Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №343 від 08.05.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#яN-km

Сезон квасу

Наприкінці квітня у людних місцях обласного центру під барвистими тентами з’явилися бочки з розливним квасом. Бочковий квас у Рівному виготовляє лише одне підприємство, можна сказати, монополіст розливного хлібного квасу. Від цього, напевне, має бути легше санстанції - менше перевірок. Утім, якраз санітарні лікарі запевняють, що квасний сезон у нас почався з дотриманням усіх стандартів виготовлення та продажу квасу, півлітровий кухоль якого цьогоріч коштує 1,8 гривні. Тим часом хлібний квас - традиційно поширений у нас напій, відомий ще з часів Київської Русі. Вже тоді розрізняли кваси черстві (свіжі) та викислі, переважно виготовлені на основі підсмаженого житнього хліба, а ще раніше - з підсмаженого ячмінного, житнього та вівсяного зерна.

Коростенські страуси

Цьогорічна безладна дощова весна дошкуляє людям, які не можуть без проблем посадити картоплю, та затопленим полям-городам. Безумовно, не подобається така погода і корецьким страусам, які живуть на страусиній фермі у селі Коростень. Їх там аж дев’яносто. Це третя за розмірами ферма в Україні. Якраз зараз страусихи несуть яйця, в одному з яких поміщається тридцять курячих. З квітня по вересень одна самка може знести п’ятдесят таких яєчок. Забрати від страусихи яйця вельми непросто, бо вона їх пильно стереже й ховає, а тому працівники хитрощами відволікають її увагу, крадуть яйце та мерщій тікають.

Поліський цвіт сакури

В одній приватній рівненській садибі зацвіла сакура - японська вишня. Господарі кажуть, що так пишно сакура розцвіла чи не вперше, відколи в них росте. Деревце привезли кілька років тому з Закарпаття. Найбільше ж рідкісних японських вишень росте в Ужгороді, й коли вони зацвітають, до міста з’їжджаються туристи з усієї України. Правда, цвіте сакура лише тиждень.

08.05.2008



Рівне-Ракурс №10 від 08.05.2008p. 
На головну сторінку