Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №346 від 29.05.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#N-км від Ольги Ярош

Дуб із Семидуб

Віднедавна при вхідних дверях Дубенського замку поставили цікавий раритет, на перший погляд схожий на уламок скелі. Виявляється, це скам’янілий стовбур дуба, якому десь із мільйон років. Знайшли дерево у сусідньому селі Семидуби під час видобутку піску в кар’єрі. Історики з археологами стверджують, що дубенський дуб ріс ще задовго до появи людей на Землі. Скільки насправді дерево пролежало під шарами ґрунту та піску, мають вcтановити київські науковці.

Нічийні могили

Ми якось писали про акцію “Прикордонні цвинтарі”, коли молоді добровольці, німецькі та наші, впорядковували занедбані могили часів Першої світової у північних районах Рівненщини. Ініціаторами, звісно ж, були німці. Закинуті могили в нашому краї є повсюдно, наприклад, ними практично оточена Свято-Миколаївська церква, що в Рівному на Дубенському кладовищі. Біля самісінької церкви метровою кропивою заросли могили з хрестами, дата смерті на яких - 1914 рік. А є ще давніші та й пізніші поховання, теж зарослі. У кращому стані могили з надгробками загиблих у Великій Вітчизняній війни - їх до Дня Перемоги підчепурили. От якби наші священики започаткували добру справу - залучили парафіян, особливо молодих, регулярно доглядати, так би мовити, нічийні могили. Усе ж таки наші предки...

“Продам монстеру в добрі руки”

У природніх умовах монстера - це ліана, яка росте в джунглях Центральної Америки. У наших же кліматичних широтах це просто декоративний кімнатний вазон, який є у багатьох рівненських помешканнях. Виростила його з одного листочка і Бабця Настя - 92-річна жителька Рівного. За вісім років монстера сягнула мало не до стелі, бо доглядала бабуся за нею за всіма правилами з допомогою домашньої енциклопедії. Далі - більше. Бабусі Насті спала на думку креативна ідея - продати ліану в офіс облдержадміністрації задля поліпшення мікроклімату, встановлення спокою та рівноваги при вирішенні серйозних справ на благо людей. Ця невибаглива рослина уповільнює вібрації безладу та хаосу, пишеться в енциклопедії. Ціна ж - договірна.

29.05.2008



Рівне-Ракурс №10 від 29.05.2008p. 
На головну сторінку