Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №346 від 29.05.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Валютний ринок

Гроші люблять тишу

Гроші люблять тишу

Одна з найактуальніших тем сьогодення, що турбує чи не кожного пересічного українця, - падіння долара. Ажіотаж навколо цього - неабиякий. Хтось миттєво побіг міняти “зелені” на національну валюту, а хтось спокійно чекає подальшого розвитку подій. Хто з них вчинив правильніше?

Варто зазначити, що курс на рівні 4,85 гривень за один долар встановлений Нацбанком України з 22 травня 2008 року. Таким чином НБУ намагається зміцнити національну валюту - гривню. Здешевлення долара на 20 копійок зумовила нестабільність на міжбанківському валютному ринку. “Зміна курсу іноземної валюти - справа неоднозначна, - зауважує голова постійної бюджетної комісії облради, “бютівець” Олег ХОМИЧ. - Хтось обов’язково виграє, а хтось - програє. Та в цілому це - нестабільність. Тим більше, коли коливання курсу в межах 10 відсотків”.

- Гроші люблять тишу, - зазначає заступник керуючого рівненської філії одного з вітчизняних комерційних банків Олександр УЛАНОВСЬКИЙ. - Не можна робити різких фінансових рухів за жодних обставин. Це завжди матиме негативний відгук. Добре, що Нацбанк вирішив вийти на міжбанківський валютний ринок та скуповує надлишки долара. Це значно стабілізувало ситуацію. Тепер важливо, щоб Нацбанк не зменшував кількість гривневої грошової маси через високий рівень інфляції. Адже тоді можливе заморожування кредитування окремими банками”.

Хто ж тоді найбільше постраждає від падіння долара? Банки чи звичайне населення? Адже долар - основа більшості кредитних, торгівельних та інших фінансових відносин. “Від падіння долара банки програють тільки в тому випадку, якщо вони надавали кредити переважно в доларах за нижчими ставками, ніж у гривнях. - ділиться своїми міркуваннями Олег Хомич. - Якщо ж кредити надавалися в гривнях - то банки, навпаки, виграють”.

- Не так страшне падіння долара, як зумовлений ним ажіотаж серед населення, - заявив начальник відділу оперативного обслуговування корпоративних клієнтів іншого комерційного банку Ігор РУБЛЬОВ. - Люди масово почали здавати долари, навіть не знаючи, що практично курс ще не раз може змінитися. Якби не було таких “коливань” з боку клієнтів, то ситуація не була б такою нестабільною”.

Згідно з інформацією на офіційному сайті НБУ, “основні принципи грошово-кредитної політики України передбачають, що в 2008 році курс гривні не вийде за межі 4,95 - 5,25 грн. за 1 долар: ці параметри можуть бути змінені”. І, можливо, зміняться вони не на користь долара. Народний депутат України від БЮТ Сергій Терьохін прогнозує, що в Україні й надалі триватиме падіння долара. Здешевлення американського долара на світовому ринку передбачають і іноземні експерти агентства Блумберг. Зауважується, що через вищі відсоткові ставки, порівняно зі Сполученими Штатами, Європа стала привабливішою для інвесторів. Тому курс євро - тенденційно зростає...

29.05.2008Юліана ТЕТ



Рівне-Ракурс №10 від 29.05.2008p. 
На головну сторінку