Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №339 від 10.04.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Чи потрібна навесні дієта?

Вирішуйте самі - худнути чи ні

Вирішуйте самі - худнути чи ні

Одна з головних ознак весни, що наступила, - це жінки, які майже геть усі “сідають” на дієту. Вони не сумніваються, що це - найефективніший спосіб швидко привести себе до ладу.

Насправді весняне схуднення - це природній процес для нашого організму. Взимку - накопичуємо, щоб грітися, навесні - скидаємо за непотрібністю. Знаючи це просте правило, можна дуже не напружуватися, а просто трохи собі допомогти, і все відбудеться саме по собі. Отже, не кидайтеся в дієтичний вир, ліпше розрахуйте свої сили та проконсультуйтеся з фахівцем.

Якщо схуднути все ж таки неодмінно потрібно, дієтологи пропонують кілька простих правил: перед вживанням їжі випити склянку води; не приймати їжу за 3 години до сну; важку їжу, а також солодощі, намагатися вживати до 15.00; виключити на якийсь час зі свого раціону вершкове масло, горіхи, сало, насіння, алкоголь, а рослинну олію для салатів замінити оцтом, лимоном або томатним соком; поступово в раціон замість м‘яса вводити нежирну рибу; більше споживати клітковини, яка є в яблуках, капусті, петрушці.

При цьому починати свою трапезу варто саме з цих продуктів. Річ у тім, що клітковина в шлунково-кишковому тракті набрякає та заважає засвоюватися вуглеводам, тому організм отримує менше калорій. Дотримуючись такої послідовності, можна схуднути, навіть не змінюючи раціон.

У екстрених випадках, коли за короткий час необхідно скинути 2-3 кг, пропонується сісти на фруктово-овочеві або білково-овочеві дієти.

Також не зашкодить для очищення організму скористатися кефірною дієтою. Ще стародавні лікарі відзначали корисні властивості цього кисло-молочного напою. У поєднанні з фруктами така дієта добре підійде саме у весняний період. Практики стверджують, що тиждень такого харчування допомагає позбутися 5 зайвих кілограмів. Дієту можна повторити вже через місяць, краще - через півтора або два.

Навесні дієтологи не радять налягати на жорсткі дієти, які, на їх думку, призводять лише до зворотного ефекту, а також наганяють на людину тугу та примушують відчувати себе незадоволеним і пригніченим.

Тому, щоб завжди відчувати себе комфортно, потрібно міняти в цілому стиль харчування, і потім вже цього стилю дотримуватися протягом життя. Не слід прагнути схуднути відразу на 10-15 кг. Фахівці стверджують, що будь-якій людині можна худнути в рік максимум на 10 відсотків від своєї ваги.

За статистикою, жінки в середньому проводять 31 рік свого життя на дієті. Про це свідчать результати опитування, проведеного у Великобританії. Якщо вас турбує дуже великий розмір якоїсь певної частини тіла, сфотографуйте її, щоб знімок нагадував вам згодом, якою великою вона була. Налягайте на свіжі овочі, тим більше, що починається сезон. Тут як у світі моди, потрібно просто стежити, що зараз актуально - і вперед. Тоді схуднення стане для вас настільки ж цікавим, як оновлення гардеробу або шопінг.

10.04.2008



Рівне-Ракурс №10 від 10.04.2008p. 
На головну сторінку