Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №349 від 19.06.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проблема

Причина наркоманії - порожнеча в серці

Причина наркоманії - порожнеча в серці

Не починай вживати наркотики, якщо почав – припини

“У житті все треба спробувати, і вживання наркотиків - твоя особиста справа. Ти будеш довго танцювати, не відчуваючи втоми, відчуєш кайф, подивишся “мультики”, все це вирішить твої проблеми та зменшить тривожність…”

Саме так, зазвичай, заохочують знайомі та однолітки вперше спробувати наркотики, проганяючи страх, запевнивши, що це зовсім не шкідливо, а, навпаки, принесе багато позитивних відчуттів. Та вживання наркотику не може посприяти вирішенню проблем, це лише втеча від них. Але для тих, хто почав вживати наркотики, природні відчуття і радості закінчуються - усе це витіснить наркотичний дурман. Наркотики небезпечні. Вони є причиною багатьох хвороб і можуть призвести до смерті. Людина, яка вживає наркотики, втрачає контроль над своїми діями, над собою і своїм життям.

Наркотик уміє чекати

- Кількість наркоманів зростає в усьому світі, в тому числі і в Україні, - зазначає психолог благодійного фонду “Вірний шлях” Геннадій КРАХМАЛЮК. - Останнім часом в Україні неминуче “молодіють” алкоголіки, наркомани й курці. Тобто, до свого повноліття багато юнаків і дівчат уже одержали досвід куріння. Підлітки 13-14 років із сигаретою “експериментують”, а до моменту отримання паспорта, “курильна паличка” міцно формує їхній “імідж”. Все починається із легких наркотиків, в основному, марихуани, яку молодь полюбляє покурити. І саме легкі вбивають страх взагалі перед наркотиками. Потім щось більш серйозне, а в результаті - наркотична залежність, з тенет якої мало кому вдається вирватися самостійно. За статистикою, зі 100 відсотків наркоманів 90 потрапляють в абсолютну залежність, 10 - намагаються боротися і лише 5-6 повертаються до попереднього нормального життя. Та гірка правда в тому, що це - невиліковне, оскільки наркотик уміє чекати. Нервовий зрив, знову прийняв наркотик - і все розпочинається заново.

Причини наркоманії

- Вказати причини, через які молода людина стає наркозалежною - тяжко, оскільки це питання необхідно розглядати індивідуально для кожного, - продовжує розмову пан Геннадій. - Та, на мою думку, насамперед, це - порожнеча в серці, самотність. Людина шукає шляхи заповнити її і часто-густо знаходить вихід саме в наркотиках. Ця порожнеча виникає з різних причин: непорозуміння в сім’ї, невдоволення, відчуття відчуженості. Також - це молодіжна “наркокультура”, адже наркоманія - це, насамперед, проблема молоді. Як свідчать дослідження, вживати наркотики починають зовсім випадково, через цікавість. Молодь “знайомиться” з наркотиками на дискотеках і вечірках, в компанії з друзями. Існують й інші причини збільшення кількості наркоманів, а саме: безробіття, проблеми в особистому житті. Все це змушує людину за допомогою наркотиків шукати кращого життя, але це життя - без майбутнього. Дуже дивно: хоч би скільки показували підліткам по телевізору, що наркотики - це небезпечно, однаково для них це є “модним”, “елітним” і “дорослим”.

“Наркомани не старіють… вони помирають молодими”

- Наркоманія - це важка хвороба, яка дуже швидко прогресує. Середня тривалість життя людини після початку регулярного прийому наркотиків становить 7 років, - зазначає психолог Геннадій. - Наркомани рідко доживають до 30-річного віку. Багато гинуть через інфекції: гепатит С, СНІД. Тому й поширений вислів, що “наркомани не старіють… вони помирають молодими”.

Типовий день наркомана

- Психологічний стан наркомана залежить від того, чи є наркотик під рукою, - розповідає пан Геннадій. - Всі його дії спрямовані на те, щоб дістати наркотики, які стають єдиною річчю на світі, яка здатна принести йому задоволення. Сім’я, друзі, робота, навчання, їжа, здоров’я - все це відходить на другий план. І перша думка одразу після пробудження - де і як дістати наркотик. З часом наркомани перестають реагувати на інші види задоволення. Ніщо для них не може бути кращим за наркотичний “кайф” і ніщо не може бути страшнішим за “ломку”. У цей період наркоман здатний на вбивство, крадіжку, зраду заради мінімальної дози наркотику.

