Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №345 від 22.05.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Очна гіпертонія

Очна гіпертонія

Є хвороби, які не загрожують смертю, але позбавляють людину радості бачити навколишній чудовий світ сонця і буяння зелені, як нині навесні. “Темна вода”, “жовта вода”, “зелена катаракта”, “очна мігрень”, - так люди називають одну з найпідступніших хвороб очей - глаукому. Поширена думка, що її неминучий наслідок - сліпота. А припущення про те, що основною причиною глаукоми є підвищення внутрішньоочного тиску, висловлювалися ще в XVIII столітті. Інколи хворобу ще називають “очною гіпертонією”. Недуга часто розвивається у 40-50-річному віці й тому повільну втрату зору багато хто вважає явищем віковим. Отже, чому, здавалося б, здорова людина звертається до очного лікаря, чому підвищується тиск усередині очного яблука та як лікувати глаукому? З такими питаннями ми звернулися до лікаря-окуліста Рівненської міської поліклініки №2 Руслани НАРСІЇ (на фото):

- Глаукома - це захворювання з певним симптомокомплексом, себто хвороба ока, що характеризується підвищенням внутрішньоочного тиску із розвитком трофічних порушень у сітківці й диску зорового нерва й, на жаль, призводить до незворотнього зниження гостроти зору, аж до втрати ока. Глаукома є найчастішою причиною сліпоти у всьому світі - понад 21 відсоток. Відтак у нашій галузі з ініціативи головного офтальмолога України цьогоріч глаукомі приділяється пильна увага.

- Звідкіля береться на людей така напасть?

- По-перше, це наслідок порушення механізму регуляції внутрішньоочного тиску. Вікові зміни призводять до звуження та засмічення шляхів відтоку внутрішньоочної рідини. А цьому сприяють різні хвороби, як-от: атеросклероз, гіпертонія, цукровий діабет. Виділяють вроджену та набуту форми глаукоми. У виникненні хвороби суттєву роль грає і спадковість, коли родичі хворіють на глаукому. Шкода, що в нас останніми роками й глаукома значно “помолодшала” - звертаються зі скаргами на недобачання люди до тридцяти. Підступна ця хвороба тим, що її початок безсимптомний і непомітний для більшості пацієнтів. Утім, інколи дехто відчуває нібито розпирання, відчуття тиску в очах, біль різного характеру в оці, надбрів’ї, в частині або й у всій голові. Ще глаукомі характерні такі прояви: людина бачить буцімто крізь туман чи сітку, з’являються “мушки” перед очима та веселкові кола при погляді на джерело світла. При цьому погіршується зір, очі червоніють, сльозоточать і, взагалі, відчувається загальний дискомфорт. Понад те, може виникати нудота й навіть блювота, що збиває хворих з пантелику. Бо люди помилково думають, що це ознаки мігрені, головного та зубного болю, гаймориту, кон’юнктивіту, тому їх і лікують. А при цьому не зважають на різке падіння зору в одному оці зі звуженням поля зору, що характерно - із носової сторони. Знаєте, від чого сумно найбільше? Від того, що пацієнти звертаються до очного лікаря вже у вельми занедбаній стадії хвороби, коли виникли незворотні зміни та відмерла більша частина або ж весь зоровий нерв.

- Як же не допустити розвитку глаукоми?

- Це не важко. Слід лишень контролювати в окуліста свій зір, вимірюючи раз на рік внутрішноочний тиск, щоб виявити хворобу на початку і вчасно взятися за лікування.

Глаукомна анкета

• Чи хворів у вашій сім’ї хтось на глаукому?

• Чи виникають веселкові кола, “мушки” перед очима, коли ви дивитеся на джерело світла?

• Чи болять зранку очі, затуманюється погляд?

• Чи є у вас судинна патологія? Чи хворієте ви на цукровий діабет, ішемічну хворобу серця, гіпертонію?

• Чи є у вас схильність до вазоспазму (часто холонуть руки й ноги)

• Чи потерпаєте ви від головного болю?

• Чи є у вас зоровий дискомфорт при керуванні автом?

• Чи курите ви?

• Чи пов’язана ваша робота із хронічним стресом?

• Чи підвищувався у вас внутрішноочний тиск більше аніж на 26 мм рт.ст.?

22.05.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 22.05.2008p. 
На головну сторінку