Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №348 від 12.06.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Освітні перспективи

Практичне заняття в стоматологічному кабінеті медколеджу

У Рівненському медколеджі можна стати стоматологом – гігієністом

Помічників зубних лікарів готуватимуть за американськими програмами

Рівненському базовому медичному коледжу вже більше 60 років. За час свого існування навчальний заклад вже встиг зарекомендувати себе як один із найпрофесійніших. Нинішнього ж року працівники медколеджу відзначатимуть День медичного працівника з особливим ентузіазмом, адже цьогоріч це свято увінчає новий етап розвитку Рівненського базового медичного коледжу: впроваджується нове навчальне відділення за спеціальністю стоматолог - гігієніст. Про це, і не тільки, у нашій розмові з директором коледжу, доктором медичних наук, заслуженим лікарем України, професором Ростиславом САБАДИШИНИМ.

- Пане Ростиславе, розкажіть детальніше про нову спеціальність, що здобуватимуть у вас юні абітурієнти.

- Здобуття нової професії - стоматолога - гігієніста - в нашому коледжі здійснюватиметься за американськими програмами. Спочатку за такими програмами ми навчали медсестер. Тепер вирішили надати можливість студентам здобувати освіту доволі високооплачуваної та дуже затребуваної професії - помічник стоматолога.

Потреба у кваліфікаційних кадрах цієї спеціальності - доведена сучасністю. По-перше, для рівненчан особистий стоматолог, як гінеколог чи перукар, стає звичною справою. Стоматологічні кабінети “ростуть”, як гриби. Тому будь-якому фахівцю потрібен кваліфікований помічник, який суттєво полегшуватиме робоче навантаження на лікаря та допоможе прискорити процес лікування.

Нині ми прийматимемо на навчання за цією спеціальністю випускників 9-х класів. Вони складатимуть іспит з української мови та біології.

- Які ж саме обов’язки виконує стоматолог - гігієніст?

- Стоматолог - гігієніст може виконувати усі функції зубного лікаря. Але, на відміну від стоматолога - ортопеда, він не здійснює хірургічних операцій. Взагалі, в усьому світі будь - який хворий спершу зустрічається з гігієністом. Він може провести консультативну бесіду з хворим, визначити попередній діагноз, а тоді направити до спеціалізованого лікаря. В той же час стоматолог - гігієніст стає помічником зубного лікаря при здійсненні операцій тощо.

- Тобто віднині Рівненський медколедж поступово виходить на якісно новий рівень?

- Так. Ми взагалі зараз працюємо над створенням Інституту медсестринства на базі коледжу. Ми поступово відкриваємо спеціальності, які характерні для навчальних закладів III-IV ступенів акредитації (академії, інститути, університети). Наприклад, нині в медколеджі навчають медсестер - бакалаврів. Тоді як в майбутньому плануємо випускати медсестер - магістрів, що відповідає статусу навчального закладу III рівня акредитації.

- А як щодо працевлаштування випускників?

- Сьогодні в стоматологічних кабінетах лікарям допомагають лише медсестри, тому зубний лікар практично сам виконує усі кваліфікаційні операції. Він особливо потребує помічника, на якого зможе покластися і який може взяти частину навантаження на себе. Завдяки цьому значно зменшаться черги до стоматкабінетів. Тому, повірте, працевлаштуватися за такою спеціальністю не буде складно.

- Коли ж розпочнеться вступна кампанія?

- З 23 червня - прийматимемо абітурієнтів за спеціальністю “Медсестринська справа” та “Фармація” (бакалавр). А от з 29 червня вже розпочнеться загальна вступна кампанія по всіх інших спеціальностях: “Лікувальна справа”, “Стоматологія ортопедична”, “Лабораторна діагностика”, “Медико - профілактична справа” тощо.

Абітурієнтів чекають за адресою: м. Рівне, вул. Мірющенка, 53. Тел./факс 22-69-58

12.06.2008Петро КУЗЬМУК



Рівне-Ракурс №10 від 12.06.2008p. 
На головну сторінку