Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №346 від 29.05.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Жах, що коїться!

Загинуло 11 чоловік, бо водій заснув!

Загинуло 11 чоловік, бо водій заснув!

Шансів врятуватися не було

Увечері 23 травня в Житомирській області, поблизу села Вереси, сталася дорожньо-транспортна пригода, в якій загинуло 11 чоловік, з них - 8 мешканців Рівненської області. Про це повідомили в управлінні Міністерства з питань надзвичайних ситуацій у Житомирській області.

На 132 кілометрі траси “Київ-Чоп”, близько 21 години, водій вантажного автомобіля “Сканія” виїхав на смугу зустрічного руху, де в цей час із Рівного до столиці рухався мікроавтобус “Wolksvagen-LT35”, що належить компанії “Автоекспрес-престиж”. Уникнути аварії нікому не вдалося. У салоні маршрутки на той час було 10 пасажирів і водій. Після лобового удару з вантажівкою ніхто з них не вижив.

Із закритою травмою живота до Житомирської міськлікарні госпіталізували й водія “Сканії”, громадянина Боснії і Герцоговини, 52-річного Машека Зафери. У медзакладі він показав, що не розуміє ні української, ні російської, ні англійської мов. Через це допитати його відразу так і не вдалося.

На місце аварії оперативно виїхали представники обласної, районної влади, спецпідрозділи МНС та УМВС. Об’їзну дорогу навколо Житомира закрили, і вже наступні пасажирські мікроавтобуси їхали через обласний центр.

Коли до потерпілих приїхала швидка допомога, рятувати не було кого. Сила удару була настільки потужною, що всі пасажири та водій загинули практично миттєво. За словами начальника управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації Олександра Толстанова, лише одна жіночка від отриманих травм померла вже у кареті швидкої допомоги.

Оскільки на час скоєння аварії дощ не йшов й видимість шляху була цілком нормальною, то працівники ДАІ причиною аварії схильні вважати людський фактор. Швидше за все, водій фури просто заснув за кермом і через це виїхав на смугу зустрічного шляху. На жаль, об’їзна навколо Житомира поділена на дві смуги, тому уникнути удару у водія маршрутки вже не було змоги. Адже обидві машини рухалися зі швидкістю понад сто кілометрів за годину.

У Міністерстві транспорту та зв’язку мають претензії і до маршрутки. Для перевезення пасажирів її переобладнали з вантажної, тому від удару всі сидіння у ній позривало й вони поскладалися, наче карти в колоді. Неушкодженими лишилися лише задні крісла, на яких ніхто не сидів. Утім, голова правління громадської організації “Спілка водіїв” Сергій Овчинніков зазначив, що за такої швидкості й сили удару, коли не витримав навіть корпус маршрутки, сидіння позривало б у будь-якому транспортному засобі. Як приклад, він навів нещодавню аварію з бусом марки “Еталон”, який в’їхав у дерево. Тоді від, здавалося б, несильного удару, крісла теж позривало. Велику роль у цій аварії відіграло відчуття безкарності водіїв-іноземців.

- Водій фури їхав без зупинок і напарника аж 20 годин, - розповів у телефонній розмові пан Овчинніков. - Нашого водія вже б 10 разів зупинили і перевірили медичну страховку, документи й інше. А іноземці їздять безкарно.

За словами старшого інспектора групи з профілактичної роботи відділу ДАІ м. Рівного Інни Березовської, проти водія-вбивці відразу ж порушили кримінальну справу, за вироком якої він найближчі 10-15 років проведе в українській в’язниці. Принаймні, так передбачено Кримінальним Кодексом України. А фірма-власник фури змушена буде відшкодувати всі фінансові та моральні збитки родинам загиблих.

Втім, повернути щастя й радість в 11 родин - не зможе...

25 травня в Рівному був День трауру, ховали загиблих. Плакали вчителі та учні НВО №12, прощаючись навіки з колегою та другою мамою, плакали друзі. Водійська недбалість забрала у молодого хлопця змогу насолоджуватися сімейним життям, яке ледь розпочалося - за тиждень до лиха...

Співчуття родинам загиблих висловили Президент України Віктор Ющенко, голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук. Пообіцяли допомогти матеріально.

А в цей час всі 80 маршруток 5 рівненських служб пасажирських перевезень продовжували возити людей до Києва й у зворотньому напрямку, назустріч долі, яка чомусь завжди - в чужих руках.

29.05.2008Володимир ПОПИК

Список загиблих (за даними ДАІ м.Рівне) 1. Кондратюк Віктор, 39 років - водій маршрутки. 2. Годун Інна, 39 років - майор-дізнавач з обласного управління міліції. 3. Строцюк Валерій, 45 років - киянин. 4. Горшеньов Антон, 27 років - киянин. 5. Кузьменко Андрій, 27 років - костопільчанин. 6. Ноговіцин Олександр, 49 років - киянин. 7. Щербаков Олександр, 27 років - підприємець. 8. Ковтун Олена, 27 років. 9. Кухарчук Людмила, 44 роки - вчитель НВО №12. 10. Кухарчук Петро, 45 років - працював у м’ясному павільйоні. 11. Поліщук Андрій, 27 років.



Рівне-Ракурс №10 від 29.05.2008p. 
На головну сторінку