Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №341 від 24.04.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Кінець справи

Ікони до Великодня

Ікони до Великодня

Рівненські правоохоронці викрили злочинне угрупування

10 квітня рівненські правоохоронці затримали злочинне угрупування з шести чоловік, яке протягом 10 років розкрадало українські церкви. На отримані гроші зловмисники, жителі Київської та Вінницької областей, скуповували землі навколо Києва та дорогі автівки. “Бізнес” був налагоджений найкращим чином, - адже на кожній оборудці можна було заробити більше 10 тисяч доларів.

- За останні місяці 2007 і початку поточного року в Корецькому районі Рівненської області було скоєно дві крадіжки з церков та один замах на крадіжку з Ольшанської церкви, - розповідає головний міліціонер області Ярослав ГОЛОМША. - З’ясувалося, що в справі задіяне кримінальне угрупування, яке займалося подібними крадіжками на території Вінницької, Рівненської, Житомирської, Хмельницької, Київської областей та міста Київ.

Зловмисників затримали вдома, “на гарячому”. Під час обшуку знайшли 126 ікон, 15 Євангеліє, хрести, чаші.

Нині триває перевірка можливих співучасників продажу краденого, зокрема, скупників. Відомо, що більшість із них - жителі Києва, які купували речі відразу, як ті потрапляли до зловмисників. До речі, середній вік затриманих - 40 років, але достеменно відомо, що в групі працював сімейний підряд - батько з сином.

І хоча вартість краденого на даний час встановлюється експертами, подейкують, що мова йде про мільйони гривень.

За словами старшого оперуповноваженого ОВС УКР обласної міліції Віктора НАЗАРЧУКА, крадії фотографували ікони на мобільні телефони і за допомогою ММС пересилали ймовірному замовнику. Ікони передавалися скупнику на обумовленому місці.

На початку квітня сталося три крадіжки церковного начиння - у селах Світанок, Іванівка Корецького району та селі Бзів Київської області. Лише на цьому зловмисники заробили 64 тисячі доларів.

Як стало відомо, один зі злодіїв раніше притягався до кримінальної відповідальності за крадіжки з церков. Між іншим, його випадково затримали працівники ДАІ - зупинили за перевищення швидкості й вирішили оглянути багажник. Інші члени угрупування тоді втекли. А цей вийшов через 2,5 роки на умовно-дострокове звільнення.

Про місцезнаходження деяких ікон зараз відомо напевно. Варто зазначити, що зловмисники викрадали лише дорогоцінні церковні речі. І шлях навіть однієї - це життєва історія, яку потрібно дослідити і перевірити.

24.04.2008Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 24.04.2008p. 
На головну сторінку