Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №216 від 01.12.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ювілей

УКБ зростало з містом,

УКБ зростало з містом,

звівши в Рівному нові комфортабельні житлові мікрорайони

Воістину кажуть: якщо місто будується, значить, місто живе. За останні десятиліття Рівне набуло невпізнаного вигляду, реконструювавши центр міста, воно розрослося новими комфортабельними кварталами. І в цьому вагома частка внеску Управління капітального будівництва Рівненського міськвиконкому, котре цими днями святкує 30-річчя своєї плідної діяльності. Про здобутки та найближчі перспективи УКБ розмова кореспондента “РР” з начальником управління Сергієм ПОЛОЦЬКИМ (на фото).

— Курчат, твердять, восени рахують. Так співпало, що ювілей управління капітального будівництва припадає саме на ці дні. Тож, слушний привід підвести риску під зробленим.

— Незважаючи на не такий уже й великий вік, за роки діяльності управління капітального будівництва в Рівному виросли цілі житлові мікрорайони: “Ювілейний” (понад 20 тисяч мешканців), “Північний” (більше 35 тисяч), “Східний”. Упродовж цього часу споруджено понад 1,1 мільйона кв.м загальної площі житла. Варто зауважити, що в період з 1983 до 1990 року щокварталу УКБ здавало в експлуатацію по 4-5 багатоповерхівок на 100-144 квартири.

— Проте, мабуть, діяльність вашої організації можна оцінити не лише через призму кількості зданих квадратних метрів?

— Звичайно, крім житлового будівництва, наше управління виступало замовником зведення важливих об’єктів індустріального та соціально-культурного і побутового призначення (школи, дитсадки, магазини, кафе, універсам на вул. Київській і т.д.). За ці тридцять років здано в експлуатацію 11 загальноосвітніх шкіл, 15 дитячих садків, пологовий будинок №2 на вул. Механізаторів, поліклініку №3 на вул. Макарова, поліклініку №2 на вул. Драгоманова, Рівненський клінічний діагностично-лікувальний центр, обласну наукову бібліотеку тощо.

Розбудовуючи житлові квартали, УКБ проклало нові вулиці, спорудило 10 кілометрів інженерних мереж (газо- і водопостачання, каналізації тощо), збудувало котельні, станцію тепловодопостачання, трансформаторну підстанцію, 18 газорозподільних пунктів і т.д. Виконано чималий обсяг робіт з благоустрою Рівного, зокрема, парків, скверів, майданів, спортивних споруд (нині проводиться капітальний ремонт стадіону “Авангард”).

Принагідно сказати, доробок УКБ — це результат сумлінної праці як нинішнього колективу, так і попередніх, котрі свого часу очолювали Олексій Мілаш, Анатолій Бачманюк, Михайло Гурін, Олексій Ганченко, Юрій Діанов, Леонід Немоловський, Михайло Пиж та інші.

— Після економічної кризи, котру судилося пережити й вашій галузі, Рівне нині знову нагадує велетенський будівельний майданчик. Які пріоритети визначені наразі в розвитку міста?

— Сьогодні, зокрема, УКБ, виконуючи покладені на нього функції головного замовника всіх будівельних об’єктів, здійснює спорудження близько 60-ти будівель. Про вагомий внесок у розбудову обласного центру свідчать темпи освоєння капіталовкладень. Лише за перше півріччя 2005 року в будівельну галузь Рівного вкладено 25 мільйонів гривень, з яких за замовленням УКБ вже освоєно понад 23 мільйони, що більше, ніж удвічі, в порівнянні з відповідним періодом минулого року. Протягом першого півріччя цього року введено в експлуатацію 89 житлових квартир загальною площею 5 446 кв.м. Зокрема, ключі від помешкань отримали власники 40-квартирного будинку №22А на вул. Волинської Дивізії загальною площею 1984 кв.м, другої черги 45-квартирного будинку на вул. Польовій (2522 кв.м), трьох будинків малоповерхової житлової забудови мікрорайону №62 на вул. Костромській (637 кв.м), житлового будинку на вул. Бічній (287 кв.м). Таким чином, на сьогодні вже введено в експлуатацію на три тисячі квадратних метрів житла більше, ніж за відповідний період минулого року.

На стадії завершення зведення комплексу з трьох житлових будинків на вул. Соборній між Залом органної та камерної музики і Театральною площею. Невдовзі буде добудовано майже 400-метровий підземний перехід з понад 150 торговими місцями, що споруджується вздовж цих будинків, і сквер з монументом Марії Несвицької. Продовжується забудова вулиці Черняка, на якій уже введено в експлуатацію тролейбусну лінію для нового маршруту.

— Названі Вами об’єкти — далеко не всі, де зараз ведеться будівництво…

— Усі просто неможливо перерахувати. Найближчим часом, скажімо, завершиться зведення ще двох з п’яти п’ятиповерхівок з квартирами поліпшеного планування на вул. Лермонтова, багатоповерхівки на вул. Соборній,444, трьох блок-секцій житлового будинку на вул. Макарова. Швидкими темпами споруджується перший у місті житловий будинок, що зводиться монолітним способом. Значні зрушення відбуваються у забудові мікрорайонів Рівного. Швидко розвивається малоповерхова забудова на вулицях Б.Хмельницького, Костромській, Скляренка-Хомського та Макарова.

— А що варто віднести до найбільших здобутків управління капітального будівництва?

— Характерною ознакою роботи УКБ, вважаю, є те, що в Рівному майже вдалося ліквідувати довгобуди. Якщо ще два роки тому в місті було понад 80 “заморожених” об’єктів, а торік — 14, то зараз їх можна перерахувати на пальцях однієї руки. Результатом спільної копіткої праці стало спорудження першої черги поліклініки №2 на вул. Драгоманова, де вже освоєно майже десять мільйонів гривень, відновлено будівництво ЗОШ №14 на вул. Боженова, в стислі строки проведено реконструкцію ЗОШ №10. До кінця року буде завершено капітальний ремонт частини трибун та підтрибунних приміщень міського стадіону “Авангард”, на реконструкцію якого лише в цьому році освоєно майже один мільйон гривень бюджетних коштів.

— І все ж, давайте заглянемо в перспективу.

— Втілені в життя плани з розвитку Рівного — це лише фундамент майбутньої розбудови міста. Вже на черзі реконструкція одного з приміщень Рівненської центральної міської лікарні під хоспіс, зведення поблизу стадіону “Авангард” сучасного бізнес-центру, початок реконструкції частини міста, де невдовзі виросте пішохідний офісно-культурно-дозвільний квартал “Міленіум-плаза”, розбудова мікрорайону “Північний”, у котрому поруч з житловими будинками розпочато зведення торгового центру, магазинів, об’єктів соціального і культурного призначення. Практично, нині в Рівному немає жодного мікрорайону, де б не велося будівництво.

Активно запроваджуючи нові технології та використовуючи сучасні будівельні матеріали, УКБ зводить будинки з комфортабельними квартирами поліпшеного планування. Окрім того, у перспективах — малоповерхова забудова великих масивів у межах Рівного. Нині УКБ ставить перед собою чітке завдання — зробити нормою щорічне введення в експлуатацію щонайменше 40 тисяч квадратних метрів житла, здійснювати будівництво і капітальний ремонт шкіл, дитячих садків, споруджувати торгові центри та об’єкти малоповерхової забудови, вводити нові тролейбусні лінії.

01.12.2005Інтерв’ю взяв Василь ГЕРУС



Рівне-Ракурс №10 від 01.12.2005p. 
На головну сторінку