Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №348 від 12.06.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

У нас літо та кишкові інфекції

У нас літо та кишкові інфекції

З першими спекотними днями з’явилися і перші хворі з кишковими інфекціями в лікарнях області: хто об’ївся тістечками з кремом, що десь лежали в теплому місці, а не в холодильнику, а хто по-хазяйськи доїдав огірки чи варення зі слоїка, що “вистрілив”, й тепер лікується від тяжкого ботулізму. Інфекціоністи кажуть, що торік на цю пору людей з харчовими токсикоінфекціями все-таки було менше. Напрошується політично-меркантильний висновок: у минулому році людям жилося таки краще, а тому вони менше економили на харчах і викидали на смітник стару й підозрілу на вигляд домашню консервацію зі здутими кришками та всілякі крупи з душком...

Ботулізм любить домашні паштети та в’ялену рибку

Стерилізовані консерви заводського виробництва і виготовлені в домашніх умовах у герметично закритих банках можуть зберігатися при кімнатній температурі досить тривалий час, але, як правило, не більше одного року. Не можна зберігати консерви при підвищеній температурі (в гарячих приміщеннях, біля нагрівальних приладів). Фруктові консерви - варення, джеми, соки, сиропи - від зберігання у теплому приміщенні темніють, змінюють колір, у консервів, які стоять у жерстяних нелакованих банках, з’являється неприємний металевий присмак. Не варто заморожувати консерви. Адже при розморожуванні істотно погіршуються їхні смакові якості, особливо це стосується продукції з овочів та фруктів: пюре розшаровується, сиропи і маринади стають каламутними, плоди - в’ялими і втрачають смак. Якщо зберігати при низьких температурах варення, джеми, згущене молоко, вони зацукровуються. Заморожування небажане ще й тому, що при цьому збільшується обсяг вмісту банки, що може призвести до здуття і зриву кришки.

Зі слів головного позаштатного інфекціоніста управління охорони здоров’я Рівненщини, завідувача відділення дорослої інфекції центральної міської лікарні м. Рівне Сергія ДОРОШЕНКА, якщо домашня консервація готується з порушенням технології, то в ній може розвинутися збудник ботулізму, отруєння токсинами якого перевершує за силою дії всі відомі отрути. Ботулізм посідає перше місце за кількістю захворювань і рівнем смертності серед інших харчових отруєнь.

Ознаки захворювання: порушення зору, розмитість, нечіткість зображення, “сітка” перед очима, подвоєння предметів, слабкість, головний біль, запаморочення. Потім стає важко ковтати, розмовляти, дихати. Добре хоча б те, що свідомості хворі не втрачають. Температура також не підвищується. Однак ботулізм - хвороба, яку обов’язково потрібно лікувати в умовах стаціонару.

Поради нашим хазяйновитим землякам

Тримайте консерви в сухому приміщенні. Особливої уваги вимагають нестерилізовані консерви в жерстяних і скляних банках - так звані пресерви. Зазвичай це рибні закусочні продукти - кілька, оселедець в маринаді. Їх зберігають при зниженій температурі, але не нижче 0 С. У теплу пору року без холодильника їх не слід зберігати більше 2-3 діб. Умови і терміни зберігання пресервів зазвичай вказані на етикетці або кришці банки.

Щодо сухих продуктів - борошна, круп, макаронних виробів, сухофруктів, цукру-піску - вони можуть зберігатися досить довго. Але зберігання їх без ознак псування можливе тільки за умови дотримання певних правил. Сухі сипкі продукти потрібно тримати в сухих, добре провітрюваних приміщеннях. Підвищена вологість продуктів - понад 15 відсотків - призведе до їхнього псування. Вологість підвищується, якщо зберігати продукти в непровітрюваних підвальних приміщеннях, а також при різких коливаннях температури. Сухі продукти краще зберігати в паперових пакетах, полотняних мішках або в спеціальних банках з кришками промислового виробництва. Не накопичуйте великих запасів продуктів, періодично оновлюйте їх. Врахуйте, що сухі продукти легко вбирають і довго утримують сторонні запахи.

Бобові теж зберігайте так само, як і інші сухі продукти.

Ботулізм спричиняється токсином, перебіг хвороби важкий, з ураженням центральної нервової системи. Паличка ботулізму широко розповсюджена в природі – у ґрунті, кишківнику тварин та риб, в овочах та фруктах. Збудник ботулізму інтенсивно розмножується з накопиченням токсину в анаеробних умовах, тобто без доступу повітря, у герметично закритих ємностях, у великих шматках риби, копченостях та ковбасі.

12.06.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 12.06.2008p. 
На головну сторінку