Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №342 від 05.05.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Головне було в піст - не їсти одне другого

Головне було в піст - не їсти одне другого

або, Як правильно споживати скоромне

У церковному календарі нараховується понад двісті днів посту. Утримання від харчів тваринного походження, яєць, молока тощо - одна з умов посту, при якому людський організм очищається фізично, але що ще важливіше - духовно. Тому піст є душевною потребою, одним із видів аскетизму, коли людина навертається до Бога та духовно оновлюється. Звісно, це значно більше, аніж обмеження у їжі. А відтак постити нікого не змушують і це справа суто добровільна. Вітаємо всіх, хто витримав піст і з радістю розговівся й даємо поради, як не зашкодити собі, споживаючи святкові пасхальні страви. Як це правильно зробити саме навесні, коли ще й сезонно загострюються гастроентерологічні проблеми, розповідає лікар-гастроентеролог Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру Олена ГОРСЬКА (на фото):

- Справді, піст, якщо його правильно дотримуватися, є психологічним засобом для створення особливого стану фізичної природи людини, найперше з метою її духовного оновлення. Проте, якщо людина має хронічні недуги органів травлення з тенденцію до загострення у весняний та осінній періоди, не варто постити. Адже організм не отримуватиме певної кількості продуктів, які необхідні для таких людей. Людям же, які попри рекомендації лікарів, все ж постять, варто було замінювати м’ясо рибними стравами. Але рибу готувати не смажену, а відварну, тушковану. Протипоказано постити вагітним, під час лактації, особам, що займаються важкою фізичною працею. Нерідко церква в таких випадках дає послаблення в строгості посту.

- Знаю людей, які розпочинали піст раптово, як мовиться, за компанію з кимось. Це ж невмотивована шкода своєму здоров’ю?

- Звісно, до посту треба готуватися і фізично, і психологічно. Все-таки людина має поставити собі запитання: для чого це їй потрібно? Наскільки треба дотримуватися суворого посту? Якщо особа відчуває себе зовсім здоровою, то може починати постити в будь-який час. Але якщо все ж наявні якісь захворювання, особливо хронічні, то піст треба було розпочинати поступово. Наприклад, якщо хтось споживав м’ясо щоденно, то, готуючись до посту, для початку слід відмовитися від м’ясних страв кілька днів на тиждень. Так само варто поступово вилучати з раціону харчування й інші жирні продукти. Особливо міг зашкодити піст людям, які щойно перехворіли на грип, ГРЗ і в яких ще ослаблений організм, хворим у післяопераційний період, тим, хто пережив важкий психологічний стрес абощо.

- Вважається, що під час посту з організму людини виводяться шлаки.

- Це залежить від організму людини, а також віку. Якщо постять люди похилого віку, діти, то я не сказала б, що їм можна обмежувати харчування сім днів на тиждень. Проте декотрі старші люди вважають, що треба суворо дотримуватися посту, відтак постять щоденно. Їм варто не вилучати із раціону кисломолочні продукти. Церква вважає, що повний піст триває сім днів тижня, тому вибирати - справа особисто кожного.

Справді, під час посту організм звільняється від шлаків, оскільки немає навантаження на печінку, підшлункову залозу. Адже коли ми їмо м’ясні та жирні продукти, то в процесі обміну сам продукт обміну впливає на утворення токсичних речовин в організмі. А коли людина постить, то токсичні речовини не утворюються, а навпаки, виводяться. Тому піст - це своєрідне розвантаження для організму людини, яке позитивно впливає на пам’ять, роботу печінки, серця, м’язової системи.

Позаяк наше харчування змішане, тому з продуктами в організм надходять білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини. Для того, щоб під час посту організм отримував необхідне, потрібно було їсти каші, які збагачені мікроелементами. Чорний хліб забезпечував організм вітамінами групи В. Приміром, олія (соняшникова, кукурудзяна, оливкова) збагачує ліцетином. Проте бажано, щоб вона була не рафінованою. Також потрібно їсти рибу, яка збагачена білками та мікроелементами. Якщо вживати морську рибу, то організм отримуватиме і йод, якого сьогодні нам бракує. Однак корисною є і річкова риба.

- Тижнями постимо, а на свята готуємо безліч калорійних апетитних страв. Напевно, об’їдання після посту завдає більше шкоди, аніж дотримання посту - користі?

- Вихід з посту повинен бути поступовим: для здорової людини - це тиждень, для хворих у стадії ремісії - тижнів зо два, зо три. Напередодні можна приготувати вівсяний кисіль або ж відвар насіння льону. Споживаючи відвари, виникає поступове включення рецепторів і утворення ферментів підшлунковою залозою. Не варто накидатися на їжу, адже за період посту, коли в організм не надходили білки й жири, він перебудовувася на інший тип обміну речовин - економний. Із введеням мясних страв, варто додати зелень - кріп, петрушку, селеру тощо, що активізує утворення ферментів, до того ж має в своєму складі готові ферменти, що сприяють розщепленню їжі. Якщо відразу після посту сісти за святковий стіл і їсти все, що на ньому стоїть, та ще надміру, це може призвести до лікарняної палати. До слова, такі випадки в нашому місті трапляються, а діагноз - гострий панкреатит, холецистит. Тому кожна людина, коли припиняє постити, мусить їсти часто, однак невеликими порціями, не перевантажувати шлунок копченими та масними продуктами, а надавати перевагу відварним і тушкованим.

- А серед алкогольних напоїв є корисні для організму?

- Нешкідливих доз алкоголю не існує, проте є такі, які не дають відчутних наслідків: для чоловіків це 20 мл 96 відсотків спирту, для жінок ця доза вдвічі менша. У натуральних виноградних та ягідних винах міститься чимала кількість вітамінів, мікроелементів, ферментів та органічних кислот. Всі вина збуджують секрецію шлункового соку та ферментів. Коли вони виділяються в більшій кількості, то поліпшується процес травлення.

05.05.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 05.05.2008p. 
На головну сторінку