Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №346 від 29.05.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Усі до лісу!

Дуб кохання росте у ДП “Костопільський лісгосп”

Дуб кохання росте у ДП “Костопільський лісгосп”

“Ліси мої, гаї мої священнії. Пребудьте нам вовіки незнищенні!” (Ліна Костенко)

Про величезну роль лісу у житті людини загальновідомо. Він є не тільки джерелом сировини, а й важливою складовою екологічної системи. Де, як не в лісі, можна, поринувши у зелений розмай і щебетання птахів, відволіктися, нарешті, від метушні і відпочити душею? Звідси і ставлення до лісу має бути уважним і дбайливим. Треба добре попрацювати, щоб забезпечити правильний догляд за ним. Скільки загроз існує: і шкідники, і пожежі, і різноманітні захворювання - все це треба вчасно і оперативно виявляти та ліквідовувати.

- Ось тому наше головне завдання - плекати ліс, - переконаний директор ДП “Костопільського лісгоспу” Віктор РОМАНЮК. - Збереження лісів - наш обов’язок, бо ліс - храм природи.

Лісники Костопільського держлісгоспу прикрашають рідний край зеленими насадженнями, що є яскравим проявом турботи про рідну землю, її майбутнє.

Базальтівське лісництво Костопільського держлісгоспу може пишатися своїм генетичним резерватом, де ростуть одні з найкращих у країні дуби; а ще там одна з найкращих у державі плантація сосни звичайної.

Політ в історію

“ДП “Костопільський лісгосп” був створений у 1939 році на базі колишніх польських державних і поміщицьких лісів. На той час він складався з шести лісництв, - розповідає начальник лісового відділу Анатолій КОВАЛЬЧУК. - Я пропрацював у лісі 35 років. На моїх очах зростали дерева. Пам’ятаю, як у 1974 посадили тополі, а нині вже зрубуємо і насаджуємо нові.”

Елітне насіння в Костопільському лісгоспі

“Крім лісництв, у складі держлісгоспу працюють підрозділи мехлісодільниці, яка займається заготівлею і вивезенням деревини від рубок головного користування і добуванням живиці, - зазначає головний інженер лісгоспу Петро ІВАШЕНЮТА. - А також ДП “Костопільський лісгосп” є базовим господарством в області зі збирання елітного насіння сосни звичайної з лісонасіннєвих плантацій, створених на генетично-селекційній роботі. Адже нашою метою є отримання високоякісного насіння сосни звичайної - головної лісоутворюючої породи Костопільського лісгоспу, яка займає 63 відсотки усіх площ. Найцінніша порода, звичайно, - дуб, та землі в нашому лісгоспі найбільш придатні для вирощування беріз та сосен.”

Лісовідновлення - насамперед

Ліс, як відкрита книга, його легко читати, хто розуміє. Він росте частинками: чистий сосновий бір, дубова діброва, вільшаник, березняк. Хоча в чистому вигляді породи рідко зустрінеш, оскільки переважають широколистяні мішані ліси: сосна з березою, дуб із сосною, з грабом, з кленом.

“Ліс - це єдине природне багатство землі, що має властивість відновлюватися. Отже, головне завдання - використання лісових ресурсів та якісне відтворення високопродуктивних лісових насаджень, - переконаний пан Петро.

-Наше тепличне господарство ми постійно переоснащуємо новими засобами та технологіями. А для здійснення рубки використовуються новітні технології, особливо в молодняках, де застосовуються мотокущорізи німецької фірми “STIHL” та шведської “HUSQVARNIHA”.

Підвищення престижу лісової галузі, роз’яснення широким колам громадськості важливості створення лісових насаджень, виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи, охорона лісів і захисних лісонасаджень від незаконних вирубок, пошкоджень - першочергові завдання усього колективу лісгоспу.

Дуб кохання - талісман Костопільського лісгоспу

Знаходиться дуб кохання в Моквинському лісництві Костопільського лісгоспу. У глибині таємничого лісу він вражає своєю величною поставою: понад 30 метрів висоти, віком близько 300 років і діаметром два метра.

Про його цілющі властивості поміж жителів Костополя і прилеглих селищ здавна ходять легенди. До дуба звертаються молоді пари, щоб знайти порозуміння між собою, а також ті, які не можуть мати дітей.

“І жіночі захворювання лікує, і стрес знімає та заспокоює. Його потрібно обійняти і декілька хвилин постояти, - радять працівники лісу, - це додасть вдосталь позитивної енергії. До загадкового дуба приїжджали з Рівного, та навіть з Києва, за допомогою. Його не можуть обійняти навіть три чоловіки. А грім його взагалі не б’є.”

У Моквинському лісництві є школа, де діти змалку вчаться доглядати за лісом. Саме учні Моквинської школи постійно займають перші місця по шахах і шашках в області, оскільки постійно приходять за позитивною енергетикою до цілющого дуба.

Уявіть: чарівний ліс, грибочки, лісові ягоди, в голубих озерах - риба, десь далеко-далеко за деревами сідає сонце... Так багато світлого, радісного й хорошого. Або ж спробуйте просто погуляти мальовничими околицями лісу, насолоджуючись найчистішим повітрям і співом птахів.

29.05.2008Людмила ІЛЬНИЦЬКА

Загальна площа - 38162 га До складу ДП “Костопільський лісгосп” входять сім лісництв: Костопільське, Мащанське, Базальтівське, Стиденське, Злазненське, Мидське, Моквинське (найбільше - 7270 га) Лісозаготівлі - 95 тис.м3 в рік



Рівне-Ракурс №10 від 29.05.2008p. 
На головну сторінку