Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №216 від 01.12.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#»Народний» промисел

Камінці бурштинові - відповідальність кримінальна

Незважаючи на снігові замети, що вкрили лісові масиви, дев'ять мобільних груп із числа працівників УБОЗ, «Беркута», карного розшуку, Державної служби боротьби з економічними злочинами, дільничних інспекторів та працівників ДАІ, а також військовослужбовців внутрішніх військ МВС взяли під особливий контроль місця незаконного видобування бурштину.

Адже ця гостра проблема на Рівненщині й досі залишається не розв'язаною. Люди групами і поодинці, вручну і за допомогою мотопомп риють ґрунт у пошуках дорогоцінних камінців. Десятки і сотні гектарів лісових угідь вкрилися глибокими ямами і траншеями. Крізь повалені дерева важко розгледіти непонівечену землю. Копають у дощ і в сніг, у спеку й морози, незважаючи на те, що міліція щоденно затримує десятки і сотні копачів та вилучає в них не лише здобуті камінці бурштину, а й дороге знаряддя незаконного промислу. Досить сказати, що одна мотопомпа нині коштує до однієї тисячі доларів.

За дві доби міліція затримала 25 чоловік, які незаконно видобували бурштин у Сарненському районі на полях сільгосппідприємства «Азалія». У копачів вилучено три мотопомпи кустарного виробництва, чимало бурштину, чотири легкові автомобілі та п'ять мотоциклів.

Нині територія Сарненського райвідділу міліції нагадує своєрідний склад металобрухту. Тут нагромадилася величезна кількість різноманітних агрегатів, моторів, велосипедів і мотоциклів, автомашин і мотопомп, які правоохоронці вилучили як допоміжні засоби незаконного видобування бурштину.

Начальник Сарненського райвідділу УМВС, полковник міліції Олег Адамець каже, що протягом року працівники райвідділу провели близько 20 рейдів-перевірок у місцях незаконного видобування бурштину. Основна частина видобувачів знаходиться на території Клесівської селищної ради. За цей період порушено 26 кримінальних справ за статтею 240 Кримінального кодексу, вилучено 63 пожежні мотопомпи, понад 40 безгосподарних мотоциклів та п'ять автомобілів, сім кілограмів бурштину.

Здобути коштовне каміння - це ще не все. Його треба реалізувати. Саме з цього приводу 46-річного господаря помешкання, що в селі Сошники Володимирецького району, міліція турбує не вперше. Раніше в помешканні чоловіка вилучили сім кілограмів камінців, які він заготував для відправки замовникам. Є навіть кримінальна справа. Отож, вилучені ще 470 грамів бурштину - це свідчення того, що чоловік ніяк не покине злочинного бізнесу.

- Я розумію, - продовжує Олег Адамець, - чому такий ажіотаж довкола видобутку бурштину. Це не тільки проблема міліції. Це проблема соціальна. Річ у тім, що не всі люди мають роботу і можуть заробити на шматок хліба. Але є закон, і його переступати не можна. На даний час Верховна Рада ухвалила рішення про узаконення видобування бурштину приватними особами, але немає механізму застосування законодавчого акту. Отож, міліція змушена продовжувати боротьбу з цим незаконним промислом.

01.12.2005Юрій ПОПОВИЧ



Рівне-Ракурс №10 від 01.12.2005p. 
На головну сторінку