Що ж обираєш ти? Зеленувату шкіру, тьмяне, пошкоджене волосся та зіпсовані зуби, а також загрозу власному життю? Чи не вживати наркотики, щоб багато досягти в житті, а не втратити його замолоду? Бути незалежним, а не хворобливо тягнутися за додатковою порцією отрути. Варто лише пам’ятати: “Наркоманами не народжуються”. І від тебе залежить - бути ним чи ні.

Наркоманія - це не пустощі, не проведення вільного часу в товаристві друзів, а небезпечна хвороба. Не кожному вдається вирватися з полону цієї хвороби, яка може призвести до смерті в молодому віці.

Існує гіпотеза, що ще в ранньому палеоліті (40000-10000 років до нашої ери) відбулося перше знайомство людини з наркотиками. З документів та історичних хронік відомо, що шумери, китайці, індійці, древні греки, ацтеки і племена Сибіру добре знали дію деяких наркотиків, використовуючи їх у власних цілях.

Розповідають наркомани

- У мене розпочалися галюцинації. Мій слух розширив свої межі: я чув звучання кольорів: зелені, сині, червоні й жовті відтінки набігали на мене хвилями і ці хвилі не змішувалися.

Мене охопило якесь дивне відчуття занепокоєння і легкого запаморочення. Я вдома, лежу на підлозі й повільно занурююся в інший світ, про який не можу сказати, що він мені неприємний. Він характеризується виключно збуджуючими фантазіями. Я лежу у напівбезтямі із заплющеними очима. Мене мучать фантастичні видіння незвичайної реальності з інтенсивною грою кольорів, ніби в калейдоскопі.

19.06.2008Людмила ІЛЬНИЦЬКА

Коментарі - З 2006 року розпочала свою роботу Служба роботи зі споживачами ін’єкційних наркотиків, - розповідає директор Рівненського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Людмила ТАЛТ. - Від початку цього року до нас звернулося 14 клієнтів, з яких четверо самі споживають наркотики і 10 - їхні родичі. Зараз в центрі на обліку перебуває понад 800 наркоманів. Були також проведені профілактичні заходи (тренінги, відеолекторії) для дітей на тему “Профілактика вживання психотропних речовин на ВІЛ/СНІД серед молоді”. Служба покликана допомагати й полегшувати життя споживачів наркотиків і в той же час блокувати зростання їх кількості. І вживання наркотиків є проблемою не лише самих споживачів, а й нас з вами. * * * - Зараз працюємо над відкриттям реабілітаційного центру ресоціалізації молоді, залежної від наркотиків та алкоголю, - зазначає директор громадської організації “Взаємодія” Дмитро Крахмалюк. - Центр будується в селі Мачулки. Розрахований він на 20 чоловік стаціонару. Курс лікування - 28 днів. Це суто психологічне лікування, перед яким буде проводитися детоксикація пацієнта в лікарні. * * * - Під нашою опікою всі школи Рівного і в кожному навчальному закладі є ставки практичних психологів, які проводять з учнями профілактичну роботу, - розповідає завідуюча Центру практичної психології і соціальної роботи Галина ОПАНАСЮК. - Ми часто проводимо анонімні опитування учнів. За результатами соціологічного опитування, серед учнів 3-11 класів 98 відсотків - не вживали і не будуть вживати наркотики. Два відсотки, зазвичай хлопці, не бачать в цьому нічого поганого. Причиною відхилення дітей від нормальної поведінки я насамперед вважаю вплив телебачення. Адже біля екранів телевізорів діти проводять більше часу, ніж за іншими заняттями. 73 відсотки учнів віддають перевагу розважальним передачам і комп’ютерним іграм. Тому інформаційне поле, в якому вони перебувають, безпосередньо на них впливає. Зазвичай до нас звертаються учні 8-11 класів з питанням, як кинути палити, а стосовно наркотиків, то таких випадків не траплялося. Буває, що приходять батьки дітей, яких запідозрили у вживанні наркотиків. У такому випадку ми проводимо з цими сім’ями виховні бесіди. Мовою цифр За даними наркологічної амбулаторії Центру психічного здоров’я населення станом на 1 січня 2008 року на обліку в Рівненській області перебуває 1232 наркозалежних, по місту - 751 наркозалежний (5 підлітків, 105 жінок). Незважаючи на те, що в порівнянні з минулим роком дещо скоротилася кількість опіумних наркоманів, зросла кількість наркозалежних, які вживають синтетичні наркотики психостимулюючої дії. За статистикою, 263 ін’єкційні наркомани, зареєстровані в Рівному - ВІЛ-позитивні.



Рівне-Ракурс №10 від 19.06.2008p. 
На головну сторінку