Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №346 від 29.05.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Подорожуємо всі

Старомєстська площа Праги

Злата Прага

На травневі свята мені пощастило здійснити казкову подорож у Чехію. Сказати, що три дні перебування у справді європейській країні запам’яталися назавжди, означає не сказати нічого. Все було, немов уві сні.

За час перебування у Чехії наша туристична група відвідала, окрім Праги, ще й міста Карлові Вари та Кутну Гору. А в столиці разом із екскурсоводом ми здійснили історичний екскурс та подорож старовинними районами міста, каталися пароплавом по річці Влтава та слухали співаючі фонтани.

Гуляти історичним центром - справжня насолода, незважаючи на вражаюче величезну кількість туристів із різних країн світу. Де ще можна водночас побачити представників, певно що, 10-15 народів, як не на Карловому мості. Навіть не вірилося, що на цій древній споруді свого часу влаштовували лицарські турніри, - настільки він міцний та великий. А Староместська площа, де знаходиться вежа зі знаменитим астрологічним годинником, вражає чистотою. Хоча за день її бруківкою проходять тисячі туристів.

Порівнювати річку Влтаву з нашими водоймами не доводиться. Під час подорожі на пароплаві можна побачити десятки лебедів, які відпочивають у теплих водах головної річки Праги. І жодні собаки їм не загрожують. До речі, по всьому місту стоять скриньки з безкоштовними паперовими пакетиками й лопатками для прибирання залишків після гуляння песиків. Тому й чисто повсюди. Все впирається в самосвідомість людей. Скажімо, вартість проїзду в громадському транспорті становить близько 9 гривень. А штраф за безквитковий проїзд - 500. Місцеві жителі завжди компостували проїзні квитки, хоча за три дні жодного контролера я так і не побачив. Не бачили ми й маршруток, чи черг на зупинках. Автобуси та трамваї їздять відповідно до розкладу. За запізнення на хвилину водія позбавляють роботи.

У ресторані чи кафе вам завжди привітно посміхаються та дякують, незважаючи на розмір чайових, які там прийнято залишати.

Недарма ж розповідають, що Злата Прага знаходиться між магічними вершинами, які просто продукують емоції щастя, миру та любові. Щоб це відчути, варто просто поїхати до Праги.

29.05.2008Володимир ПОПИК



Рівне-Ракурс №10 від 29.05.2008p. 
На головну сторінку