Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №343 від 08.05.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Менше натуральної їжі - більше атеросклерозу

Менше натуральної їжі - більше атеросклерозу

Серцево-судинні хвороби нині набрали розмаху епідемій і є однією з найбільших проблем сучасної медицини. В Україні з тих, хто помирає від хвороб, понад 60 відсотків - через хвороби серця. Найприкріше те, що сердечниками стає все більше молоді. І якщо в розвинених країнах ішемічна хвороба серця - це розплата за високий рівень життя та стрімкий розвиток науково-технічного прогресу, то в нас з точністю до навпаки. Населення знервоване від невпевненості у завтрашньому дні, відсутності доброї роботи, галопуючих цін, а відтак - незацікавленість у здоровому способі життя та безпросвітне пияцтво на тлі забрудненого довкілля.

Чому серце є головною мішенню ішемічних уражень? З таким питанням кореспондент звернулася до лікаря-кардіолога Рівненської міської поліклініки №2 Інни КОВТУНЕЦЬ (на фото):

- Серце ритмічно скорочується упродовж життя людини з частотою у середньому 70 разів за хвилину. Для роботи серцю потрібна значна кількість кисню і поживних речовин, щоб забезпечувати й відтворювати його енергетичні затрати. Щохвилини серце перекачує 5 літрів крові, тобто стільки, скільки її є в організмі. Ішемічна ж хвороба серця - стан, що характеризується абсолютним або відносним порушенням кровопостачання міокарда внаслідок ураження коронарних артерій серця - основними проявами якої є стенокардія та інфаркт міокарда, є основною причиною смертності. На щастя, лікарі можуть ефективно контролювати перебіг ішемічної хвороби, завдяки чому можна повністю ліквідувати клінічні прояви, запобігти розвитку інфаркту міокарда, загальмувати прогресування серцевої недостатності або ж хірургічним шляхом відновити коронарний кровообіг, ефективно долати порушення серцевого ритму. Утім, лишень зусиль лікарів часто буває замало, позаяк найперше значення має ставлення пацієнта до свого здоров’я.

- Що таке атеросклероз і як він виникає? Кажуть, від неправильного харчування, у якому переважають жири?

- Якщо доступно й просто, то атеросклероз - це засмічення кровоносної системи надлишком холестерину, відкладання важких воскоподібних жирів на стінках артерій. У середину артеріальної стінки проникають холестерин, фібрин тощо, які згодом утворюють атеросклеротичну бляшку. Бляшка, яка поступово стає твердішою, накопичує кальцій і нитки сполучної тканини, є перепоною для нормального протікання крові через судину у місці її звуження. Атеросклеротична бляшка порушує плин крові, зменшує притік крові до серця, а також провокує створення пристінкових тромбів. Такий тромб може звузити просвіт коронарної судини, понад те, здатний повністю перекрити просвіт судин, що призведе до загибелі тієї частини серцевого м’яза, яка кровопостачається ураженою судиною, а може відірватися й закупорити іншу артерію. Атеросклероз виникає не стільки через надлишкове надходження холестерину з їжею, скільки від порушення в організмі обміну ліпідів - жирів. Натомість - неправильний спосіб життя є причиною обміну ліпідів. Атеросклероз підступний тим, що тривалий час не виявляє жодних ознак, тим часом поступово уражаючи артерії. Він з’явився в нашому житті одночасно з витісненням натуральної їжі жирними і модифікованими харчами. Атеросклероз прийшов разом із автомобілями й цигарками та стресами. Окрім того, тісний зв’язок існує між гіпертонічною хворобою та атеросклерозом. Коли ці дві недуги поєднуються, з’являється стенокардія, яку якраз і спричиняє атеросклероз коронарних судин. Гіпертонія ж сприяє появі нападів. Тому важливою є вчасна допомога хворому серцю, затримка прогресування атеросклерозу, вирівнювання невідповідності між потребою міокарда в кисні та швидкістю доставки крові до нього. Адже саме від цього залежить частота нападів стенокардії, можливість розвитку інфаркту та його розміри, а також ускладнення.

Про кроки до та від інфаркту міокарда - читайте в наступному числі Ракурсу Здоров’я.

За 70 років серце скорочується 2600 мільйонів разів й перекачує 155 мільйонів літрів крові. Кровопостачання серця приблизно вдесятеро перевищує кровопостачання інших тканин людського організму.

08.05.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 08.05.2008p. 
На головну сторінку