Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №346 від 29.05.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Охорона праці

Система неруйнівного контролю - важливий чинник промислової безпеки

У наш час обладнання підвищеної небезпеки, яке експлуатується в промисловості України, відпрацювало свій ресурс більше, аніж на 60 відсотків. За таких умов подальше використання цього обладнання є не стільки категорією технічною або економічною, як категорією, що оцінює рівень промислової безпеки.

Технічна діагностика промислового технологічного обладнання - це комплексна система видів неруйнівного контролю, яка визначає безпечний термін експлуатації обстеженого устаткування. Саме цим і займається Лабораторія технічного діагностування і неруйнівного контролю ДП “Рівненський експертно-технічний центр”.

Про завдання невеликого, але високопрофесійного колективу технічних експертів та інженерів, його можливості та послуги, які він надає підприємствам Рівненщини, розповідає начальник лабораторії ТД і НК Едуард Іванович МІРОШНИЧЕНКО (на фото):

- Структура лабораторії відповідає основним напрямам нашої роботи і покладеним на нас завданням. Тож маємо три відділи: технічних опосвідчень об’єктів котлонагляду, технічної діагностики і дефектоскопії об’єктів котлонагляду, технічної діагностики та технічних опосвідчень вантажопідйомних механізмів (кранів, ліфтів). Щоб крокувати в ногу з вимогами часу, для визначення технічного стану та терміну безпечної експлуатації промислового обладнання постійно оновлюємо арсенал лабораторних приладів - зокрема, ультразвукових і рентгенівських, освоюємо нові види послуг. Практично на всі 17 секторів промисловості маємо сертифікованих спеціалістів.

Спеціалісти лабораторії технічної діагностики і неруйнівного контролю проводять оцінку технічного стану та безпеки трубопроводів пари та гарячої води, обладнання та трубопроводів, що працюють у середовищі хлору, газопостачання, здійснюють контроль якості ізоляційних матеріалів, металів і сплавів, металевих конструкцій тощо. Наші фахівці виконують технічне опосвідчення котлів, посудин, що працюють під тиском, та окремого промислового відповідального обладнання й автотехніки - наприклад, залізничні ваги на 150-200 тонн, великотоннажні автомобілі (БелАЗи). Тут є особливі вимоги до перевірки відповідальних деталей.

В основному, наголошую, займаємося обстеженням промислового обладнання, яке вже вичерпало свій ресурс. Залежно від технічного стану даємо дозвіл на продовження протягом певного часу - від одного до кількох років - експлуатації машин та устаткування або забороняємо їх подальше використання. Останнє доводиться робити все частіше: адже деяке технологічне обладнання вже відпрацювало свій ресурс на 80-90 відсотків.

Сьогодні нас особливо радує те, що в багатьох галузях економіки все більш помітна позитивна тенденція до технічного оновлення шляхом впровадження сучасного обладнання. Зокрема, в котловому господарстві застаріле устаткування замінюється новими енергозберігаючими котлами, які в кілька разів менше споживають газу. Ми добре знаємо стан справ у цій галузі, оскільки займаємося не тільки обстеженням старих котлів, а й реєстрацією нових.

Хотів би також звернути увагу на те, що в Україні повсюдно інтенсивними темпами йде заміна сталевих газопроводів і водопровідних мереж на поліетиленові. Масове використання поліетиленових труб, особливо при будівництві нових газо- та водопроводів, викликало необхідність у застосуванні нових технологій контролю якості їх зварювання. Для здійснення всіх тестувань згідно з вимогами ДБН-2000, лабораторія ТД і НК придбала нове обладнання і прилади, завдяки чому наші фахівці з фізикомеханічних випробувань можуть проводити підтвердження сертифікаційних величин (показників) та якості зварних стиків.

Ця проблема дуже актуальна для Рівненщини. Сьогодні в області роботи по зварюванню газопроводів та водопроводів з поліетиленових труб виконує півтора десятка підприємств, на яких працюють близько 1500 робітників-зварників пластмас. Усі вони потребують періодичної переатестації. А це - відрив людей від виробництва, витрати часу та коштів на відрядження за межі області. Тепер же переатестацію можна буде пройти на базі нашого підприємства - днями ДП “Рівненський експертно-технічний центр” отримав ліцензію на надання освітніх послуг у сфері професійно-технічної освіти з перепідготовки кваліфікованих робітників-зварників пластмас.

Для цього є всі необхідні умови - навчальні кабінети з відповідним матеріально-технічним забезпеченням (проектор, телевізор, відеомагнітофон, слайди, посібники і плакати з охорони праці, засоби захисту для зварника пластмаси тощо) та майстерня зі зварювальними апаратами для навчання та комплектами до зварювального обладнання.

29.05.2008Олесь ДУБОВИК

Дозвіл Держтехнагляду України № 319.07.330-74.300.0 Свідоцтво Держспоживстандарту України № РТ-0015/2007 р. Ліцензія Мінекології України № 000133 на діяльність і використання джерел іонізуючого випромінювання ДП “Рівненський експертно-технічний центр” 33028, м. Рівне, вул. Лермонтова, 7; тел./факс: (0362) 26-58-90, тел. 26-25-37



Рівне-Ракурс №10 від 29.05.2008p. 
На головну сторінку