Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №339 від 10.04.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Актуально

“Безкоштовна” освіта дорожчає у 5 разів

“Безкоштовна” освіта дорожчає у 5 разів

Конфлікт навколо несподіваного підняття плати за навчання четвертокурсникам художньо-педагогічного факультету Рівненського державного гуманітарного університету закінчився тимчасовим перемир’ям. Керівництво гуманітарного університету погодилось переглянути ціну на навчання.

До цього їх спонукали дії обурених студентів, які відмовились платити за п’ятий курс навчання суму, яка у чотири рази більша, від тієї, яку вони платили в попередні роки. Понад сорок молодих людей влаштували протест під дверима ректора Руслана Постоловського. Четвертокурсники художнього-педагогічного факультету раніше платили за навчання 1800 гривень в рік. Тепер, аби завершити освіту і отримати диплом спеціаліста, декому потрібно заплатити більше восьми тисяч. Оголошення про це спантеличило студентів. Обурені, вони тиждень ходили до ректора, аби з’ясувати причини. Проте лише третього квітня отримали відповіді на свої питання. Виявляється - їхня спеціальність збиткова, і платять вони мізер. Насправді, ціну потрібно було підняти не до восьми, а до 16 тисяч гривень.

- Сама спеціальність збиткова. Ви навчаєтесь за рахунок інших факультетів. Інші заклади вже давно позакривали збиткові спеціальності, а ми йдемо на поступки студентам, - пояснив Руслан Постоловський, і додав: - У державі - інфляція.

Студенти, на доказ своєї правоти, апелюють до договору, який укладено на 5 років. Натомість адміністрація університету каже, що там є пункт, який дозволяє у випадку інфляції в країні підвищити ціну на навчання. Однак студентам не зрозуміло, чому університет пропонує їм підписати додаткову угоду, до того ж - заднім числом.

- Студентам запропонували переукласти договір. Згідно з ним вони погоджуються на те, що їм піднімають ціну. І цим самим розривають попередній договір. Не зробивши цього, вони не можуть отримати навіть бакалавра, - зазначає представник громадянської мережі “ОПОРА” Андрій Токарський.

Руслан Постоловський спростовує цю інформацію. Каже, що студенти не розібралися в умовах договору. І наголошує, що якщо вони не хочуть вчитись на 5 курсі, можуть з дипломами бакалаврів йти на роботу.

10.04.2008Максим БЛИЗНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 10.04.2008p. 
На головну сторінку