Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №339 від 10.04.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Небезпечні знахідки

Залізничну колію замінували… давно

Залізничну колію замінували… давно

Під час заготівлі дров 27-річний житель села Малий Жолудськ Володимирецького району Олександр натрапив біля залізничної колії на предмети, схожі на снаряди. Про небезпечну знахідку він по мобільному телефону повідомив районний відділ міліції та МНС.

- До залізничного полотна відразу виїхали місцеві рятувальники, - розповідає інспектор центру пропаганди ГУ МНС в області Микола ПРОКОПЧУК. - Побачене вражало… За 10 метрів від залізничної колії міжнародного сполучення, по якій щодня проходять пасажирські потяги на Варшаву та Берлін, знаходилися дві 50-кілограмові авіабомби та дві мінометні міни.

Небезпечне місце відразу взяли під охорону працівники міліції, а наступного дня рівненські сапери приступили до роботи. Щоб не припиняти рух на залізниці, керівництво ГУ МНС прийняло рішення проводити обстеження знайдених боєприпасів тільки в перерві між рухом потягів. Для цього залізничники надали піротехнікам графік руху поїздів на цьому відрізку дороги. Після обстеження вибухо-небезпечних предметів начальник групи піротехнічних робіт Олег Нікольчук повідомив, що це фугасно-осколочні авіабомби німецького виробництва, які знаходяться в бойовому стані. При контрольному обстеженні території лише з однієї сторони колії вдалося знайти ще 21 мінометну міну 82 калібру та один артилерійський снаряд 76 міліметрів. Всі знахідки часів Другої світової війни. Дотримуючись всіх заходів безпеки, сапери транспортували небезпечний вантаж в декілька етапів в один із безлюдних кар’єрів Володимирецького району, де успішно знешкодили.

Небезпечні предмети знаходились за півтора кілометра від села. Саме в цей період йде інтенсивна заготівля березового соку, дорослі й дітлахи по декілька разів на день проходять біля небезпечного місця. Наразі пошукові роботи продовжуються. Не виключено, що боєприпасів буде дуже багато, - адже місцеві старожили розповідають, що у роки війни саме на цьому місці радянські літаки розбомбили німецький потяг, який перевозив небезпечний вантаж.

10.04.2008



Рівне-Ракурс №10 від 10.04.2008p. 
На головну сторінку