Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №345 від 22.05.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#На межі

ВАТ “Рівнеазот” зупиняється!

ВАТ “Рівнеазот” зупиняється!

Шість тисяч безробітних, 5 мільйонів гривень збитків щодня та обласний центр, залитий нечистотами - саме це чекає рівнян через політичні амбіції українських олігархів.

“19 травня о 14 годині 20 хвилин почалася екстрена зупинка усього виробництва на ВАТ “Рівнеазот”, - повідомила керівник прес-служби підприємства Світлана Береза. За її словами, у цей день тиск газу, що постачається на підприємство, впав до критичного рівня. Це могло призвести до аварійної зупинки усіх агрегатів, що, в свою чергу, спричинило б надзвичайну ситуацію у місті: 85 відсотків очисних споруд Рівного підпорядковані рівненському хімічному гіганту! До того ж, у атмосферу можуть потрапити хімічні викиди. На повну зупинку ВАТ “Рівнеазот” потрібно 27 годин.

Ця звістка за лічені години облетіла місто. В екстреному порядку на “Рівнеазот” вирушив заступник міського голови з економічних питань Сергій Васильчук. До кінця дня на підприємстві працювало лише два агрегати з шести. Станом на 20 травня, за повідомленням Світлани Берези, ситуація на ВАТ “Рівнеазот” покращилась. Хоча підприємство й надалі продовжує працювати лише на 60 відсотків своєї потужності.

Передбачити подальший розвиток подій ні керівництво підприємства, ні представники влади не беруться. Сергій Васильчук 20 травня зустрівся з головою Рівненської обласної державної адміністрації, вони обговорили ситуацію на “Рівнеазоті”. Результат - від імені облдержадміністрації до столиці “полетіла” телефаксограма. Але, як розповів начальник відділу забезпечення діяльності керівництва Рівненської ОДА Тарас Максименко, поки що ніякої реакції “зверху” на катастрофічне положення обласного центру немає.

“На сьогодні місто може взяти на переробку лише 30 відсотків нечистот, - попереджає директор РОВКП ВКГ “Рівнеоблводоканал” Володимир Хомко. - Єдиним виходом лишається зменшення водопостачання, що, в свою чергу, обмежить кількість нечистот”. Найголовніше те, що на практиці “Рівнеоблводоканал” ніколи в такій ситуації не був. Тому, зазначає Володимир Хомко, все робитиметься екпериментальним способом. І додає: “Все це в котрий раз доводить, наскільки місту потрібна власна потужна система очисних споруд”. На щастя, на даний час ВАТ “Рівнеазот” ще в змозі продовжувати очистку каналізаційних вод Рівного.

У разі повної зупинки хімічного гіганта в Рівному стане на шість тисяч безробітних більше, а підприємство потерпатиме від пятимільйонних збитків щодня, в результаті чого суттєво збідніє і міський бюджет. Про це вкотре наголосив Сергій Васильчук. Але це ще не найстрашніше. Якщо ж все-таки “Рівнеазот” припинить свою роботу, всі неочищені води потраплятимуть в річку Горинь. Нині Рівне - на межі екологічної катастрофи…

Нагадаємо, що проблеми у ВАТ “Рівнеазот” почалися після того, як керівництво підприємства відмовилося виконати ультиматум про перехід на прямі поставки газу від НАК “Нафтогаз України”. Адже зараз постачальником блакитного палива на ВАТ “Рівнеазот” за договором є “УкрГазЕнерго”.

А в середу, 21 травня, у Рівненському міськвиконкомі відбулося оперативне засідання постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, на якому велася мова про загрозу зупинки роботи очисних споруд на ВАТ “Рівнеазот”.

За словами Володимира Хомка, мешканцям Рівного не варто запасатися водою, “Рівнеоблводоканал” працює у звичному режимі. Якщо ж очисні споруди на “Рівнеазоті” все ж зупиняться, то воду подаватимуть за зниженим тиском або у визначені години.

22.05.2008Юліана ТЕТ



Рівне-Ракурс №10 від 22.05.2008p. 
На головну сторінку