порушує питання про введення на державному рівні 25-відсоткового екологічного коефіцієнта для тих, хто живе в зонах екологічного лиха.

Різниця в тривалості життя чоловіків і жінок в Україні - 11,5 року, тоді як в економічно розвинутих країнах ця цифра не перевищує 5-6 років.

У світовій практиці вже давно існують прецеденти надання державної компенсації за роботу і проживання в екологічно несприятливих регіонах. У їх числі - Рурський басейн (Німеччина), Крайня Північ і Далекий Схід (Росія), північні області Казахстану, штат Аляска (США).

До речі...

Середня тривалість життя в Україні за 2003-2004 рр. - 68,2 року. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), українці живуть менше, ніж жителі країн ЄС, майже на 11 років.

Різниця в тривалості життя чоловіків і жінок в Україні - 11,5 року, тоді як в економічно розвинутих країнах ця цифра не перевищує 5-6 років.

24.11.2005


Переглядів: 965

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17212)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14034)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13861)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13787)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13780)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13568)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13506)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13118)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13100)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (851)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (89)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (78)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (71)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (70)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"