Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №348 від 12.06.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Позитив

Експерти хвалять Тимошенко, але радять тверезо дивитися

Економісти оптимістично оцінюють травневий показник інфляції в Україні та прогнози на літо, однак закликають уряд до закріплення позитивного результату

В Україні вперше зафіксовано уповільнення темпів інфляції. За офіційними даними, у травні в нашій країні був найнижчий рівень інфляції за останні дев’ять місяців. Цей факт став предметом аналізу вітчизняних політологів і експертів, яких опитувала агенція УНІАН.

Так, експерт Школи політичної аналітики при Києво-Могилянській Академії Сергій Кисельов вважає травневий рівень інфляції позитивним для країни результатом. Експерт підкреслює, що рівень 1,3 відсотка за травень - найнижчий за останні дев’ять місяців, і майже втричі нижчий, ніж за квітень. “За 13 із 17 років незалежності травневий рівень інфляції перевищував 1,3 відсотка”, - нагадує Сергій Кисельов. Він вважає, що, крім традиційного сезонного зниження інфляції, такого позитивного результату вдалося досягти завдяки діям Уряду Тимошенко та Національного банку. Зокрема, Камбін зміг значною мірою запобігти ціновій кризі на ринку цукру завдяки вчасному використанню Державного резерву. А завдяки експортно-імпортним обмеженням, запровадженим урядом, вдалося домогтися зниження цін на олію. У свою чергу, Національний банк забезпечив помірковане зростання грошової маси та монетарної бази, що також позитивно відбилося на рівні інфляції у травні.

Президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло вважає, що у найближчі місяці рівень інфляції продовжить знижуватися, але чи стане це стійкою тенденцію - залежить від спільних дій влади. “Якщо інфляція знижується, це, звичайно, є успіхом для економічної влади, для уряду”, - сказав експерт. Свій внесок у порівняно невисокий показник травневої інфляції дало, зокрема, те, що суб’єкти господарювання побачили, що уряд проводить помірковану політику, а НБУ сприяє зниженню грошової пропозиції. Така політика дещо знизила інфляційні очікування в економіці.

Інший економічний експерт, директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський, підкреслює, що будь-яке зниження інфляції є позитивним, і в цьому сенсі мінімальний травневий показник інфляції - це успіх уряду. “Але, - зазначає експерт, - треба тверезо дивитися на світові тенденції: доки ціни на енергоносії будуть підвищуватися, доти в Україні лишатиметься інфляційний чинник, на який жоден уряд не може вплинути, оскільки світові ціни від дій українського уряду не залежать. Тож для закріплення якісного результату Кабмін має продовжувати вживати ті заходи, які вже довели свою ефективність, та братися до проведення структурних реформ в економіці”. Як зауважує Ігор Бураковський, необхідно виправити структурні дисбаланси, притаманні сучасній українській економіці, що є справою не одного місяця, з метою зведення до мінімуму інфляції у майбутньому.

Директор Центру соціальних досліджень “Софія” Андрій Єрмолаєв підкреслює, що певне зниження інфляції у травні прогнозувалося ще на початку року, як традиційне для української економіки. Але, на думку експерта, сезонне зниження інфляції було підкріплене заходами, що вжили для її подолання уряд та Національний банк, а також тим фактором, що комерційні банки та підприємства із розумінням поставилися до цих непопулярних заходів. “Наразі уряд фактично виконав свої зобов’язання перед економікою України, запровадивши низку антиінфляційних рішень, - каже Андрій Єрмолаєв. - Проте попереду надзвичайно складний у ціновому плані вересень. Інфляційна ситуація восени буде залежати від того, наскільки вдало уряд упорається із виконанням нового бюджету та сезонним підвищенням цін на сільськогосподарську продукцію”. Як наголосив експерт, справжнім успіхом будь-якого уряду можна вважати лише повне подолання інфляції.

Науковий редактор ділового журналу “Експерт” Андрій Блінов зазначає, що низький рівень інфляції у травні відповідає найоптимістичнішим прогнозам. Він зауважує також про очікування того, що споживча інфляція надалі буде вщухати - зокрема, завдяки діям Національного банку та товарним інтервенціям, які запровадив уряд. Найбільшу загрозу для поліпшення цінової ситуації матиме промислова інфляція, яка значною мірою залежить від рівня світових цін на енергоносії та продукцію промисловості. Серед внутрішніх чинників, від яких залежатиме подолання інфляції, експерт назвав бюджетну політику уряду. “Збалансований бюджет із нульовим дефіцитом - найкращий спосіб боротьби з інфляцією, який є у розпорядженні Кабміну, - підкреслив експерт. - Але це - дуже проблематично, з огляду на соціальні зобов’язання уряду, ситуацію у Верховній Раді та політичну ситуацію в країні в цілому”.

Таким чином, експерти у переважній більшості оптимістично сприймають здобутки уряду Юлії Тимошенко. Вони наголошують на тому, що їх необхідно закріпити, а це вже питання злагодженої роботи всієї системи влади.

12.06.2008Георгій ПУШКАШ



Рівне-Ракурс №10 від 12.06.2008p. 
На головну сторінку